Ventilatiemonteur

Wat doet een Ventilatiemonteur?

  • Je legt, soms met een aantal collega’s, moderne ventilatiesystemen aan
  • Je reinigt bestaande ventilatiekanalen met speciale apparatuur
  • Bij storingen reageer je snel door reparaties uit te voeren en onderdelen te vervangen
  • Je test ventilatiesystemen met moderne meetapparatuur en regelt deze in

Waar werkt een Ventilatiemonteur?

Als ventilatiemonteur kom je overal waar behoefte is aan gebouwventilatie. Dat kan bij mensen thuis zijn, maar ook in hypermoderne kantoorgebouwen, congrescentra, zwembaden, ziekenhuizen of bij bedrijven op grote industrieterreinen. Juist omdat gebouwen steeds beter geïsoleerd zijn, wordt de behoefte aan ventilatie en een gezond binnenklimaat steeds belangrijker!

Het beroep Ventilatiemonteur

Wil jij weten of het beroep ventilatiemonteur iets voor jou is? Medewerkers van Eltag vertellen je er meer over!

Opleiding Ventilatiemonteur

Een volledig gediplomeerd ventilatiemonteur word je niet van de één op de andere dag. Dat is ook niet nodig om toch al functioneel inzetbaar te zijn. Als je al bij een bedrijf werkt, kun jij je snel laten omscholen en word je binnen jouw bedrijf breder inzetbaar. De beste leerschool is en blijft toch de praktijk. Werk je nog niet in de techniek? Dit is bij uitstek de tijd om je snel om te scholen tot ventilatiemonteur.

Hieronder staan de stappen waarmee jij je, zonder dat je nu al technische kennis of ervaring hebt, kunt ontwikkelen tot ventilatiemonteur.

Offerte aanvragen voor de opleiding

Stap 1

Volg de basiscursussen om aan de slag te kunnen in de praktijk

Na het volgen van deze basiscursussen kun je:

  • Ventilatiesystemen inwendig reinigen met speciale apparatuur en middelen
  • Ventilatiesystemen inregelen
  • Ventilatiesystemen opleveren

Binnen slechts 7 cursusdagen ben jij functioneel inzetbaar en kan jij aan de slag met werkzaamheden in de praktijk! De totale investering voor deze cursussen is €3.303 (incl. btw) / €2.730 (ex. btw). Er zijn tal van subsidies waardoor je de kosten van deze cursussen kunt verlagen of deze soms zelfs gratis kunt volgen! Wil je meer informatie over de subsidiemogelijkheden? Neem contact op met één van onze ontwikkeladviseurs.

Stap 2

Doe werkervaring op

In de praktijk leer je het meest. Als jij de basiscursussen hebt gevolgd, ben je functioneel inzetbaar. Bij een werkgever kun je nu dus aan het werk in de techniek en doe je werkervaring op. Ervaren collega’s leren jou tijdens het werk de fijne kneepjes van het vak. Maar je mag misschien nog niet alle werkzaamheden uitvoeren die zij wel doen. Hiervoor heb je een aanvullende cursussen nodig.

Wil je zonder eerst werkervaring op te doen direct een aanvullende cursus volgen? Dat kan natuurlijk ook, dan ga je gelijk naar stap 3.

Stap 3

Volg specifieke aanvullende cursussen

Na het volgen van deze specifieke aanvullende cursussen kun je:

  • Ventilatiesysteem in een woonhuis veilig installeren
  • Ventilatiesystemen in bedrijf te stellen op basis van een aangeleverd ontwerp
  • Schema’s en tekeningen vertalen naar de praktijk.

In slechts 7 cursusdagen volg jij deze aanvullende cursussen. Deze cursussen kosten €3.557 (incl. btw) / €2.940 (ex. btw).

Er zijn tal van subsidies waardoor je de kosten van deze cursussen kunt verlagen of deze soms zelfs gratis kunt volgen! Wil je meer informatie over de subsidiemogelijkheden? Neem contact op met één van onze ontwikkeladviseurs.

Stap 4

Ontwikkel je tot een ervaren ventilatiemonteur

Je bent nu getraind en functioneel inzetbaar. Dat betekent nog niet dat je ineens alles kunt en alle storingen zomaar even oplost. Door werkervaring op te doen, al dan niet met de hulp van ervaren collega’s, en meters te maken in de praktijk, word jij uiteindelijke een ervaren ventilatiemonteur.

Misschien ben jij na al deze cursussen wel degene die minder ervaren collega’s helpt. Of ga je jouw kennis en ervaring in een ander technisch vakgebied uitbreiden. Bijvoorbeeld richting de luchtbehandelingsinstallaties.

Luchtbehandelingsinstallaties.

Hoe dan ook: heel veel succes met jouw persoonlijke ontwikkeling binnen de techniek! Wil je in contact komen met een adviseur?

Laat hier je gegevens achter

Kun je wel wat advies gebruiken?

Neem contact op met een van onze ontwikkeladviseurs.

Affiniteitentest Ventilatiemonteur

Ben je benieuwd welke vraagstukken je tegenkomt als ventilatiemonteur?
Doe dan hier de test en kom er achter of je misschien al best wat weet over dit vak

Doe de test

Zij gingen jou voor!

Lees hun ervaringen!

Contact

Ontwikkeladvies

Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.

Formulier Stel al je vragen Bel 088 939 0001