Werken zonder diploma

Je wilt graag aan het werk. Of je wilt iets anders gaan doen. Maar wat en hoe? Je hebt geen diploma’s in een ander vakgebied. Welk werk kun je doen zonder diploma en ervaring?

Ik wil ander werk doen, maar heb geen diploma

Heb jij geen (andere) diploma’s en wil je graag leuk werk doen? Dan kan dat je ervan weerhouden om op zoek te gaan werk. Misschien heb jij wel een of meer van de volgende overtuigingen:

Heb jij geen (andere) diploma’s en wil je graag leuk werk doen? Dan kan dat je ervan weerhouden om op zoek te gaan werk. Misschien heb jij wel een of meer van de volgende overtuigingen:

 • Zonder diploma geen werk
 • Zonder diploma geen goed betaalde baan
 • Zonder diploma kun je niets bereiken
 • Voor een diploma moet je jarenlang naar school
 • Ik ben te oud om alsnog een diploma te halen
 • Ik ben niet slim genoeg om een diploma te halen
 • Heb jij een van deze overtuigingen, dan is het lastig om alsnog aan het werk te gaan zonder diploma. Want geloof je dat werkelijk, dan zul je ook niet snel actie ondernemen.

  Dat zou jammer zijn! Want leuk werk en goed betaald werk, zonder diploma, dat is er genoeg. Sterker nog, als je wilt kun je direct aan het werk.

  Zonder diploma, hartstikke leuk en goed betaald werk doen

  De arbeidsmarkt is momenteel zo oververhit, dat niemand thuis op de bank hoeft te zitten of werk hoeft te doen die je niet leuk vindt. De banen liggen voor het oprapen. Ook als je geen diploma hebt. Wil je een carrièreswitch maken? Dan is nu je kans. Werkgevers staan te springen om gemotiveerde medewerkers. Daarom zijn ze best bereid om in jou te investeren

  Werken zonder diploma in een praktisch beroep

  Het zijn met name de praktische beroepen waar je direct aan de slag kunt zonder diploma. Het niet hebben van een officieel diploma is voor veel werkgevers prima, zolang je maar gemotiveerd bent. Het als volwassene volgen van een jarenlang mbo-traject, daar zit jij niet op te wachten. En werkgevers ook niet. Zij willen jou liever vandaag aan het werk hebben dan over 2, 3 of 4 jaar pas. Volg je enkele korte cursussen waarin je heel efficiënt leert wat je moet weten om in de praktijk aan de slag te gaan, dan ben jij in no-time aan het werk in die baan. Na 5 tot 7 cursusdagen ben jij er klaar voor en heb jij de juiste bagage om ingezet te worden op de werkvoer.

  Maar wat dan? Welk werk kan ik doen zonder diploma?

  Weet je nog niet welk werk je precies wilt doen? Bekijk dan eens de lijst met kansberoepen van het UWV. Dit zijn beroepen waar veel vraag naar is. Het zijn over het algemeen beroepen met goede salarissen en mooie vooruitzichten. Daar zitten veel leuke beroepen tussen, waarvoor je geen officieel mbo-diploma nodig hebt. Ga bijvoorbeeld zonder diploma aan het werk als: Elektromonteur Operator Koelmonteur Ventilatiemonteur Warmtepompmonteur Aircomonteur

  Werken zonder diploma als… elektromonteur

  Als elektromonteur werk je met elektrische installaties. Je installeert, onderhoudt, repareert en test deze elektrische installaties. Zo bedraad je bijvoorbeeld elektrische huis- of utiliteitsinstallaties. Je legt daarvoor de buizen en kabels aan en zorgt ervoor dat de elektra wordt aangesloten.

  Als elektromonteur kun je zowel werken met elektra in woningen en bedrijfsgebouwen, als in de industrie of andere sectoren. Je kunt dus op veel plekken terechtkomen.

