Van fysiotherapeut naar operator

Robbie Kranenburg werkt als operator bij Gebr. Bodegraven B.V. in Nieuwkoop. Gebr. Bodegraven B.V. produceert verankeringen voor in de bouw, zowel van metaal als van kunststof. De eindproducten vinden hun weg door heel Nederland, maar ze gaan ook de grens over naar Duitsland en België.

Voordat Robbie in de techniek terecht kwam, heeft hij wel wat ‘omzwervingen’ gemaakt. Het heeft heb een tijdje gekost om te ontdekken wat voor hem nu een studie of baan is waar hij gelukkig van wordt.

“Voordat ik als Operator bij Gebr. Bodegraven B.V. terecht kwam, had ik nog niet veel werkervaring. Ik had het vwo afgerond en ik wist eigenlijk totaal niet wat ik wilde gaan doen en welke kant ik op wilde. Ik besloot daarom maar voor een zo breed mogelijke keuze te gaan en meldde mij aan bij de Universiteit van Amsterdam voor een studie bedrijfskunde. Na 2 weken wist ik al heel zeker dat dit niks voor mij was. Omdat ik geen idee had wat ik dan wel wilde, besloot ik een tussenjaar te nemen.

Tijdelijke baan

“Aangezien je toch iets nuttigs wil doen in zo’n jaar, besloot ik een tijdelijke baan te zoeken. Ik kwam terecht bij Gebr. Bodegraven B.V. om daar allerlei ondersteunende werkzaamheden uit te voeren in de productiehal. Ik had daar een hele fijne tijd en merkte dat het werken met mijn handen mij goed beviel. Daardoor trok ik in ieder geval de conclusie dat ik graag met mijn handen bezig wilde zijn in mijn werk; een kantoorbaan was niet wat ik wilde”, vertelt Robbie.

Fysiotherapeut

“Na het tussenjaar besloot ik daarom te starten met de hbo-opleiding tot fysiotherapeut in Utrecht. Dat beviel mij in eerste instantie goed. Ik heb 2,5 jaar gestudeerd en toen was het tijd voor mijn grote stage. Tijdens die stage kwam ik opnieuw tot de conclusie dat ook dit beroep niet was wat ik wilde.

Ik was er toen een beetje klaar mee, al die studies om dan telkens te ontdekken dat het niet was wat ik wilde. Ik wilde gewoon aan de slag gaan in een leuke baan, waarin ik de hele dag lekker bezig kon zijn!

Omdat ik in mijn tussenjaar met veel plezier bij Gebr. Bodegraven B.V. heb gewerkt, heb ik toen de stoute schoenen aangetrokken en hen gebeld met de vraag of ze misschien een baan voor mij hadden. En die hadden ze! Ik kon bij hen aan de slag als operator.”

Robbie Kranenborg aan de slag als operator

Vroeg uit de veren

Vanaf die dag gaat de wekker vroeg af bij Robbie, maar dat vindt hij geen enkel probleem. “De productiehal begint om 07.00 uur en we zijn om 16.15 uur klaar. Dat betekent vroeg uit de veren, maar daar wen je snel aan! Ik heb het enorm naar mijn zin. Ik had natuurlijk nog amper ervaring toen ik in de functie van operator begon en daarom heb ik de eerste paar maanden met een ervaren collega meegelopen. Hij heeft mij veel geleerd. De machines waarmee wij werken zijn nogal specifiek; daar heb je geen ‘kant-en-klare’ opleidingen voor. Op de werkvloer doe je dus je kennis op door het werken met die machines en door te leren van je collega’s die al weten hoe alles in elkaar steekt. Op die manier ben je zelf ook al snel functioneel inzetbaar voor het bedrijf.”

Incompanytrainingen

“Vanuit Gebr. Bodegraven B.V. werden er wel incompanytrainingen georganiseerd, waarbij we de basisbeginselen van bijvoorbeeld hydrauliek en pneumatiek kregen uitgelegd. Ik merkte meteen dat die cursussen mij wel aanspraken. Waarschijnlijk omdat de lesstof heel herkenbaar en praktijkgericht is en je het geleerde als het ware ook meteen weer kunt toepassen in je eigen werk. De trainingen duurden een aantal weken. Gedurende die tijd volgenden we 1 dag per week de training en de rest van de dagen deden we ons gewone werk.”

Plek gevonden

“Ik werk met een leuk team van 6 collega’s in de productiehal. Samen zijn wij verantwoordelijk voor de 15 machines die daar draaien. Hoewel een deel van de machines met robots werkt, moet je als operator ook die productielijnen altijd goed in de gaten houden. Als operator moet je ook problemen tijdig kunnen signaleren. In samenwerking met de technische dienst zorg je er dan voor dat storingen worden voorkomen. Ik ben weliswaar na wat omzwervingen in de techniek gerold, maar ik zit hier eindelijk écht op mijn plek!” besluit Robbie.

Ook laten omscholen?

Heeft het verhaal van Robbie jouw geïnspireerd en wil jij je ook laten omscholen, naar bijvoorbeeld operator? Neem dan contact op met onze studieadviseurs! Zij helpen je graag!

Neem contact op

Zij gingen jou voor!

Lees hun ervaringen!

Contact

Ontwikkeladvies

Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.

Formulier Stel al je vragen Bel 088 939 0001