Carrièreswitch maken, hoe doe je dat?

“Wil ik dit blijven doen tot mijn pensioen?” “Krijg ik niet meer werkplezier van ander soort werk?” “Zit er nog wel toekomst in het werk dat ik doe?”

Als je jezelf dit soort vragen stelt is het goed om de mogelijkheden van een carrièreswitch te onderzoeken. Een carrièreswitch maken is spannend, maar eenvoudiger dan je denkt. We leggen je graag uit hoe je een carrièreswitch kunt maken. Waar moet je allemaal aan denken?

Je kunt de volgende stappen zetten om jouw carrièreswitch te maken:

  1. Bepaal wat je wilt gaan doen.
  2. Zoek uit waar je wilt gaan werken.
  3. Onderzoek wat er nodig is voor die baan.
  4. Bepaal jouw aanpak.
  5. Maak die carrièreswitch. In dit artikel geven we je meer uitleg over hoe jij het kunt aanpakken een carrièreswitch te maken.

Bepaal wat je wilt gaan doen

Een carrièreswitch maken, begint met de vraag: “Wat wil ik gaan doen?”

Heb je nog geen idee, zoek dan als eerste uit welk beroep je graag zou willen uitoefenen. Er zijn heel veel beroepsgroepen waar ze zitten te springen om nieuwe mensen. Denk aan het onderwijs, de kinderopvang, de zorg, de ICT en de techniek. Kies je voor een beroep waar veel vraag naar is, dan is het gemakkelijker om die carrièreswitch te maken.

Een overzicht van dit soort beroepen heeft het UWV gemaakt. Ze worden ook wel kansberoepen genoemd. Kansberoepen zijn beroepen waar veel vraag naar is, en waarbinnen er ook in de toekomst veel mogelijkheden voor jou zijn.

Kies jij ervoor om een carrièreswitch te maken naar een van deze beroepen, dan is de kans op een succesvolle carrièreswitch groot. Onze tip: bekijk de kansberoepen en kies een beroep uit die voorkomt in de lijst.

Waar wil jij gaan werken

Heb je besloten wat je wilt gaan doen, onderzoek dan eens welke bedrijven er zijn waar je kunt komen te werken. Wil je graag elektromonteur worden? Kijk dan eens welke bedrijven er bij jou in de regio zijn waar je graag zou willen werken en noteer ze. Dit kun je doen door te zoeken naar bedrijven, je kunt ook in vacaturebanken zoeken naar ‘vacatures elektromonteur’ en kijken bij welke bedrijven er in de buurt vacatures open staan. Noteer de bedrijven waar je wel graag zou willen werken. Deze lijst komt je nog van pas.

Je hebt nu bepaalt wat je graag wilt gaan doen en waar je dat zou willen doen. Jouw carrièreswitchplan wordt al steeds concreter.

Wat is er voor nodig om die carrièreswitch te maken?

Welke kennis en vaardigheden heb jij nodig om aan het werk te gaan in jouw nieuwe baan?

In de vacatureteksten staat aan welke functie-eisen je moet voldoen. Laat je hierdoor niet van de wijs brengen. Werkgevers stellen de vacatureteksten op met een ideale kandidaat in het achterhoofd. Natuurlijk is de ideale kandidaat iemand met ervaring. Iemand die alles weet en kan. Iemand die geen uitleg meer nodig heeft en geheel zelfstandig bergen met werk verzet.

Maar let op, de vacature staat niet voor niets open. Tot nu toe is het de werkgever dus niet gelukt om hun ideale kandidaat te vinden. Het feit dat er een vacature openstaat betekent dus dat zij die ideale kandidaat nog niet gevonden hebben.

Daarom kun je beter even contact opnemen met de contactpersoon die bij de vacature staat. Die persoon kan jou het beste vertellen wat minimaal noodzakelijk is voor de functie. En wie weet staan zij er wel voor open om direct een carrièreswitcher in dienst te nemen.

We kunnen het je echt aanraden om op deze manier in kaart te brengen wat je nodig hebt om aan het werk te gaan in jouw nieuwe functie.

Hoe zorg je voor de juiste kennis en vaardigheden?

Als je een carrièreswitch wilt maken, dan heb je waarschijnlijk andere kennis en vaardigheden nodig dan in het beroep dat je nu uitoefent.

