Robbie Kranenborg
Van fysiotherapeut naar Operator
Je zoekt een beroep, bijvoorbeeld omdat je je wilt laten omscholen. Maar weet je nog niet precies wat? Dan adviseren we je de kansberoepen eens te bekijken.
Maar waarom, wat zijn die kansberoepen eigenlijk?
Het UWV brengt jaarlijks in kaart welke beroepen de meeste kansen bieden voor mensen die op zoek zijn naar een (ander) beroep om in dat beroep aan het werk te gaan. Dat houdt in dat de kansrijke beroepen, beroepen zijn waar veel vraag naar is vanuit werkgevers en waar maar weinig mensen beschikbaar zijn voor dat beroep. Deze beroepen bieden veel kans op werk. Zowel nu, als in de toekomst.
Bij het samenstellen van de lijst met kansrijke beroepen, kijkt het UWV dus naar de verhouding tussen openstaande vacatures en het aantal beschikbare mensen voor deze vacatures. Dat doet het UWV door te kijken naar het aantal openstaande vacatures en beschikbare cv’s van mensen die in deze functies op zoek zijn naar werk. Maar ook door te kijken naar hoeveel mensen een WW-uitkering krijgen die werkzaam waren in dat beroep. Tot slot is de lijst gecontroleerd door sectordeskundigen. De lijst is dus met zorg samengesteld.
Kies je ervoor om je te laten omscholen naar een kansberoep, dan heeft dat veel verschillende voordelen ten opzichte van beroepen waar minder vraag naar is.
Ben je dus op zoek naar een ander beroep? Dan is het dus zeker goed om te kijken of dat beroep ook een kansberoep is. Dat maakt het makkelijker om een carrièreswitch te maken.
Bekijk de kansberoepen van 2023
Door technologische ontwikkelingen, maatschappelijke veranderingen en economische verschuivingen is de arbeidsmarkt constant in beweging. Denk bijvoorbeeld aan de impact die de coronacrisis heeft gehad, maar ook aan trends als vergrijzing en deeltijdwerk. Ook het Klimaatakkoord van Parijs, waarin doelen zijn vastgelegd om de CO2-uitstoot te verminderen, heeft geleid tot een tekort aan technische professionals die kunnen bijdragen aan duurzame oplossingen. Door al deze ontwikkelingen is er al een aantal jaar sprake van grote krapte op de arbeidsmarkt. Er zijn dan ook genoeg kansrijke beroepen.
De beroepen van de toekomst worden sterk beïnvloed door technologische vooruitgang zoals kunstmatige intelligentie, automatisering en biotechnologie. Banen die verband houden met data-analyse, cybersecurity, kunstmatige intelligentie en groene energie zijn enkele van de veelbelovende banen. Tegelijkertijd zal de menselijke factor in beroepen zoals counseling en sociaal werk altijd van belang blijven. Met de opkomst van kunstmatige intelligentie en automatisering is er een algemene zorg ontstaan over het verdwijnen van banen. Terwijl sommige routinetaken kunnen worden geautomatiseerd, opent technologie ook nieuwe deuren voor innovatie en nieuwe beroepsmogelijkheden.
Als je graag een ander beroep wilt, en je overweegt om een carrièreswitch te maken, dan zijn er veel kansberoepen waar je uit kunt kiezen waar je relatief gemakkelijk in aan het werk kunt.
Denk aan beroepen als assemblagemedewerker, glazenwasser, kassamedewerker, heftruckchauffeur, keukenassistent, medewerker klantcontact, medewerker kinderopvang, metselaar of helpende in de zorg.
Om het te stimuleren aan de slag te gaan in een kansberoep, zijn er verschillende subsidies in het leven geroepen. Ben je benieuwd welke subsidies er beschikbaar zijn? Lees snel verder!
Om het aantrekkelijker te maken om je om te scholen richting een kansberoep, zijn er diverse subsidies beschikbaar. Dit geldt voor zowel ondernemers die hun personeel willen laten omscholen, maar ook voor jou als individu. Welke subsidies beschikbaar zijn, hangt van diverse factoren af. We lichten er een aantal uit:
Als je momenteel een WW- of WIA-uitkering ontvangt en je wil je omscholen naar een kansberoep, dan kom je mogelijk in aanmerking voor het Tijdelijk Scholingsbudget UWV. Dit budget stelt je in 2023 in staat om tot maximaal € 5.000,- te besteden aan relevante cursussen en trainingen.
