Een leven lang leren is heel normaal

Voertuigen met duurzame motoren die lopen op 100% biodiesel of hydrotreated vegetable oil (HVO). Dat is waar het Zweedse merk Scania om bekend staat. En die duurzame aanpak die we zien bij de motoren, komt ook terug binnen andere onderdelen van de bedrijfsvoering. Bij de ontwikkeling van werknemers bijvoorbeeld. Richard van Hoogwaarden, hoofd opleiden en trainen bij Scania, vertelt daarover: “Scania is een geweldig bedrijf waar een leven lang leren heel normaal is.”

Als doctorandus de deur uit

Het is een grap die Richard vaak maakt: “Je kan bij Scania zonder diploma binnenlopen en als doctorandus weer de deur uit gaan.” Maar het is wel een grap met een kern van waarheid. Richard van Hoogwaarden is hoofd opleiden en trainen bij Scania Production Zwolle, Scania Production Meppel en Scania Logistics Nederland. Bij die drie vestigingen werken 3300 medewerkers en komen er wekelijks door doorstroom en groei zo’n 20 nieuwe mensen bij.

“Het begint allemaal met een introductiecursus die 1,5 dag duurt. Daarin geven nieuwe werknemers onder andere de normen en waarden van Scania mee. Jezelf blijven ontwikkelen staat daarbij centraal. Bij Scania is ‘respect voor het individu’ een belangrijke waarde. Dat betekent dat qua ontwikkeling wat ons betreft alles mogelijk is. En dat betalen we ook nog eens”, aldus Richard.

Het ontdekken van talent

“Bij Scania geloven we dat een leven lang leren je fit en blij houdt”, legt Richard uit. Ook Richard zelf kreeg op latere leeftijd nog een kans om zich bij Scania te ontwikkelen, nadat hij eerder als beroepsofficier werkte.

“Het is mooi om te zien dat echt iedereen een kans krijgt. Jong, oud, maar ook mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, een rugzakje of een migratieachtergrond. Wij geloven dat talent overal zit. Je moet het alleen leren ontdekken. Onder nieuwe werknemers, maar vooral ook onder mensen die al langere tijd bij je werken. Door het tekort aan technici is het lastig om werknemers van de markt te plukken. Daarom scouten wij ze en bieden we ze een gratis opleiding aan”, licht Richard toe.

Modulair leren

De opleidingen van Scania kenmerken zich door modulair leren. Richard zegt daarover: “Een tijdje geleden boden we werknemers nog een mbo-opleiding
aan. Maar voor veel mensen is het een tijd geleden dat ze naar school gingen en ze moeten daarnaast ook nog een gezin draaiende houden. Een 3- of 4-jarige opleiding is dan gewoon te veel. Daarom stimuleren we mensen nu om per module van 2 maanden te leren. Dat is lekker overzichtelijk.” Sinds de nieuwe leeraanpak daalde de uitval van 30 naar 0 procent.

Cases

Lees de ervaringen van werkgevers

Contact

Ontwikkeladvies

Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.

Formulier Stel al je vragen Bel 088 939 0001