Carrièreswitch, maar wat?

Je bent een beetje klaar met je huidige baan en denkt na over een carrièreswitch. De vraag die je bezighoudt, is: “Maar wat?”, “Wat wil ik gaan doen?“

Het maken van een carrièreswitch is een behoorlijke stap. Je geeft je huidige baan op, met de voordelen die je inmiddels hebt opgebouwd. En je weet niet precies wat je daarvoor terugkrijgt. Je overweegt een carrièreswitch niet voor niets. Maar ga je dat wel vinden in een ander beroep?

Daarom is de keuze voor jouw nieuwe beroep een hele belangrijke. Wat wil doen? Past dat bij mij? En heb ik daar de juiste kwaliteiten voor?

We geven je graag tips hoe je antwoord kunt geven op de vraag: “Carrièreswitch oké, maar wat wil ik dan wél gaan doen?”

Beantwoord de vraag: waarom wil ik een carrièreswitch maken?

Je merkt dat je niet meer lekker in je werk zit. Heb je je al eens afgevraagd waarom eigenlijk niet? Wat zijn de redenen dat jij iets anders wilt doen?

Deze vraag is belangrijk, omdat als je weet wat je niet wilt, je ook deels al weet wat je wel wilt.

Overweeg jij een carrièreswitch, omdat je het werk nu eentonig vindt? Dan mis je afwisseling en zou het mooi zijn als je na jouw carrièrestap een afwisselende baan hebt.

Overweeg je een carrièreswitch, omdat er steeds minder vraag is naar jouw beroep? Bijvoorbeeld omdat er door automatisering en AI steeds minder mensen nodig zijn in jouw beroepsgroep? Telemarketeers, receptiemedewerkers, kassières, reisagenten, lokettisten, en magazijnmedewerkers vallen onder de krimpberoepen. Maar ook bijvoorbeeld designers, tekstschrijvers en medisch assistenten, zullen in de toekomst naar verwachting minder werk hebben door de opkomst van AI. Is dat voor jou een reden om verder te kijken naar iets anders, dan is baanzekerheid en toekomstperspectief mogelijk een motivatie. Overweeg je een carrièreswitch te maken, omdat je met jouw beroep niet zoveel verdient? Dan is een goed salaris wat je zoekt.

Zet voor jezelf op een rij wat je wel en niet zoekt in een nieuwe functie. Op deze manier kun je jouw selectiecriteria samenstellen die jouw gaan helpen het juiste beroep te vinden.

Maak een selectie van beroepen

Natuurlijk wil je graag leuk werk. Welke beroepen lijken jou leuk?

Er zijn eindeloos veel beroepen. Het is lastig daaruit te kiezen. Wil je iets heel anders gaan doen dan dat dat je nu doet, dan is het aan te bevelen je verder te verdiepen in beroepen waar er veel baankansen zijn.

Een carrièreswitch naar zanger of zangeres is misschien leuk, maar als je nog nooit hebt gezongen, hoe realistisch is het dan om daar je brood mee te verdienen?

Daarom adviseren we jou als carrièreswitcher te kijken naar beroepen waarbij de kans op prima betaald werk ook reëel is. Het UWV brengt dit periodiek in kaart en noemt dit ‘kansrijke beroepen’.

Heb je nog geen idee wat je wilt gaan doen als je een carrièreswitch maakt, dan adviseren we je deze beroepenlijst erbij te pakken en een aantal beroepen te selecteren die jou leuk lijken.

Verdiep je in de verschillende beroepen

Je hebt nu een aantal beroepen geselecteerd. Wat doe je precies binnen dit beroep? Verdiep je in de beroepen die jou wel leuk lijken. Wat houdt het werk precies in als je voor dat beroep kiest? Misschien ken je wel iemand die al werkt in een van de beroepen waar jouw oog op is gevallen. Ga daar dan eens mee praten. Probeer een zo realistisch mogelijk beeld te krijgen van wat het werken in dat beroep inhoudt.

Vergeet niet ook de beroepen te leggen naast het lijstje dat je al eerder hebt opgesteld met wat je graag zoekt in jouw nieuwe baan. Passen de geselecteerde beroepen bij jouw selectiecriteria?

Onderzoek of de beroepen ook bij jou passen

Heb je inmiddels een ‘behapbare’ selectie gemaakt van beroepen die jou leuk lijken en die aan jouw opgestelde selectiecriteria voldoen? En heb je een beeld bij wat je allemaal moet kunnen in de functie. Ga dan voor jezelf na of jou dat ook ligt.

Moet jij in het beroep dat je voor ogen hebt veel communiceren met klanten, maar breekt het zweet je al uit als je daar aan denkt en ben jij daar niet goed in? Dan kun je beter een ander beroep uit jouw lijstje kiezen.

Heb je voorgaande stappen gevolgd, dan heb je als het goed is nog maar een paar beroepen over op jouw lijstje. Daarmee kun je verder en uitstippelen hoe je die carrièreswitch gaat maken.

Hulp inschakelen bij keuze carrièreswitch

Kom je er niet uit en lukt het jou maar niet om antwoord te geven op de vraag: “maar wat?”, dan kun je de hulp inschakelen van een loopbaanadviseur. Een loopbaanadviseur kan jou helpen bij het maken van de volgende stap in jouw carrière.

Ook zijn er online veel tests te vinden: beroepskeuzetesten, competentietesten en persoonlijkheidstesten. Let er wel op dat je het jezelf niet moeilijker maakt dan dat het al is. Iedere test zal een andere uitkomst geven en dat maakt het alleen maar lastiger om keuzes te maken. Je focussen op een aantal beroepen waar veel baankansen in zijn, kan effectiever werken.

TechniekOpleiding.nl maakt een carrièreswitch naar techniek makkelijk

Heb jij in jouw lijstje technische beroepen staan? Onderzoek met de affiniteitentest welk technisch beroep bij je past.

Lijkt het jou wel leuk om bijvoorbeeld aircomonteur, ventilatiemonteur, koelmonteur, warmtepompmonteur, elektricien of operator te worden? Dan hebben we voor je uitgestippeld hoe jij een carrièreswitch naar een van deze beroepen kunt maken. Deze beroepen bieden heel veel kansen! Je kunt er al snel in aan de slag.

Bekijk de beroepen

Zij gingen jou voor!

Lees hun ervaringen!

Contact

Ontwikkeladvies

Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.

Formulier Stel al je vragen Bel 088 939 0001