  Een elektromonteur verdient gemiddeld per maand €3.050 bruto. Het minimale salaris ligt op €2.300 en het maximale bruto maandloon op €3.800. (bron: nationaleberoepengids, 2023)

  Wil je elektromonteur worden en heb je nog geen diploma’s, dan kun je in 5 cursusdagen klaargestoomd worden om aan het werk te kunnen bij een bedrijf. In 5 cursusdagen volg je de cursussen:

  • NEN 3140, om veilig te leren werken met elektra
  • Elektrotechnisch tekeninglezen
  • De training Basisvaardigheden elektrische installaties. Hierin leer je het aanleggen en storingzoeken van elektriciteitsinstallaties

  Deze cursussen samen kosten €2.934 (incl. btw) / €2.425 (ex. btw). Hierna heb jij de bagage die je nodig hebt om aan de slag te gaan bij een leuk bedrijf, bijvoorbeeld een bouwbedrijf of installateursbedrijf.

  Bekijk de route naar elektromonteur

  Werken zonder diploma als… aircomonteur

  Als aircomonteur leg je, vaak samen met een of enkele collega’s, aircosystemen aan. Je plaatst ze, installeert en kunt storing- en onderhoud plegen. Er is veel vraag naar aircomonteurs. Niet alleen omdat we steeds meer hittegolven hebben, maar ook verwarmen met airco’s gebeurt steeds meer.

  Een aircomonteur verdient gemiddeld per maand €2.500 bruto. Het minimale salaris ligt op €1.500 en het maximale bruto maandloon op €3.650. (bron: nationaleberoepengids, 2022)

  Wil je aircomonteur worden en heb je nog geen diploma’s, dan kun je in 7 cursusdagen al aan het werk bij een bedrijf.

  In 7 cursusdagen volg je de cursussen:

  • NEN 3140, om veilig te leren werken met elektra
  • Basisvaardigheden elektrische installaties
  • Aircotechniek basis

  Deze cursussen samen kosten €3.388 (incl. btw) / €2.800 (ex. btw). Hierna kun jij al aan het werk als aircomonteur, bijvoorbeeld bij een installateursbedrijf.

  Bekijk de route naar aircomonteur

  Werken zonder diploma als… operator

  Als operator werk je in een productieproces. Je stuurt aan en bewaakt de machines die onderdeel zijn van het productieproces. Je kunt als operator veel ervaring opdoen in de techniek. Bij machines komen veel technische facetten kijken.

  Als operator verdien je tussen de €1900 en €4200 per maand. Een operator verdient gemiddeld meer dan €3000 bruto per maand. En dat is zonder ploegentoeslag! Want als operator werk je vaak in ploegendiensten. Daarvoor krijg je nog en ploegentoeslag bovenop jouw salaris. Afhankelijk van het aantal ploegen, krijg je ongeveer 10% tot 35% ploegentoeslag. Word je operator, dan kies je voor de functie op mbo-niveau die het best betaald wordt.

  Heb je geen diploma en wil je graag aan het werk als operator, dan ben je na het volgen van enkele basiscursussen er klaar voor.

  Volg in 7 dagen de volgende cursussen en ga aan het werk als operator!

  • Werken als operator
  • VCA basisveiligheid
  • NEN 3140

  Deze cursussen samen kosten €3.521 (incl. btw) / €2.910 (ex. btw). Hierna kun je aan het werk bij een gaaf productiebedrijf.

  Bekijk de route naar operator

  Werken zonder diploma als... ventilatiemonteur

  Als ventilatiemonteur ben jij degene die ervoor zorgt dat ventilatiesystemen aangelegd worden en deze ook hun werk goed blijven doen. Je kunt in allerlei gebouwen komen te werken, in huizen, maar ook bedrijven, kantoren en overheidsgebouwen. Als ventilatiemonteur kom je dus op veel verschillende plekken. Het is een afwisselende functie.

  Werk je als ventilatiemonteur, dan verdien je tussen de €2.000 en €3.200 bruto per maand.

  Heb je geen diploma’s als ventilatiemonteur en lijkt het jou leuk om met ventilatiesystemen aan de slag te gaan? Dan ben je er na 7 cursusdagen al helemaal klaar voor. Daarin volg je de cursussen:

  • Ventilatiesystemen – toepassing en werking
  • Ventilatiesystemen – onderhoud
  • Basisvaardigheden elektrische installaties
  • VCA Basisveiligheid

  Deze cursussen samen kosten €3.303 (incl. btw) / €2.730 (ex. btw). Hierna kun je aan het werk bij een installatiebureau of bedrijf dat gespecialiseerd is in ventilatie.

