Maak een vliegende start als F-gassen monteur

Wat zijn F-gassen?

Voordat we je meer vertellen over het beroep van een F-gassen monteur, is het goed om te weten wat F-gassen eigenlijk zijn. F-gassen vertegenwoordigen gassen die voornamelijk aangetroffen worden in systemen zoals airconditioning, koeling en warmtepompen. Deze gassen zijn schadelijk voor het milieu vanwege hun negatieve bijdrage aan het broeikaseffect. Dit heeft geleid tot Europese regelgeving met betrekking tot het omgaan met F-gassen.

Bij koelsystemen draait alles om het verplaatsen van warmte. Een treffend voorbeeld is de koelkast: wanneer je een melkpak in de koelkast plaatst, wordt de warmte eraan onttrokken. Deze warmte wordt vervolgens aan de achterzijde van de koelkast afgevoerd. Zowel koelkasten, koelcellen als airconditioners maken gebruik van dit basisprincipe.

Het koelen van ruimtes wordt mogelijk door een koelcyclus, waarbij een koudemiddel wordt ingezet dat bij lage temperaturen verdampt. Na verdamping wordt de damp onder hoge druk gebracht, resulterend in een temperatuurstijging. Vervolgens zorgt een condensor voor afkoeling, waarna het hele proces opnieuw begint.

Er zijn 2 categorieën koudemiddelen, namelijk natuurlijke en synthetische koudemiddelen. De synthetische variant, vaak aangeduid als F-gassen, wordt het meest gebruikt, maar hiervan is de impact op het milieu groot. Ze dragen bij aan de aantasting van de ozonlaag. Om deze reden zullen synthetische koudemiddelen geleidelijk aan worden verboden in de komende jaren.

Voorlopig geldt er echter een Europese verordening die de verplichting instelt om een F-gassen certificering te behalen om met deze synthetische variant te werken. Zonder een certificaat is het niet toegestaan om werkzaamheden uit te voeren aan systemen waarin F-gassen aanwezig zijn.

Wat kun je als je F-gassen monteur werkt?

Als F-gassen monteur werk je aan koelsystemen die gefluoreerde stoffen of stoffen die de ozonlaag aantasten bevatten, en waarbij koudemiddel uit het systeem wordt verwijderd. Als F-gassen monteur ben je gespecialiseerd in het installeren, onderhouden en repareren van koel- en klimaatsystemen die gebruik maken van deze stoffen. Denk bijvoorbeeld aan de functie van warmptepompmonteur, koelmonteur of aircomonteur. Je kunt werken voor diverse bedrijven in de HVAC-sector, variërend van commerciële gebouwen tot woningen. Hierdoor is je werkplek altijd afwisselend en moet je het leuk vinden om bij verschillende klanten te werken.

Wat is het gemiddelde salaris van een f-gassen monteur?

Het salaris van een F-gassen monteur kan variëren, afhankelijk van factoren zoals ervaring, locatie en het soort werkzaamheden dat wordt uitgevoerd. Vaak ligt het salaris tussen de €2.500 en €4.000 bruto per maand.

Werk je als zzp’er? Dan ligt het uurloon doorgaans tussen de € 40,- tot € 75,- exclusief btw. Maar uiteraard zijn er ook monteurs die een hoger tarief hanteren, doordat de vraag groot is en er een tekort is aan goed, technisch personeel.

Welke opleiding moet je volgen?

Welke opleiding je moet volgen om als F-gassen monteur aan de slag te gaan, hangt af van je werkzaamheden en ervaring.

Wat is F-gassen categorie 1?

De cursus F-gassen categorie 1 de beste keuze als je werkt als servicemonteur of technicus, en je onderhoud wilt uitvoeren waarbij handelingen met koudemiddelen vereist zijn.

Wat is F-gassen categorie 2?

Werk je als airco- en/of warmtepompmonteur en heb je praktijkkennis van kleine installaties? Als je onderhoud wil uitvoeren en storingen wil oplossen, dan is de cursus F-gassen categorie II de opleiding die je moet volgen.

F-gassen certificaat behalen

Na het volgen van een cursus leg je een examen af dat voldoet aan de eisen van een door de overheid geaccrediteerde exameninstelling. Kies bijvoorbeeld voor het PBNA F-gassen examen of voor voor STEK (Stichting Emissiepreventie Koudetechniek) en ga bijvoorbeeld aan de slag als STEK monteur airco.

Wat zijn de kosten voor een F-gassen certificaat?

De kosten voor het behalen van een F-gassen certificaat kunnen variëren afhankelijk van de opleidingsinstelling en de specifieke cursusinhoud. Het is raadzaam om verschillende opleiders te vergelijken en informatie in te winnen over de kosten voordat je je inschrijft.

Bij een aantal opleiders kun je jezelf inschrijven voor de cursus F-gassen categorie 1 of F-gassen categorie II in combinatie met een examen via STEK of PBNA. Dit is vaak voordeliger dan wanneer je je apart inschrijft.

Hoe controleer ik de geldigheid van een STEK-certificaat?

Je kunt de geldigheid van een STEK-certificaat controleren door de naam van de monteur of het bedrijf in te voeren op de officiële STEK-website. Zo kun je er zeker van zijn dat je samenwerkt met gekwalificeerde professionals.

Is het beroep van F-gassen monteur toekomstbestendig?

Het Environmental Committee van het Europees Parlement heeft eerder een besluit genomen: vanaf 2020 zijn F-gassen met een Global Warming Potential (GWP) van boven de 2500 verboden in nieuwe koelapparatuur. Toch moeten in de komende jaren bijvoorbeeld nog oude warmtepompen worden onderhouden. In dat geval blijft het F-gassencertificaat nog steeds een verplichting.

Meer weten over een carrièreswitch naar F-gassen monteur?

Bel dan 088 - 939 0001 of stuur een e-mail naar advies@techniekopleiding.nl. De studieadviseurs van TechniekOpleiding.nl helpen je graag verder!

Wil je graag je graag je F-gassen certificaat halen, omdat graag wilt gaan werken als koelmonteur, aircomonteur of warmtepompmonteur? Volg dan je opleidingsroute tot een van deze beroepen en ga al na enkele cursusdagen aan de slag in dat beroep.

aircomonteur worden in 7 cursusdagen koelmonteur worden in 7 cursusdagen warmtepompmonteur worden in 7 cursusdagen

Zij gingen jou voor!

Lees hun ervaringen!

Contact

Ontwikkeladvies

Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.

Formulier Stel al je vragen Bel 088 939 0001