VOL-VCA – cursus, examen en diploma VOL-VCA

Meer over VOL-VCA, de cursus, het examen en het behalen van je diploma

VOl-VCA cursus

VOL-VCA is bedoeld voor leidinggevenden die werkzaam zijn in een risicovolle omgeving en de verantwoordelijkheid hebben voor werknemers die risicovolle werkzaamheden uitvoeren, of zelf risicovolle werkzaamheden uitvoeren.
VOL-VCA geeft jou als leidinggevende niet alleen de basiskennis die medewerkers ook behoren te hebben op het gebied van milieu, veiligheid en gezondheid. VOL-VCA leert jou ook hoe je als leidinggevende supervisie houdt over hoe medewerkers omgaan met deze aspecten.

VOL-VCA

VOL-VCA (of VCA VOL) betekent Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden VCA. Het is dé VCA-cursus voor leidinggevende medewerkers en zelfstandigen. Een leidinggevende of zelfstandige die VOL-VCA heeft afgerond kan aantoonbaar op een veilige manier werkzaamheden uitvoeren en weet hoe je collega’s aanstuurt om veilig en gezond te werken.

VOL-VCA helpt je om risicovolle situaties te herkennen en de kennis te geven hoe je in bepaalde situaties als leidinggevende moet handelen conform verschillende wetten, regels en richtlijnen.

De cursus VOL-VCA

De cursus Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden VCA (VOL-VCA) is in de basis gelijk aan de cursus Basisveiligheid VCA, met toevoeging van leidinggevende aspecten.

In een leidinggevende positie moet je immers minstens zoveel weten over veiligheid, gezondheid en milieu op de werkvloer als diegenen aan wie je leiding geeft. Daarnaast draag jij als leidinggevende ook de verantwoordelijkheid om de uitvoerende werknemers die onder jouw supervisie werken het belang in te laten zien van een veilige werkplek. Bovendien heb je als leidinggevende de taak erop toe te zien dat werknemers daadwerkelijk veilig werken, en moet je actie ondernemen wanneer medewerkers zich niet aan de gestelde regels en voorwaarden houden. De cursus VOL-VCA richt zich dan ook specifiek op de leidinggevende aspecten als het gaat om het creëren van een veilige werkomgeving.

Tijdens de cursus VOL-VCA leer je naast de aspecten die aan bod komen bij B-VCA ook:

 • Het motiveren van medewerkers om veilig te werken en oog te houden voor gezondheid- en milieu
 • Meer over wet en regelgeving op het gebied van veiligheid en milieu
 • Handelen in noodsituaties en bij ongevallen en het werken met een bedrijfsnoodplan
 • Procedures, inspecties en werkvergunningen
 • Het uit kunnen voeren van een taak- en risicoanalyse (RI&E)

Een cursus VOL-VCA kun je volgen in één dag. De cursus kun je op meerdere manieren volgen: online en klassikaal. Het voordeel van een VCA-cursus op locatie is dat er dieper ingegaan wordt op praktijksituaties. Bovendien heb je alle mogelijkheid om vragen te stellen of dieper op onderdelen in te gaan. Zo weet je niet alleen wat er van je verwacht wordt in bepaalde situaties, maar ook beter het ‘waarom’ daarachter.

Waarom een cursus VOL-VCA volgen

Een VOL-VCA cursus volg je omdat je je B-VCA-diploma wilt halen. Maar dat natuurlijk niet alleen. Je volgt de cursus ook omdat je zelf gezond wilt blijven en veilig te werkt wilt gaan en hoe je jouw werk als leidinggevende goed uitvoert op het gebied van veiligheid, milieu en gezondheid. Jij weet na de cursus VOL-VCA hoe je veilige werkomstandigheden creëert en je kunt er op toezien dat degenen die jij aanstuurt ook werken volgens alle richtlijnen, net als jijzelf. Werk jij in een risicovolle omgeving, maar heb je geen leidinggevende functie? Dan volstaat B-VCA.

