Michel van Capelle
Van APK-keurmeester naar Servicemonteur cv
Volg een VCA-cursus en bereid je voor op het VCA-examen. Lees alles over de verschillende VCA-cursussen
Een VCA-cursus volg je omdat jij wilt weten hoe je veilig en gezond kunt werken, met oog voor het milieu. Je leert in een VCA-cursus risicovolle situaties herkennen en hoe jij het beste kunt handelen in bepaalde situaties. Bovendien leer je meer over geldende wet- en regelgeving waar jij rekening mee dient te houden.
Er zijn meerdere soorten VCA-cursussen. Ze zijn allemaal bedoeld om jou te leren werken en handelen volgens de VCA.
De drie belangrijkste VCA-cursussen zijn:
Meer over Basisveiligheid VCA (B-VCA)
Meer over VOL-VCA
Meer over VIL-VCU
De verschillende cursussen zijn toegespitst op de functie die jij vervult als het gaat om veiligheid en gezondheid op de werkvloer.
Ben jij een medewerker en werk je in een risicovolle omgeving, of voer jij werkzaamheden uit die risicovol kunnen zijn? Dan volstaat de cursus B-VCA. B-VCA staat voor Basisveiligheid VCA en is bedoeld voor uitvoerende medewerkers.
Werk jij in een risicovolle omgeving of in een omgeving waar risicovolle werkzaamheden worden uitgevoerd, maar heb jij een leidinggevende functie? Dan is de cursus VOL-VCA voor jou bedoeld. In deze cursus leer je niet alleen meer over veilig en gezond werken op de werkvloer, maar ook hoe jij leidinggevende hiermee om dient te gaan.
Als je werkt binnen een uitzend- of detacheringsbureau en mensen plaatst bij bedrijven die een risicovolle werkomgeving hebben, of als jouw geplaatste medewerkers zelf risicovol werk uitvoeren, dan is de cursus VIL-VCU voor jou bedoeld. Je krijgt tijdens de cursus niet alleen de basiskennis over veilig en gezond werken, maar ook hoe jij vanuit een uitzendorganisatie daarmee om dient te gaan.
Ben je een ZZP’er? Dan is de beste cursus voor jou afhankelijk van jouw werkzaamheden die je uitvoert voor de verschillende opdrachtgevers. Doe jij alleen uitvoerend werk, dan volstaat B-VCA. Maar wordt jij ook ingezet als onderaannemer en krijg jij leidinggevende taken? Dan heb je een diploma VOL-VCA nodig.
De inhoud van de cursus verschilt of je een cursus B-VCA, VOL-VCA of VIL-VCU volgt. Maar de meeste onderwerpen komen in alle cursussen aan bod.
Onderwerpen die bij alle cursussen aan bod komen zijn:
Volg je een cursus VCA-VOL, dan worden deze onderwerpen aangevuld met leidinggevende aspecten als het gaat om het creëren van een veilige en gezonde werkomgeving en met motiveren van medewerkers om veilig en gezond te werken.
Volg je een cursus VIL-VCU, dan krijg je niet alleen de basiskennis, maar leer je ook meer over de verantwoordelijkheden van een uitzendbureau als het gaat om veiligheid op de werkvloer en jouw rol daarbinnen als intercedent.
Het hebben van een VCA-diploma is vanuit de wet niet verplicht, maar jouw werkgever of opdrachtgever kan jou wel verplichten om een VCA-diploma te hebben. Is het bedrijf waarvoor je werkt VCA-gecertificeerd of de uitzendorganisatie waarvoor je werkt VCU gecertificeerd, dan moeten zijn vanuit de VCA hun medewerkers verplichten een VCA-diploma te behalen.
Overigens is het niet verplicht om een VCA-cursus te volgens als jij een VCA-examen wilt doen. Een cursus VCA is wel de ideale manier om je voor het examen voor te bereiden.
Daarnaast is een cursus-VCA sowieso aan te bevelen als jij werkzaamheden uitvoert die risicovol zijn of in een risicovolle omgeving plaatsvinden.
VCA is een begrip in Nederland. Niet voor niets zijn meer dan 15.000 bedrijven zijn VCA-gecertificeerd en zijn alle medewerkers van deze bedrijven in het bezit van een VCA-diploma. Er is dus veel vraag naar VCA-cursussen. Daarom worden er door heel Nederland cursussen gegeven. In de meeste grote steden kun je een VCA-cursus volgen, zoals in Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Haag, Ede, Eindhoven, Groningen, Nijmegen, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.
Een cursus VCA rond je af met een examen. De inhoud van het examen verschilt enigszins of je een B-VCA, VCA-VOL of VIL-VCU cursus hebt gevolgd. Lees meer over de VCA-examens en het VCA-diploma.
TechniekOpleiding.nl is een overzichtelijk one-stop-shop platform voor technici, starters en zij-instromers. Het is dé vindplaats voor hulp en ondersteuning bij opleidings- en ontwikkelvraagstukken in de techniek.
TechniekOpleiding.nl biedt diverse VCA-opleidingen aan door heel Nederland, samen met opleiders waarmee TechniekOpleiding.nl samenwerkt.
Jouw VCA-cursus volg je via TechniekOpleiding.nl!
Lees hun ervaringen!
Van APK-keurmeester naar Servicemonteur cv
Van Stalmedewerker naar Servicemonteur cv
Van Magazijnmedewerkster naar Monteur
Ontwikkeladvies
Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.