Omscholing elektrotechniek - opleiding, beroepen en salaris

Omscholing elektrotechniek: van beginner tot professional

Lijkt het je interessant om je te laten omscholen richting de elektrotechniek? Dan kun je al na een aantal cursusdagen als beginner aan de slag gaan. Maar hoe zorg je ervoor dat je de juiste technische ervaring opdoet? En hoe word je een echte professional binnen dit vakgebied? We vertellen je er meer over!

Direct naar omscholen tot elektromonteur

Omscholing elektrotechniek: Een introductie voor beginners

Elektrotechniek is overal aanwezig: in bedrijfspanden, machines, woningen en op straat. Zonder elektrotechniek zouden er bijvoorbeeld geen werkende computers, machines en koffiezetapparaten zijn. Binnen de elektrotechniek hebben elektrotechnici dan ook de belangrijke taak om deze werkend te krijgen en/of te houden.

Wil jij je omscholen tot elektromonteur? Dan is het belangrijk om vertrouwd te raken met de basisprincipes van elektrotechniek. Het begrijpen van elektrische stroom, spanning en weerstand is van groot belang. Door te leren over de relatie tussen deze elementen in eenvoudige circuits, kun je als zij-instromer je kennis ontwikkelen en begrijpen hoe elektrische systemen werken.

Daarnaast kun je aan de hand van de basiscomponenten, zoals weerstanden, condensatoren en spoelen, leren hoe ze in schakelingen worden toegepast. De basisprincipes van elektrotechniek is dan ook een eerste stap waarop verdere kennis wordt opgebouwd en zorgt dan ook voor een succesvolle omscholing richting de elektrotechniek.

Omscholen richting de elektrotechniek: theorie én praktijk

Zodra je ervoor kiest om je om te scholen naar het beroep van elektromonteur, dan volg je diverse cursussen. Je leert de elektrotechniek kennen door het volgen van een basiscursus. Voor een basiscursus elektrotechniek heb je geen specifieke voorkennis nodig. Je leert de basisbegrippen van elektrotechniek, zoals deze wordt toegepast in elektrische installaties. De insteek is breed: van groepenkast tot elektrische aandrijftechniek.

Naast de theorie leer je ook hoe je het moet toepassen in de praktijk. Want hoe leer je het beter dan door het zelf te doen? Na afloop kun je bijvoorbeeld al zintuiglijke technische inspecties en eerstelijnsonderhoud uitvoeren aan gebouwgebonden installaties en schakelkasten. Ook eenvoudige storingen kun jij verhelpen!

Wil je na het volgen van jouw omscholing naar de elektrotechniek, graag werken in de installatietechniek? Dan kun je ook de basiscursus Elektrotechniek voor huis en utiliteit volgen. Als je ook zelfstandig veilig wil werken aan elektrotechnische installaties, dan kun je de training NEN 3140 Vakbekwaam persoon volgen.

Kun je werken én leren in de elektrotechniek?

TechniekOpleiding.nl maakt zich sterk voor het opleiden en inzetten van Functioneel Inzetbare Personen (FIP). Een FIP is iemand die na het volgen van een of enkele korte opleidingen, in staat is om bepaalde routinematige werkzaamheden van specialisten uit te voeren. Dit betekent dat je dus al direct mee de werkvloer op kan of onder begeleiding van een ervaren collega aan de slag gaat bij de klant. Zo combineer je werken en leren in de elektrotechniek en maak je jezelf het vak snel eigen.

Het voordeel van op deze manier opleiden, is dat het voor volwassenen prima te doen is om in een ander vakgebied aan de slag te gaan, zonder daarvoor lang de schoolbanken in te hoeven. Met de op elkaar aansluitende cursussen voor beginnende elektromonteurs, kun je al snel aan de slag binnen de elektrotechniek.

Hoe lang duurt een omscholing naar elektrotechniek?

TechniekOpleiding heeft een opleidingstraject samengesteld, bestaande uit een paar korte praktijkgerichte cursussen, voor wie zich efficiënt wil laten omscholen naar de elektrotechniek. De basiscursus duurt 5 dagen. Als je je verder wil omscholen, dan zijn er diverse mogelijkheden. De duur hangt in dat geval af van je keuzes en doelen.

Wat kun je doen na jouw omscholing?

Als je aan de slag wil binnen de elektrotechniek, dan kun je bijvoorbeeld aan de slag als:

  • Elektrotechnicus
  • Elektricien
  • Projectmanager
  • Technisch Adviseur
  • Elektrotechnisch Ingenieur

Hoe groot zijn de baankansen na omscholing richting de elektrotechniek?

Je merkt al snel dat er veel baankansen zijn binnen deze sector. Als elektrotechnicus heb je dan ook een sterke positie op de arbeidsmarkt. Dit komt doordat de techniek al jaren heeft te kampen met een groot tekort aan technici. De instroom vanuit de reguliere mbo-opleidingen is te klein om invulling te geven aan de vraag vanuit de werkgevers. Voor zij-instromers biedt dat dus kansen. Dat geldt met name voor de elektrotechniek, omdat het op dat gebied mogelijk is mensen door middel van enkele korte cursussen al een gedegen basiskennis bij te brengen.

Vervolgens ga je aan de slag en leer je ook in de praktijk weer veel van je collega’s. Zo groei je door te leren in de praktijk steeds verder in je functie en door aanvullende cursussen te volgen, kun je uiteindelijk zelf die opgeleide vakman of vakvrouw worden in de elektrotechniek.

Wat verdien je na omscholing richting de elektrotechniek?

Als het gaat om het salaris binnen de elektrotechniek dan zit je ook goed. Hoe hoog dit is, hangt af van je functie. Zo kun je als elektromonteur in het begin € 2.300,- verdienen. Zodra je meer ervaring opdoet, kan dit al snel oplopen. Als je als engineer aan de slag gaat, dan kan je zelfs tot € 6.000,- verdienen.

Wil jij een opleiding elektrotechniek voor volwassenen gaan volgen?

Bekijk dan eens het overzicht van de opleidingen die TechniekOpleiding.nl voor je geselecteerd heeft. Ook loont het de moeite de pagina met informatie over subsidies eens door te lezen. Grote kans dat jij aanspraak kunt maken op een aantrekkelijke subsidie als je je als volwassene wilt gaan omscholen in de richting elektrotechniek.

Meer weten over omscholing naar de elektrotechniek?

Wil jij graag een opleiding tot elektrotechnicus volgen en snel aan de slag bij een leuke werkgever? Lees meer over omscholing naar de elektrotechniek.

Vragen? Neem dan contact op met een van onze studieadviseurs. Wij helpen je graag met het vinden van de juiste opleiding.

Zij gingen jou voor!

Lees hun ervaringen!

Contact

Ontwikkeladvies

Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.

Formulier Stel al je vragen Bel 088 939 0001