Dennis Westerink
Van Filiaalmanager naar Servicetechnicus
Meer over VIL-VCA, de cursus, het examen en het behalen van je diploma
VIL-VCA is bedoeld voor bedoeld voor wie werkt bij een uitzend- of detacheringsorganisatie en mensen plaatst bij bedrijven die komen te werken in risicovolle omgevingen. Met een diploma VIL-VCU kun je aantonen dat jij basiskennis hebt over de aspecten veiligheid, milieu en gezondheid. Daarnaast toon je aan dat je weet hoe de mensen die je plaatst veilig en gezond kunnen werken bij jouw opdrachtgevers.
VIL-VCU staat voor Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden (VIL) – Veiligheid en gezondheid Checklist Uitzendorganisaties. VIL-VCU is de persoonsgebonden benoeming voor iemand die werkt bij een uitzend- of detacheringsorganisatie. Met VIL-VCU toon jij aan dat je de benodigde kennis hebt over de veiligheids-, gezondheids- en milieuaspecten die binnen bedrijven gelden. Als VIL-VCU gediplomeerde weten bedrijven dat jij beschikt over de kennis die nodig is om de juiste mensen selecteren die komen te werken in risicovolle omgevingen.
VIL-VCU gaat in op de mogelijkheden die jij hebt om invloed uit te oefenen op het creëren van een veilige werkomgeving. Hierbij kan gedacht worden aan het voeren van een heldere administratie waarin van elke uitzendkracht goed vastgelegd is over welke (veiligheid) diploma’s deze beschikt en voor welke werkzaamheden de uitzendkracht medisch gezien geschikt geacht kan worden.
Vraagt een opdrachtgever om een VCU certificering die geldt voor uitzendorganisaties, dan moeten de mensen die jij plaatst vaak zelf voor ook in het bezit zijn van een geldig diploma B-VCA of VOL-VCA om bij deze bedrijven te kunnen werken.
Tijdens de cursus VIL-VCA wordt bijna de complete lesstof van de cursus VOL-VCA behandeld, dit is de cursus voor leidinggevenden binnen organisaties op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Deze lesstof is aangevuld met informatie die specifiek van toepassing is op de uitzendbranche. Zo wordt ingegaan op de verantwoordelijkheden van een uitzendbureau als het gaat om veiligheid op de werkvloer en aansprakelijkheid bij ongevallen of incidenten. Ook wordt aandacht besteed aan wetgeving betreffende de relatie tussen de inlener, uitzendkracht en de uitzendorganisatie. Onderwerpen die onderdeel zijn van de cursus VOL-VCA die niet relevant zijn voor jou, omdat je zelf geen werkzaamheden uitvoert in een risicovolle werkomgeving vervallen.
Tijdens de cursus VIL-VCU komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:
Een cursus VIL-VCU kun je volgen in één dag. De cursus kun je het beste volgen op een locatie bij jou in de buurt. Het voordeel van het volgen van de cursus op locatie is dat er dieper ingegaan wordt op bepaalde situaties waar jij als intercedent of recruiter in de praktijk mee te maken kunt krijgen. Bovendien heb je alle mogelijkheid om vragen te stellen of dieper op onderdelen in te gaan. Zo weet je niet alleen wat er van je verwacht wordt in bepaalde situaties, maar ook het ‘waarom’ daarachter.
De cursus VIL-VCU volg je omdat je je VIL-VCU-diploma wilt halen en wilt kunnen aantonen aan opdrachtgevers dat jij de benodigde kennis hebt om de juiste mensen te werven en plaatsen. Jij weet na het volgen van de cursus waarop je kunt selecteren. Doordat je zelf ook de basiskennis hebt op het gebied van veilig werken na het volgen van de cursus VIL-VCU, weet je welke vragen je kunt stellen aan kandidaten om hun bekwaamheid te kunnen toetsen.
Daarnaast weet jij na deze cursus wat er nodig is aan diploma’s, kennis en vaardigheden om de uitzendkracht in te kunnen organisaties met risicovolle werkomgevingen. Bovendien weet je wat jouw verantwoordelijkheden zijn als je mensen plaatst bij dit soort organisaties.
De cursus VIL-VCU is een goede voorbereiding op het examen voor het diploma Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden VCU. Je rondt de cursus af met een examen dat meestal aansluitend op de cursusdag plaatsvindt. Zo ben je ook in één dag klaar.
Het examen VIL-VCU bestaat uit 70 vragen waar je 75 minuten de tijd voor hebt. Je kunt in totaal een score behalen van 7000 punten en je slaagt bij het halen van 4515 punten. Per vraag kunt je 100 punten scoren. Zijn meerdere antwoorden mogelijk per vraag, dan worden de punten verdeeld per antwoordmogelijkheid.
De examenvragen zijn een afwisseling van meerdere vraagtypen, zoals:
Na jouw VIL-VCU examen ontvang je binnen enkele dagen de uitslag. Heb je voldoende punten gescoord en het examen gehaald, dan ontvang je jouw VIL-VCU diploma. Dit diploma is 10 jaar geldig.
Wettelijk gezien is een VIL-VCU diploma niet verplicht. Maar er zijn verschillende omstandigheden waarin dit diploma wel verplicht wordt gesteld. Is de organisatie waar jij werkt VCU-gecertificeerd, dan moeten alle medewerkers van de organisatie een diploma VIL-VCU hebben. Daarnaast kunnen ook opdrachtgevers vereisen dat jij in het bezit bent van een geldig diploma VIL-VCU om mensen in hun organisatie te mogen plaatsen.
De cursus VIl-VCU wordt op verschillende locaties in heel Nederland gegeven. In de meeste grote plaatsen is er de mogelijkheid om een cursus VIL-VCU te volgen. Zo zijn er opleiding- en examenmogelijkheden in onder andere Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Haag, Ede, Eindhoven, Groningen, Nijmegen, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.
TechniekOpleiding.nl biedt diverse VCA-opleidingen aan door heel Nederland, samen met opleiders waarmee TechniekOpleiding.nl samenwerkt.
Jouw VIl-VCU behaal je via TechniekOpleiding.nl!
Lees hun ervaringen!
Van Filiaalmanager naar Servicetechnicus
Van APK-keurmeester naar Servicemonteur cv
Van fysiotherapeut naar Operator
Ontwikkeladvies
Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.