Welke subsidies beschikbaar zijn, hangt af van een aantal factoren. Eén van deze factoren is de locatie waar je woont. Gemeentes en regio's kunnen specifieke subsidieprogramma's hebben die bedoeld zijn om inwoners te helpen bij een Leven Lang Ontwikkelen. Deze lokale initiatieven zijn vaak ontworpen om de regionale arbeidsmarkt te versterken en talent te behouden. Zo is het Twents Fonds voor Vakmanschap voor mensen die wonen in de regio Twente en is bedoeld voor werkzoekenden, werkenden en werkgevers. Woon je in de gemeente Rotterdam, dan kun je een Scholingsvoucher aanvragen. Controleer daarom van tevoren of er een subsidie beschikbaar is in jouw woonregio. Daarnaast kunnen de eisen en het bedrag van de subsidie per regio verschillen.
Deze subsidies kunnen variëren van bijdragen aan opleidingskosten tot tegemoetkomingen voor materialen en apparatuur die nodig zijn voor je nieuwe beroep. Hierdoor wordt de financiële drempel om je te laten omscholen verlaagd. Een branche waar dit het geval is, is de techniek en ICT. Hier is al jaren een groot tekort en ook de komende jaren zal dit alleen maar toenemen. Daarom is er voor werkgevers die 1 of meerdere werknemers willen laten omscholen naar een beroep binnen deze branche een subsidie beschikbaar.
Tot 2022 werd een lijst met de minst kansrijke beroepen gepubliceerd. Vanwege de krapte in elke beroepsgroep zijn er vrijwel geen kansarme beroepen meer. In elke beroepsgroep is namelijk minimaal sprake van een gemiddelde baankans. Dit betekent dat het aanbod van vacatures ongeveer gelijk is aan het aantal werkzoekenden. Wel kan het zijn dat de concurrentie in de ene beroepsgroep sterker is dan in een andere beroepsgroep. De impact van de coronacrisis is bijvoorbeeld groot geweest op de werkgelegenheid in de reis- en evenementenbranche, vanwege verminderde vraag naar reizen en evenementenorganisatie Doordat de opkomst van hybride werken, is er minder bezetting op kantoor. Sommige bedrijven hebben zelfs geen bedrijfspand meer en werken volledig vanuit huis. Hierdoor zijn er minder facilitair medewerkers nodig. Daardoor is het voor hen soms lastiger om werk te vinden. Maar ook digitalisering is een belangrijke oorzaak van minder vraag naar bepaalde beroepsgroepen. Denk bijvoorbeeld aan administratieve medewerkers of ondersteunende secretariële medewerkers. Deze taken kunnen vaak worden uitgevoerd door geavanceerde software en algoritmes, waardoor de vraag naar menselijke arbeid afneemt.
In de lijst met kansberoepen staan veel technische beroepen. Er is al jarenlang een tekort aan technische mensen, maar door de energietransitie is de vraag alleen maar groter geworden. Bovendien zijn er continu ontwikkelingen binnen de techniek, waardoor er ook binnen oudere beroepsgroepen veel vraag is naar mensen. Denk aan operators, zonnepaneleninstallateurs, warmtepompmonteurs, elektrotechnici, airco-installateurs en installateurs voor laadpalen.
Lijkt het je wel leuk om in een van deze beroepen aan de slag te gaan, maar wil je geen mbo-opleiding volgen om in een van deze functies aan het werk te gaan? Wist je dat je na het volgen van enkele cursussen al aan het werk kunt in een van deze beroepen? Geen jarenlange opleiding dus, maar na 7 cursusdagen direct aan het werk in een gaaf technisch beroep, dat kan!
TechniekOpleiding.nl helpt mensen die zich willen laten omscholen naar een technisch beroep. Voor een aantal technische kansberoepen hebben we het omscholingstraject al voor je uitgewerkt.
aircomonteur worden in 7 cursusdagen elektromonteur worden in 5 cursusdagen operator worden in 7 cursusdagen koelmonteur worden in 7 cursusdagen ventilatiemonteur worden in 7 cursusdagen warmtepompmonteur worden in 7 cursusdagen
Lijkt het je interessant om je om te scholen richting de techniek? Maak dan de technische affiniteitentest. Na het maken van deze test weet je welk kansberoep binnen de techniek aansluit bij je interesses.
Lijkt het jou wat om in een van de bovengenoemde kansberoepen aan het werk te gaan en het omscholingstraject te volgen? Of heb je vragen hierover?
De studieadviseurs van TechniekOpleiding.nl helpen je graag verder.
Lees hun ervaringen!
Van fysiotherapeut naar Operator
Van Filiaalmanager naar Servicetechnicus
Van Logistiek naar Servicemonteur
Ontwikkeladvies
Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.