EVC – sneller mensen aan het werk

EVC – sneller mensen aan het werk

EVC staat voor Erkenning van eerder Verworven Competenties. In een traject van 6 tot 10 weken verzamelt een (potentiële) medewerker informatie over alles wat hij heeft geleerd in de breedste zin van het woord: werkervaring, school, vrije tijdsbesteding – het wordt allemaal meegenomen. Zo wordt inzichtelijk gemaakt wat iemand weet en wat iemand kan.

EVC-ervaringscertificaat – wat kent en kan iemand?

Om functioneel inzetbaar te zijn op de werkvloer of bij een klant, moet je weten wat iemand weet en kan. Wanneer de competenties via het EVC-traject inzichtelijk zijn gemaakt, krijgt de persoon een EVC-ervaringscertificaat. Dit is een officieel document dat aantoont wat de kennis en kunde is van iemand, los van het beroep dat diegene uitoefent.

Een EVC-certificaat vertelt je op welk niveau een medewerker aan de slag kan in de techniek. Je hebt beeld van wat iemand nog moet leren en wat hij al weet. Het certificaat geeft je als werkgever inzicht in de juiste techniekopleiding voor die medewerker.

Minder leren, sneller aan het werk

Een medewerker kan op basis van zijn EVC-certificaat in aanmerking komen voor vrijstellingen. Hij hoeft dan niet alle vakken te volgen en kan dus sneller aan het werk.

Ook vanuit een compleet ander vakgebied kunnen mensen aan de slag in de techniek. Dankzij de EVC-procedure misschien nog sneller dan je denkt. Het ervaringscertificaat toont immers precies aan wat iemand wel en niet kan. Er zijn verschillende basisopleidingen die ervoor zorgen dat iemand die van buiten de techniek komt, toch binnen vier weken al functioneel inzetbaar is voor het bedrijf.

Wat zijn de stappen die een (potentële) medewerker moet doorlopen in het EVC-traject?

  • Intake en advies: onderzoeken of EVC zinvol is voor die medewerker.
  • Portfolio opbouwen: bewijzen van alle competenties verzamelen.
  • Persoonlijk assessment: een toets maken op basis van zijn/haar portfolio.
  • Ervaringscertificaat: door de overheid erkend document.
  • Opleidingsadvies: advies voor een persoonlijk opleidingsplan.

Kosten en subsidies

Een EVC-traject kost tussen de € 1.390 en € 1.550. Deze kosten zijn exclusief 21% btw en inclusief ervaringscertificaat. Wanneer een werknemer deze kosten draagt, zijn de kosten aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Ook als organisatie kun je aanmerking komen voor een gehele of gedeeltelijke vergoeding vanuit ontwikkel- of opleidingsfondsen en brancheverenigingen. Gaat het om uitstroom, dan bestaat de mogelijkheid dat UWV geheel of gedeeltelijk de kosten vergoedt voor een EVC-traject voor medewerkers die het bedrijf gaan verlaten.

Meer weten over een EVC-traject?

Wil je meer weten over het EVC-traject? Neem dan contact op met onze ontwikkeladviseurs.

Cases

Lees de ervaringen van werkgevers

Contact

Ontwikkeladvies

Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.

Formulier Stel al je vragen Bel 088 939 0001