FIP's: functioneel inzetbare personen

Na drie dagen training is jouw (potentiële) medewerker al functioneel inzetbaar

Het vergt ‘omdenken’. Het vergt deels loslaten van wat vertrouwd is. Maar veel bedrijven in de techniek hebben al ontdekt dat werken met Functioneel Inzetbare Personen simpelweg werkt. Waarom zou jij dus ook niet stoppen met zoeken naar het spreekwoordelijke schaap met de vijf poten? En kiezen voor het op korte termijn verlichten van de werkdruk door middel van het inzetten van FIP’s?

In de techniek wordt nog altijd veel waarde gehecht aan erkend onderwijs (mbo 2-3-4) en daar is uiteraard niks mis mee. Alleen in het huidige tijdperk waarin het tekort aan technici nijpend is, vormt de lange doorlooptijd van een reguliere opleiding een uitdaging. Voordat een nieuwe medewerker een regulier opleidingstraject heeft doorlopen en daadwerkelijk een baan kan zoeken zijn we een aantal jaar verder.

Bij een reguliere opleiding ligt in het begin doorgaans veel nadruk op algemene kennis (Nederlands, taal, rekenen, burgerschap), voordat er uiteindelijk vaktechnisch aan de slag wordt gegaan. Dat is een gemiste kans om iemand direct enthousiast te maken voor het vak!

Elke werkgever weet dat technici tot en met mbo-4 niveau niet bij elke klus de rekenmachine hoeven te pakken. Zij moeten weten hoe het werkt en hoe ze een probleem moeten oplossen. Hun werk bestaat voor 90% uit logica. Zij moeten in staat zijn de samenhang van componenten te zien. En dat is waar bij een FIP-traject op ingezet wordt. Bij een FIP-traject ligt de nadruk op het ervoor zorgen dat mensen iets daadwerkelijk kunnen. Want als je iets kan, ben je functioneel inzetbaar.

Wat betekent een FIP-traject voor de werkgever?

Als werkgever moet je gaan denken vanuit functionele inzetbaarheid van mensen in plaats van denken vanuit functies. Omdenken dus! Inventariseer de concrete behoefte / vraag binnen de organisatie en pel de functie uiteen in delen. Dat ziet er als volgt uit:

FIP-traject voor werkgever

De gemiddelde specialist komt circa 10 uur per week tijd te kort

Maar waarom? Want het routinematig werk dat onder Taak 1 (zie bovenstaande afbeelding) valt, is makkelijk en snel aan te leren aan iemand met interesse voor techniek, enthousiasme en inzet. Voor Taak 1 hoef je geen specialist te zijn. Taak 1 kan prima worden uitgevoerd door iemand die enkel is opgeleid om Taak 1 uit te voeren, niet meer en niet minder. Als deze persoon dan een paar maanden aan het werk is, kan een tweede korte cursus ervoor zorgen dat hij of zij ook Taak 2 en Taak 3 kan uitvoeren. Specialist X? Die wordt ingezet voor de specialistische werkzaamheden.

Een mooi praktijkvoorbeeld

De werkdruk van een Storingsmonteur Airco-VRF systemen moet omlaag. In plaats van een extra specialist aan te trekken, wordt gekozen voor een Functioneel Inzetbare Persoon voor het overnemen van het routinematige werk.

Na een cursus Basis Aircotechniek van drie dagen is de FIP al bij de klant in te zetten voor het controleren van airco-units. Na drie maanden werken als eerstelijns onderhoudsmonteur kan deze persoon weer vier dagen cursus volgen om het stuk elektro en veiligheid ook te kunnen toepassen. Wil hij zich nog verder doorontwikkelen? Dan kan hij een half jaar later zes dagen op cursus en mag hij ook storingen opsporen. Wil hij nog meer? Dan is hij na het volgen van 10 dagen F-gassen 1 zélf erkend specialist. De werkgever heeft er binnen een jaar een erkend specialist bij. Geen mbo-er. Wel een opgeleid vakman, die vanaf de eerste dag als FIP bij de klant inzetbaar is geweest. Een win-win-traject!

FIP-traject voorbeeld

FIP-traject ingaan?

TechniekOpleiding.nl brengt mensen die gemotiveerd zijn om als FIP een switch te maken naar de techniek met potentiële werkgevers in contact! Stuur een e-mail aan advies@techniekopleiding.nl

Heb je twijfels hoe FIP's bij jouw bedrijf van meerwaarde kunnen zijn?

Lees het succesverhaal van de IJskoud academie in samenwerking met ROVC.

Lees meer

Cases

Lees de ervaringen van werkgevers

Contact

Ontwikkeladvies

Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.

Formulier Stel al je vragen Bel 088 939 0001