  Bekijk de route naar ventilatiemonteur

  Werken zonder diploma als… koelmonteur

  Als koelmonteur ben jij de persoon die zorgt dat ruimtes koel blijven. Dat kan koeling zijn voor zeer uiteenlopende en technisch uitdagende bedrijven. Denk daarbij aan groothandels van gekoelde levensmiddelen, datacentra voor ICT-infrastructuur, chemische- of procesindustrie, supermarkten of zelfs grote sportstadions. Werk je als koelmonteur dan leg je koelinstallaties aan, je onderhoudt ze, lost storingen op en weet ze juist af te stellen.

  Het salaris van een koelmonteur bedraagt gemiddeld €2.650 per maand. Als koelmonteur verdien je tussen de €1.800 en €3.500 per maand.

  Als je geen diploma hebt en je zou wel als koelmonteur willen werken, dan kun je al na 7 cursusdagen aan de slag. Je volgt in deze 7 cursusdagen de volgende opleidingen:

  • Koeltechniek – basis
  • NEN3140 VOP
  • Basisvaardigheden elektrische installaties

  Je volgt deze cursussen voor €3.352 (incl. btw) / €2.770 (ex. btw). Hierna kun je direct aan de slag.

  Bekijk het opleidingspad tot koelmonteur

  Werken zonder diploma als… warmtepompmonteur

  Wil jij wel als warmtepompmonteur aan het werk? Dan kies je voor een gaaf beroep die bijdraagt aan de energietransitie. Als warmtepompmonteur leg je warmtepompsystemen aan en sluit je die eventueel aan op andere systemen. Je weet hoe warmtepompen werken en kunt storingen oplossen, onderhoud uitvoeren en het systeem inregelen.

  Het salaris van een warmtepompmonteur ligt tussen de €1.700 en €3.900 per maand.

  Lijkt het je wat om te gaan werken als warmtepompmonteur en heb je geen diploma, dan ben je er na 7 cursusdagen al klaar voor. Je volgt dan de volgende korte cursussen:

  • Warmtepompinstallaties – toepassing en werking
  • Warmtepompinstallaties – onderhoud en storingen oplossen
  • Basisvaardigheden elektrische installaties
  • VCA Basisveiligheid

  Het volgen van deze cursussen kost je €3.533 (incl. btw) / €2.920 (ex. btw). Hierna ben jij helemaal klaar voor die baan als warmtepompmonteur.

  Bekijk het opleidingspad tot warmtepompmonteur

  Hoe vind je die goed betaalde baan?

  Zoals je ziet kun je prima aan het werk in mooie functies, zonder dat je daarvoor eerst een mbo-diploma hoeft te halen.

  Hoe? Je kunt ervoor kiezen om direct te solliciteren naar de functie die jij graag zou willen hebben. Zoek een leuke vacature en solliciteer! Daarbij kun je aangeven dat je gemotiveerd om het vak in de praktijk te leren. Je kunt daarbij het bedrijf attenderen om de omscholingsroutes van Techniekopleiding.

  Je hebt een goede kans dat je aangenomen wordt en je direct aan het werk kunt bij het bedrijf. Veel bedrijven bieden omscholing met baangarantie. Je start met enkele korte cursussen en werkt direct vanaf dag 1 bij het bedrijf. Je krijgt dan ook direct salaris betaald en de werkgever betaald dan vaak de kosten voor de cursussen.

  Je kunt er ook voor kiezen om de opleidingen zelf te bekostigen. Een goede stap als je er niet zo zeker van bent dat je snel de baan krijgt die jij op het oog hebt. Bekostig je het zelf, dan laat je al zien dat je gemotiveerd bent en de juiste kennis hebt om direct aan het werk te gaan. Is het bedrijf enthousiast? Dan kun je de kosten voor de cursussen meenemen in de salarisonderhandelingen.

  Ik zoek werk zonder mbo-diploma

  Hopelijk zie je na het lezen van dit artikel in dat een mbo-diploma in de huidige arbeidsmarkt niet een randvoorwaarde is voor het vinden van leuk en goedbetaald werk.

  Wil je meer weten over het opleidingspad dat je kunt volgen voor een technische baan, neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.

  Neem contact op

Zij gingen jou voor!

Lees hun ervaringen!

Contact

Ontwikkeladvies

Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.

Formulier Stel al je vragen Bel 088 939 0001