Welke baan past bij mij? Ontdek het in 7 stappen.

Je wilt een andere baan, maar welke baan?

Je bent op een punt in je carrière aanbeland waarop je een andere baan wilt. Misschien zit je zonder baan, misschien wil je iets heel anders gaan doen en overweeg je een carrièreswitch.

Je hebt moeite met kiezen. Met zoveel carrièremogelijkheden en sectoren om uit te kiezen, is het gemakkelijk om overweldigd te raken en door de bomen het bos niet meer te zien.

Onze eerste tip is om niet gelijk uren op internet te gaan zoeken naar allerlei informatie over verschillende banen, maar een plan te maken hoe jij antwoord kunt geven op de vraag: “Welke baan past bij mij?”

Aanpak baankeuze

Om je daarbij te helpen, geven we je graag advies over de stappen die je kunt nemen om voor jezelf tot een antwoord te komen.

  1. Bepaal wat je leuk en minder leuk vindt om te doen.
  2. Zet op een rij waar je wel of niet goed in bent.
  3. Denk na over wat je zoekt in een nieuwe baan
  4. Oriënteer je naar verschillende banen
  5. Onderzoek wat er nodig is aan scholing of bijscholing
  6. Schakel eventueel hulp in
  7. Maak je keuze

Stap 1: Wat vind ik leuk en minder leuk om te doen?

Zoek je een andere baan, dan ben je al een stuk wijzer geworden over wat je niet leuk vindt om te doen. Je bent namelijk niet voor niets op zoek naar een andere baan. En misschien heb je jezelf al eerder afgevraagd: “Welke baan past bij mij?”. Wat was toen voor jou de reden om op zoek te gaan naar een andere baan.

Als je al enige ervaring hebt met een of meerdere banen, zet dan eens op een rij wat je fijn vond aan de baan en wat je minder fijn vond. Kun je alleen bedenken wat voor jou negatieve punten waren van een baan? Zet ze dan om naar de tegenhanger ervan.

Bijvoorbeeld: Je vond het verschrikkelijk om in een kantoortuin te werken. Ga dan na wat je er zo verschrikkelijk aan vond. Heb je moeite met focussen? Of wil je graag met je handen werken? Schrijf op wat je dan wel graag zou willen.

Stap 2: Zet op een rij waar je wel en niet goed in bent

Als je op een rij zet waar je wel en niet goed in bent, zul je misschien wat overlap zien met je eerste lijstje. Want vaak vind je de dingen die je goed kunt, ook leuker.

Denk na over wat je goed kunt en waar je natuurlijke aanleg voor hebt. Dit kunnen zowel technische vaardigheden als soft skills zijn. Noteer alle relevante vaardigheden die je bezit, of het nu gaat om leiderschap, probleemoplossing, communicatie, creativiteit, analytisch denken, of iets anders. Deze positieve vaardigheden kun je vast wel bedenken. Maar het wordt lastiger om ook ontwikkelpunten op te schrijven.

Wat ligt jou niet, waar ben je absoluut niet goed in? Wat zijn jouw ontwikkelpunten?

Lukt het je niet direct deze op te schrijven? Een tip hierbij is dat jouw ontwikkelpunten vaak in het verlengde liggen van de positieve punten. Ben jij altijd razend enthousiast en grijp je kansen met twee handen aan? Dan ligt jouw ontwikkelpunt misschien wel in het feit dat je makkelijk te veel hooi op de vork neemt.

Stap 3: Denk na over wat je zoekt in een nieuwe baan

Na de eerste twee stappen heb je al een beetje een beeld van wat je leuk vindt om te doen en wat je goed kunt. Is dit ook wat jij zoekt in een nieuwe baan?

Zijn er nog andere punten die voor jou belangrijk zijn in je nieuwe baan? Dat kunnen ook praktische dingen zijn. Zoals: een goede pensioenregeling, niet meer naar de sportschool hoeven als je ’s avonds thuiskomt, of de wens om veel vanuit huis te mogen werken.

Zet op een rij wat je zoekt in een nieuwe baan. Gefeliciteerd! Je weet nu wat je wilt, je hoeft er alleen nog maar de passende baan bij te zoeken.

Stap 4: Oriënteer je op welke banen daarbij passen

Je weet nu wat je wel en niet wilt en wat wel en niet bij jou past. Nu het beroep nog dat daarbij aansluit. Je kunt je oriënteren op de verschillende beroepen via de nationale beroepengids bijvoorbeeld.

Zoek de beroepen uit die jou wat lijken. En leg ze vervolgens naast dat wat je had bedacht in de eerste 3 stappen. Is dat beroep ook wat je zoekt? Past het bij jou en heb je de juiste vaardigheden voor het beroep? Zo ja, dan is het een goede kanshebber.

Tip: Als je totaal wat anders wilt doen dat dat je nu doet, kun je ook een selectie van beroepen maken door de lijst met kansrijke beroepen erbij te pakken. Periodiek voert het UWV een onderzoek uit naar welke beroepen er veel vraag is en ook in de toekomst een gunstig perspectief bieden. De beroepen waar de kansen liggen als werkzoekende, dat zijn ook wel de kansberoepen. Oriënteer je je op een kansberoep, dan is de kans groot dat jij ook aan de slag kunt in die functie.

Stap 5:Onderzoek wat nodig is aan scholing of bijscholing voor die baan

Heb jij een ‘shortlist’ gemaakt met banen die wel bij jou zouden passen? Ga dan een stap verder en maak het concreter. Wat is er voor nodig om die baan te krijgen? Welke opleiding heb ik nodig? Hoe je dit doet, lees je ook wel in ons artikel over hoe je een carrièreswitch maakt.

TechniekOpleiding.nl maakt het jou makkelijk om je om te scholen naar een andere baan. Met korte cursussen stomen we jou klaar voor een beroep in slechts enkele cursusdagen. Zo hoef jij geen jarenlange opleidingen te volgen en kun je direct aan de slag bij een mooi bedrijf.

We hebben opleidingspaden voor je klaarliggen voor de volgende beroepen: Elektromonteur Operator Koelmonteur Ventilatiemonteur Warmtepompmonteur Aircomonteur

Stap 6: Schakel eventueel hulp in

Ben je er uit welke baan bij jou past? Twijfel je tussen een aantal beroepen, ga dan eens praten met mensen die al werken in die baan. Wat vinden zij leuk aan hun werk? Misschien mag je wel een dagje meelopen. Zo kom je ook gelijk in contact met een potentiële werkgever.

Ben je na het volgen van de eerdere stappen helemaal niet zover gekomen dat je een aantal banen hebt kunnen selecteren die waarschijnlijk bij jou passen? Dan kun je ook een loopbaancoach inschakelen om jou daarbij te helpen.

Heb je jouw oog laten vallen op een van beroepen waarin TechniekOpleiding.nl omscholing verzorgt, dan kun je ook contact opnemen met een van onze studieadviseurs. Zij kunnen je meer vertellen over het omscholingstraject.

Stap 7: Maak je keuze en ga aan de slag in een passende baan!

Deze laatste stap spreekt voor zich. Je hebt onderzocht wat voor werk er bij jou past, welke banen daarbij passen en wat er voor nodig is om daar te komen. Nu nog doen en de stap zetten naar die nieuwe baan. Met zo’n goede voorbereiding gaat dat vast goed komen.

Zij gingen jou voor!

Lees hun ervaringen!

Contact

Ontwikkeladvies

Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.

Formulier Stel al je vragen Bel 088 939 0001