Nu nog zorgen dat je je die kennis eigen maakt. Ook hier hebben we een goede tip voor je. Het is namelijk meestal niet nodig om een volledige reguliere mbo-, hbo- of wo-opleiding te volgen. Als volwassene kun je beter kiezen voor cursussen of verkorte opleidingen. Het gaat de werkgever er om dat jij je werk goed kunt doen. Een reguliere opleiding is daarvoor steeds minder en vereiste. Ook een werkgever heeft jou het liefste zo snel mogelijk in dienst.

Onderzoek welke opleiding of cursussen je nodig hebt voor jouw beoogde beroep.

Wat kost het maken van die carrièreswitch?

Jouw plan hoe je een carrièreswitch kan gaan maken is nu bijna compleet. Je weet wat je wilt, waar je wilt werken en wat er voor nodig is om daar te komen. Maar wat gaat dat kosten?

Als je hebt uitgezocht welke opleiding je nodig hebt, dan weet je daar natuurlijk de kosten van. Je kunt onderzoeken of er subsidies zijn waar jij gebruik van kunt maken, waardoor de kosten omlaag gaan.

Maar hou niet alleen rekening met opleidingskosten. Hou ook rekening met de tijd die je nodig hebt om de carrièreswitch te maken. Kies je toch voor een volledige mbo-, hbo- of wo-opleiding, dan ben je een paar jaar zoet. In de tijd dat jij aan het studeren bent, kun je geen andere dingen doen. Waarschijnlijk kun je in die tijd niet fulltime door blijven werken. Ook dat zijn kosten die je mee kunt nemen als je wilt berekenen wat een carrièreswitch kost.

Direct aan de slag

Wat je kunt doen om onder de opleidingskosten en tijdsinvestering voor omscholing uit te komen, is het zoeken naar een werkgever die het voor jou regelt.

In veel beroepen is het mogelijk om al snel functioneel inzetbaar te zijn. Dat betekent dat je al snel kunt helpen met bepaalde werkzaamheden en vanuit die positie door kunt leren. Je kunt gelijk bij het bedrijf in dienst treden en tegelijkertijd de benodigde cursussen of opleidingen volgen om later zelfstandig het werk te kunnen doen.

Benader de bedrijven waar je zou willen werken en geef aan dat je graag bij ze aan de slag gaat. Laat zien dat je je voorbereid hebt op jouw carrièreswitch. Geef aan dat je bereid bent om opleidingen te volgen en geef ze op een presenteerblaadje welke opleidingen of cursussen dat zijn.

Je hebt kans dat je op deze manier heel makkelijk een carrièreswitch kunt maken. Kies je om een carrièreswitch te maken naar een kansberoep, dan vergroot je nog eens een succesvolle en vlotte switch.

Carrièreswitch maken naar de techniek

Overweeg jij om een carrièreswitch te maken richting de techniek? Lijkt het jou wat om te gaan werken als elektromonteur, ventilatiemonteur, aircomonteur, koelmonteur, warmtepompmonteur of operator? Dit zijn allemaal beroepen waar veel vraag naar is en waar ook de komende jaren veel vraag naar zal zijn. Wil je een carrièreswitch maken en aan de slag in een van deze beroepen, dan hebben we al een compleet pad voor je uitgestippeld om die switch te maken. Door het volgen van een aantal korte cursussen, leer jij in no-time wat er voor nodig is om aan de slag te gaan in dat beroep en kun je vrijwel direct aan de slag bij een leuk bedrijf.

aircomonteur worden in 7 cursusdagen

elektromonteur worden in 5 cursusdagen

operator worden in 7 cursusdagen

koelmonteur worden in 7 cursusdagen

ventilatiemonteur worden in 7 cursusdagen

warmtepompmonteur worden in 7 cursusdagen

Advies nodig voor carrièreswitch naar technische functie?

Wil jij graag aan de slag in een van de uitgewerkte beroepen, of wil je graag meer weten over het maken van een carrièreswitch naar een technisch beroep? De studieadviseurs van TechniekOpleiding helpen je graag om die carrièreswitch te maken. Neem contact op met een van de studieadviseurs.

Neem contact op

Zij gingen jou voor!

Lees hun ervaringen!

Contact

Ontwikkeladvies

Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.

Formulier Stel al je vragen Bel 088 939 0001