Werken en leren in de techniek, dat kan anders!

De ontwikkelingen in de techniek gaan razendsnel. Of je nu denkt aan autotechniek, installatietechniek, procestechniek of automatisering. De branche kenmerkt zich door snelle technologische ontwikkelingen, maar ook door een tekort aan medewerkers. Overweeg jij werken en leren in de techniek? Dan kun je sneller in de praktijk aan de slag gaan, dan dat je waarschijnlijk denkt.

Werken en leren in de techniek met een bbl-opleiding

Bij ‘werken en leren in de techniek’ denken veel mensen aan het volgen van een bbl-opleiding. Bbl staat voor ‘Beroeps Begeleidende Leerweg’. Het is een combinatie van werken en leren, waarbij je als student 1 of 2 dagen in de week naar een mbo-school gaat, en 3 of 4 dagen per week werkt bij een leerwerkbedrijf. Een gemiddelde bbl-opleiding duurt 2 jaar. '

Voordelen werken en leren in de techniek met bbl

Mbo-scholieren kiezen steeds vaker voor een bbl-opleiding. In de periode 2017-2022 is dit aantal met 27% gestegen. Waarom? Omdat het leven duur is en er genoeg leerwerkbedrijven zijn die staan te springen om extra handjes. Je kunt als mbo-scholier direct aan de slag én een salaris verdienen. Lekker toch, als 17-jarige snel je mbo-diploma halen en al meteen geld verdienen?

Nadelen werken en leren in de techniek met bbl

Het volgen van een bbl-opleiding heeft zo zijn voordelen. Maar er zijn ook nadelen.

Hoewel bbl wordt gezien als volwassenenonderwijs, is de gemiddelde leeftijd van een bbl-student 23 jaar. Op sommige ROC’s mag je met 16 jaar al een bbl-opleiding volgen.

In de praktijk zijn er weinig oudere studenten. Heb jij al ervaring in de techniek, of wil je je laten omscholen naar de techniek, dan is het niet heel aantrekkelijk om tussen de vaak iets minder gemotiveerde jongeren de schoolbanken in te kruipen.

Daarnaast blijft een bbl-opleiding een mbo-opleiding. Je leert en werkt, en doet daarbij de nodige praktijkervaring op, maar je moet ook voldoen aan de eisen van het mbo. Dat houdt in dat je ook de algemene vakken van het mbo moet halen: Nederlands, Rekenen, Engels (bij mbo-niveau 4) en Loopbaan en burgerschap. Zit jij daarop te wachten?

Werken en leren in de techniek, dat kan anders!

Wil jij snel aan de slag in een leuke technische functie? Maar zie jij het niet zitten om een bbl-opleiding te volgen? Het kan sneller en efficiënter! Want waarom tussen de mbo-leerlingen de schoolbanken in kruipen om vakken als Rekenen en Loopbaan en burgerschap te halen, als het ook anders kan?

Zoals al even aangegeven zijn de baankansen voor technici momenteel heel groot. Je kunt prima bij een bedrijf aan de slag en de benodigde kennis en vaardigheden opdoen met korte praktijkgerichte cursussen. Cursussen waarbij je opgeleid wordt door docenten uit de praktijk en waarbij je heel concreet aan de slag gaat met de vakkennis en vaardigheden die jij nodig hebt in jouw werk. Ook tijdens de cursusdagen heb je veel practicum, waarbij je zoveel mogelijk leert in de praktijk.

Je start bij een bedrijf na het volgen van een korte basiscursus. Je bent na zo’n 5 tot 7 cursusdagen al snel functioneel inzetbaar en leert in de praktijk van jouw collega’s. Daarnaast volg je, afhankelijk van jouw vakgebied, nog een of enkele aanvullende cursussen om jouw kennis en vaardigheden verder te verdiepen.

Hét voordeel is dat je op deze manier het snelst en meest efficiënt klaargestoomd wordt om aan de slag te kunnen bij een bedrijf. Hoewel de kosten van een mbo-opleiding lager liggen, vanwege de overheidsfinanciering, verdient een werkgever het cursusgeld al gauw terug, doordat jij al snel in de praktijk aan de slag kunt. Ook zijn jouw lesdagen uiterst effectief en wordt de waardevolle tijd van de baas niet in beslag genomen door mbo-verplichtingen.

Werken en leren in een technisch kansberoep

Wil je werken en leren in de techniek, maar weet je nog niet goed welk beroep bij je past? Overweeg dan een kansberoep. Een kansberoep is een beroep dat volgens onderzoek van het UWV jou de meeste baankansen biedt. Nu en in de toekomst. Kies je voor een kansberoep, dan hebben we het opleidingspad al voor je uitgestippeld.

Bekijk wat ervoor nodig is om snel aan de slag te gaan als:

Elektromonteur Operator Koelmonteur Ventilatiemonteur Aircomonteur Warmtepompmonteur

Werken en leren, is dat wat voor jou?

Overweeg jij om je om te scholen naar een technische functie? En wil je dat graag doen door werken en leren heel efficiënt te combineren?

Doe dan de affiniteitentest om te kijken welk beroep bij jou past, of neem contact op met een van onze studieadviseurs om jou te helpen met het bepalen van jouw leerroute. Wat heb jij nodig om snel aan de slag te gaan in die leuke technische functie?

Neem contact op

Zij gingen jou voor!

Lees hun ervaringen!

Contact

Ontwikkeladvies

Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.

Formulier Stel al je vragen Bel 088 939 0001