VCA

VCA is het begrip als het gaat om veilig werken. Lees alles wat je wilt weten over VCA.

vca veilig werken

VCA staat voor veiligheid op de werkvloer. VCA is bedoeld voor bedrijven en hun medewerkers die werkzaamheden met een verhoogd risico uitvoeren in risicovolle omgevingen. Vaak zijn dit werkzaamheden die plaatsvinden op een bouwterrein, in een fabriek of op een werkplaats bij een installatie, zoals constructie of onderhoudswerkzaamheden.

Wat is VCA?

Het woord VCA is een afkorting voor VGM Checklist Aannemers. VCA is ooit als checklist begonnen, maar is inmiddels in heel Nederland uitgegroeid tot een begrip. VCA is de standaard waarmee je als persoon of bedrijf kunt aantonen dat je weet hoe je veilig en gezond te werk gaat. Personen kunnen een VCA-diploma halen om dit aan te tonen. Bedrijven kunnen met een VCA-certificering laten zien dat er binnen het bedrijf voldaan wordt aan regels op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu.

Wat betekent VCA?

VCA is de afkorting van Veiligheid, Gezondheid en Milieu. Werk je in een risicovolle omgeving, dan helpt de VCA jou om veilig en gezond te werken. De VCA omschrijft werkmethodes en aandachtspunten op het gebied van veiligheid en gezondheid. Je gebruikt de VCA bijvoorbeeld in de bouw, elektrotechniek, procesbesturing of de petrochemische en offshore-industrie. In Nederland zijn ongeveer 15.000 bedrijven VCA-gecertificeerd. Het volgen van een VCA-cursus is daarom zeker van meerwaarde. Het vergroot je kansen op werk én zorgt ervoor dat jij weet hoe je veilig je werkt kunt doen!

VCA-cursus volgen

Om aan te kunnen tonen dat je weet hoe je volgens de VCA-richtlijnen veilig kunt werken, kun je een VCA-diploma halen. Bij veel bedrijven in Nederland is het hebben van een VCA-diploma verplicht. Om je VCA-diploma te halen, kun je de kennis opdoen met een VCA-cursus. VCA-cursussen worden door heel Nederland gegeven.

Je kunt je VCA behalen door een cursus te volgen en daarna het VCA-examen af te leggen. Tijdens de VCA-cursus leer je meer over veilig en gezond werken. Wil je meer weten over de onderwerpen waarmee je aan de slag gaat en hoe een cursus eruitziet? Of wil je meer weten over andere studiemogelijkheden dan het volgen van een dagcursus? Lees dan meer over het volgen van een VCA-cursus.

Verschillende VCA-cursussen

Er zijn verschillende soorten VCA-opleidingen. De B-VCA is de basiscursus VCA voor medewerkers. De VOL-VCA is bedoeld voor operationeel leidinggevenden. Tot slot is er ook een cursus VIL-VCU, die gericht is op organisaties die personeel leveren aan VCA-gecertificeerde bedrijven. Welke VCA-opleiding je nodig hebt, hangt af van jouw rol in een organisatie.

Meer over Basisveiligheid VCA (B-VCA)
Meer over VOL-VCA
Meer over VIL-VCU

VCA is een begrip in heel Nederland

VCA is in 1994 ontstaan uit een initiatief van meerdere bedrijven en is bedoeld als een onafhankelijk toetsingssysteem om het veilig werken bij bedrijven te kunnen waarborgen. Inmiddels is VCA het begrip als het gaat om veilig werken. Duizenden bedrijven zijn VCA-gecertificeerd en meer dan 1,5 miljoen professionals hebben een VCA-diploma op zak.

VCA-cursussen en examens worden door heel Nederland gegeven. In bijna iedere grote stad kun je wel een VCA-cursus volgen en jouw VCA-examen behalen. De meeste VCA-cursussen worden gevolgd in Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Haag, Ede, Eindhoven, Groningen, Nijmegen, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

Hoe lang is een VCA-diploma geldig

Heb je je VCA-examen gehaald, dan ontvang je een VCA-diploma. Deze is 10 jaar geldig. De reden hiervoor is dat er nogal wat verandert op het gebied van veiligheid en regelgeving. Naar 10 jaar is het dus de hoogste tijd om opnieuw je VCA te behalen. Weet je niet meer zeker of jouw VCA-diploma nog geldig is? Alle afgegeven VCA-diploma’s worden geregistreerd. Je kunt de geldigheid van jouw VCA-diploma controleren in de VCA-bank.

VCA gecertificeerde bedrijven

Naast dat het volgen van een VCA-cursus altijd handig is, wordt het ook vaak gevraagd vanuit bedrijven. Bij bedrijven die een VCA-certificering hebben, is het verplicht om in het bezit te zijn van een VCA-diploma. Bij VCA-gecertificeerde gecertificeerde bedrijven moeten alle mensen die in uitvoerende functies werken in het bezit zijn van een geldig VCA-diploma. Nieuwe medewerker zijn verplicht om hun VCA-diploma binnen 3 maanden na indiensttreding te behalen.

Meer over VCA-certificering voor bedrijven

Is VCA verplicht

VCA is niet verplicht gesteld vanuit de Nederlandse overheid. Maar veel bedrijven eisen wel dat werknemers een VCA-diploma hebben of behalen. Niet voor niets. Het doel van een VCA is om veilig, gezond en milieuvriendelijk te werken om zo bedrijfsongevallen en letsel te voorkomen. Daar heeft iedereen baat bij.

Wat kost een gemiddelde VCA-opleiding

De kosten van een opleiding VCA zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de duur en het soort opleiding. Een dagcursus VCA, inclusief examen kost ongeveer € 285,00 exclusief btw.

Vaak zijn er verschillende subsidiemogelijkheden waar jij of jouw werkgever gebruik van kunnen maken om de VCA-cursus te bekostigen. Dat scheelt!

VCA en TechniekOpleiding.nl

TechniekOpleiding.nl is een overzichtelijk one-stop-shop platform voor technici, starters en zij-instromers. Het is dé vindplaats voor hulp en ondersteuning bij opleidings- en ontwikkelvraagstukken in de techniek.

TechniekOpleiding.nl biedt diverse VCA-opleidingen aan door heel Nederland, samen met opleiders waarmee TechniekOpleiding.nl samenwerkt.

TechniekOpleiding.nl

  • Heeft het grootste aanbod techniekopleidingen van Nederland
  • Biedt cursussen en opleidingen voor volwassenen
  • Heeft altijd een cursus bij jou in de buurt
  • De opleidingen zijn altijd zoveel mogelijk praktijkgericht
  • En zijn in de avond of in dagdelen te volgen
  • Ondersteunt met subsidiemogelijkheden

Jouw VCA-cursus volg je via TechniekOpleiding.nl!

Ga naar het opleidingsaanbod

Zij gingen jou voor!

Lees hun ervaringen!

Contact

Ontwikkeladvies

Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.

Formulier Stel al je vragen Bel 088 939 0001