VOL-VCA examen

De cursus VOL-VCA is een goede voorbereiding op het examen voor het diploma Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. Een cursus VOL-VCA rond je af met een examen. Volg je een VOL-VCA cursus dan eindig je vaak dezelfde cursusdag met het afleggen van het examen. Zo ben je ook in één dag klaar.

Het examen VOL-VCA bestaat uit 70 vragen waar je 75 minuten de tijd voor hebt. Je kunt in totaal een score behalen van 7000 punten en je slaagt bij het halen van 4515 punten. Per vraag kunt je 100 punten scoren. Zijn meerdere antwoorden mogelijk per vraag, dan worden de punten verdeeld per antwoordmogelijkheid.

Let op als je je VCA al eens hebt gehaald en deze wilt verlengen. De examenvragen bestonden vroeger uit meerkeuzevragen, sinds 2017 is dat niet meer zo. De examenvragen zijn een afwisseling van meerdere vraagtypen, zoals:

De examenvragen zijn een afwisseling van meerdere vraagtypen, zoals:

 • Meerkeuzevragen, waarbij soms ook meerdere antwoorden goed zijn. Is dat het geval, dan wordt dit aangegeven bij de vraagstelling
 • Matchingsvragen, waarbij je koppelingen moet maken tussen vraag en antwoord
 • Matrixvragen, waarbij je een antwoord moet aanvinken op meerdere vragen (meestal ja-nee)
 • Rangschikvragen, waarbij je de juiste volgorde bepaalt
 • Vragen waarbij je een afbeelding te zien krijgt over een situatie waarover je een vraag moet beantwoorden

De vragen die je krijgt zijn grotendeels praktijkgericht: “Wat doe je in een bepaalde situatie?”. Deze vragen toetsen of je de opgedane kennis weet toe te passen in de praktijk. Maar natuurlijk krijg je ook een aantal kennisvragen. Zoals: “Welke voorschriften hanteer je als je te maken krijgt met...”.

VOL-VCA-diploma

Na jouw VOL-VCA examen ontvang je binnen enkele dagen de uitslag. Heb je voldoende punten gescoord en het examen behaald, dan ontvang je jouw VOL-VCA diploma. Het diploma is 10 jaar geldig en wordt geregistreerd in de VCA-bank. Weet je niet precies wanneer jij opnieuw je VOL-VCA moet halen, dan kun je in deze database ook opzoeken wanneer jouw diploma verloopt.

Is VOL-VCA verplicht

Wettelijk gezien is een diploma VOL-VCA niet verplicht, maar jouw werkgever of opdrachtgever kan het wel verplicht stellen. Is jouw werkgever of opdrachtgever VCA-gecertificeerd, dan is het noodzakelijk dat iedere werknemer in het bezit is van een VCA-diploma.

Waar kan ik een cursus VOL-VCA volgen

De VOL-VCA cursus wordt op verschillende locaties in heel Nederland gegeven. In de meeste grote plaatsen is er de mogelijkheid om een cursus VOl-VCA te volgen. Zo zijn er opleiding- en examenmogelijkheden in onder andere Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Haag, Ede, Eindhoven, Groningen, Nijmegen, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

Haal jouw VIl-VCU met TechniekOpleiding.nl

TechniekOpleiding.nl biedt diverse VCA-opleidingen aan door heel Nederland, samen met opleiders waarmee TechniekOpleiding.nl samenwerkt.

TechniekOpleiding.nl

 • Heeft het grootste aanbod techniekopleidingen van Nederland
 • Biedt cursussen en opleidingen voor volwassenen
 • Heeft altijd een cursus bij jou in de buurt
 • De opleidingen zijn altijd zoveel mogelijk praktijkgericht
 • En zijn in de avond of in dagdelen te volgen
 • Ondersteunt met subsidiemogelijkheden

Jouw VOL-VCA behaal je via TechniekOpleiding.nl!

Ga naar de VOL-VCA cursus

Zij gingen jou voor!

Lees hun ervaringen!

Contact

Ontwikkeladvies

Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.

Formulier Stel al je vragen Bel 088 939 0001