Koelmonteur

Wat doet een Koelmonteur?

  • Je legt, vaak met een aantal collega’s, moderne koelinstallaties aan
  • Je zorgt dat koelinstallaties blijven werken door tijdig onderhoud uit te voeren
  • Bij storingen reageer je snel door reparaties uit te voeren en onderdelen te vervangen
  • Je test koelinstallaties met diverse soorten meetapparatuur of een tablet met installatie-apps

Waar werkt een Koelmonteur?

Je voert je werkzaamheden uit bij bedrijven die koeling nodig hebben. Dat kan koeling zijn voor zeer uiteenlopende en technisch uitdagende bedrijven. Denk daarbij aan groothandels van gekoelde levensmiddelen, datacentra voor ICT-infrastructuur, chemische- of procesindustrie, supermarkten of zelfs grote sportstadions.

Opleiding Koelmonteur

Een volledig gediplomeerd koelmonteur word je niet van de één op de andere dag. Dat is ook niet nodig om toch al functioneel inzetbaar te zijn. Als je al bij een bedrijf werkt, kun jij je snel laten omscholen en word je binnen jouw bedrijf breder inzetbaar. De beste leerschool is en blijft toch de praktijk. Werk je nog niet in de techniek? Dit is bij uitstek de tijd om je snel om te scholen tot koelmonteur.

Hieronder staan de stappen waarmee jij je, zonder dat je nu al technische kennis of ervaring hebt, kunt ontwikkelen tot koelmonteur.

Offerte aanvragen voor de opleiding

Stap 1

Volg de basiscursussen om aan de slag te kunnen in de praktijk

Na het volgen van deze basiscursussen kun je:

  • Eerstelijnsstoringen verhelpen aan eenvoudige koelinstallaties
  • Veilig werken volgens NEN 3140
  • Leidingen, componenten en groepenkasten monteren

Binnen slechts 7 cursusdagen ben jij functioneel inzetbaar en kan jij aan de slag met werkzaamheden in de praktijk! De totale investering voor deze cursussen is €3.352 (incl. btw) / €2.770 (ex. btw). Er zijn tal van subsidies waardoor je de kosten van deze cursussen kunt verlagen of deze soms zelfs gratis kunt volgen! Wil je meer informatie over de subsidiemogelijkheden? Neem contact op met één van onze ontwikkeladviseurs.

Stap 2

Doe werkervaring op

In de praktijk leer je het meest. Als jij de basiscursussen hebt gevolgd, ben je functioneel inzetbaar. Bij een werkgever kun je nu dus aan het werk in de techniek en doe je werkervaring op. Ervaren collega’s leren jou tijdens het werk de fijne kneepjes van het vak. Maar je mag misschien nog niet alle werkzaamheden uitvoeren die zij wel doen. Hiervoor heb je een aanvullende cursus nodig.

Wil je zonder eerst werkervaring op te doen direct een aanvullende cursus volgen? Dat kan natuurlijk ook, dan ga je gelijk naar stap 3.

Stap 3

Volg specifieke aanvullende cursussen

Na het volgen van deze specifieke aanvullende cursus kun je:

  • Koelinstallaties in gebruik nemen en repareren
  • Storingen zoeken en verhelpen, planmatig onderhoud uitvoeren en inspecties doen
  • Koudemiddel van een airco in een voertuig of mobiel werktuig terugwinnen

In slechts 15 cursusdagen volg jij deze aanvullende cursus. Deze kost €6.413 (incl. btw) / €5.300 (ex. btw).

Er zijn tal van subsidies waardoor je de kosten van deze cursus kunt verlagen of deze cursus soms zelfs gratis kunt volgen! Wil je meer informatie over de subsidiemogelijkheden? Neem contact op met één van onze ontwikkeladviseurs.

Stap 4

Ontwikkel je tot een ervaren koelmonteur

Je bent nu getraind en functioneel inzetbaar. Dat betekent nog niet dat je ineens alles kunt en alle storingen zomaar even oplost. Door werkervaring op te doen, al dan niet met de hulp van ervaren collega’s, en meters te maken in de praktijk, word jij uiteindelijke een ervaren koelmonteur. Er zijn ook mogelijkheden om in een verkort traject een mbo-diploma te halen. Of je gaat voor een vakopleiding tot Servicemonteur koeltechniek.

ROVC beroepsopleiding servicemonteur koeltechniek

Misschien ben jij na al deze cursussen wel degene die minder ervaren collega’s helpt. Of ga je in een ander technisch vakgebied je kennis en ervaring uitbreiden. Hoe dan ook: heel veel succes met jouw persoonlijke ontwikkeling binnen de techniek! Wil je in contact komen met een adviseur?

Laat hier je gegevens achter

Kun je wel wat advies gebruiken?

Neem contact op met een van onze ontwikkeladviseurs.

Affiniteitentest Koelmonteur

Ben je benieuwd welke vraagstukken je tegenkomt als koelmonteur?
Doe dan hier de test en kom er achter of je misschien al best wat weet over dit vak

Doe de test

Zij gingen jou voor!

Lees hun ervaringen!

Contact

Ontwikkeladvies

Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.

Formulier Stel al je vragen Bel 088 939 0001