VCA-examen en -diploma

Lees meer over VCA-examens en het behalen van je diploma

vca-examen en vca-diploma

Om een diploma Basisveiligheid VCA, VOL-VCA of VIL-VCU te krijgen, zul je eerst je VCA-examen moeten behalen. Het VCA-examen vindt meestal plaats aansluitend op een cursus-VCA.

Ga naar het volledige cursusaanbod of lees verder.

Over het VCA-examen

De inhoud van het VCA-examen verschilt of je examen doet voor B-VCA, VCA-VOL of VIL-VCU. Voor alle drie de varianten geldt dat er examenvragen worden gesteld over de basiskennis die je moet hebben op het gebied van veilig en gezond werken.

Het B-VCA examen bevat 40 vragen. Om deze vragen te beantwoorden heb je 1 uur de tijd. Voor de meeste mensen is deze tijd ruim voldoende. Voor de 40 vragen kun je 4000 punten scoren: 100 punten per vraag. Om het examen te behalen en jouw diploma B-VCA te behalen dien je tenminste 64,5% van de vragen goed te hebben. Dat betekent dat je op het examen minimaal 2580 punten moet behalen.

Het examen VOL-VCA en VIL-VCU is iets uitgebreider. Dat komt omdat je naast de basiskennis die bij B-VCA wordt getoetst, ook kennis moet hebben van aspecten die passen bij jouw functie als leidinggevende of intercedent.

Zowel het VOL-VCA examen en het examen VIL-VCA bestaan uit 70 vragen. Daarvoor heb je 75 minuten de tijd. Ook hiervoor geldt dat jet tenminste 64,5 procent van de vragen goed moet beantwoorden om het examen te behalen. Dat komt neer op 4515 punten van de 7000 te behalen punten. Ook bij deze examens kun je 100 punten per vraag scoren.

De vragen van het VCA-examen

Het VCA-examen bevat meerdere typen vragen. Bereid je er dus vast op voor dat het geen simpele meerkeuzevragen zijn.

De examenvragen zijn een afwisseling van meerdere vraagtypen, zoals:

 • Meerkeuzevragen, waarbij soms ook meerdere antwoorden goed zijn. Is dat het geval, dan wordt dit aangegeven bij de vraagstelling
 • Matchingsvragen, waarbij je koppelingen moet maken tussen vraag en antwoord
 • Matrixvragen, waarbij je een antwoord moet aanvinken op meerdere vragen (meestal ja of nee)
 • Rangschikvragen, waarbij je de juiste volgorde bepaalt
 • Vragen waarbij je een afbeelding te zien krijgt over een situatie waarover je een vraag moet beantwoorden

De vragen die je kunt verwachten zijn grotendeels praktijkgericht. Zoals: “Wat doe je als situatie x zich voordoet?”. Daarnaast worden ook vragen gesteld over wet- en regelgeving.

Je voorbereiden op het VCA-examen

Je bereidt je het beste voor op het examen door een VCA-cursus te volgen. Tijdens deze cursus komen alle aspecten aan bod waar je kennis moet hebben om het examen te behalen. Zijn er dingen niet duidelijk of wil je dieper ingaan op het ‘waarom’? Dan is daar tijdens een cursus alle gelegenheid voor. Dit helpt jou om de stof beter te begrijpen en verhoogt jouw kans om het VCA-examen te behalen.

Daarnaast zijn er ook verschillende studiematerialen verkrijgbaar en kun je een VCA-cursus ook online volgen. Het voordeel hiervan is dat je de stof niet in 1x tot je hoeft te nemen, maar het moment waarop je leert voor het VCA-examen zelf kunt bepalen.

Tot slot kun je ter voorbereiding op het VCA-examen ook diverse proefexamens vinden. Let wel op dat de vragen in deze proefexamens meestal niet op dezelfde manier terugkomen in het daadwerkelijke examen. Deze proefexamens geven je wel een beeld of jouw kennisniveau voldoende is om het daadwerkelijke examen af te leggen.

VCA-diploma

Als je voldoende punten hebt gescoord bij het VCA-examen, dan ontvang je jouw diploma B-VCA, VOL-VCA of VIL-VCU. Alle diploma’s zijn 10 jaar geldig. Weet je niet meer zeker tot wanneer jouw VCA-diploma geldig is? De datum staat vermeld op het diploma, maar je kunt het ook opzoeken in de VCA-bank.

Heb je jouw VCA-diploma behaald, dan kun je aan jouw werkgever of opdrachtgever aantonen dat je op dat je weet wat veilig werken inhoudt en je op de hoogte bent van geldende wet- en regelgeving.

Daarnaast vergroot je jouw carrièrekansen met het VCA-diploma op zak. Er zijn duizenden bedrijven in Nederland waarbij het verplicht is om een geldig diploma te kunnen overhandigen.

Met TechniekOpleiding.nl behaal jij je VCA-diploma

TechniekOpleiding.nl biedt diverse VCA-opleidingen en examens aan door heel Nederland, samen met opleiders waarmee TechniekOpleiding.nl samenwerkt.

TechniekOpleiding.nl

 • Heeft het grootste aanbod techniekopleidingen van Nederland
 • Biedt cursussen en opleidingen voor volwassenen
 • Heeft altijd een cursus bij jou in de buurt
 • De opleidingen zijn altijd zoveel mogelijk praktijkgericht
 • En zijn in de avond of in dagdelen te volgen
 • Ondersteunt met subsidiemogelijkheden

Jouw VCA-diploma behaal je via TechniekOpleiding.nl!

Bekijk het aanbod VCA-cursussen

Zij gingen jou voor!

Lees hun ervaringen!

Contact

Ontwikkeladvies

Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.

Formulier Stel al je vragen Bel 088 939 0001