Yuri Steinz
Van Logistiek naar Servicemonteur
Omscholen als 50 plusser… kan dat wel? Het antwoord is kort: ja, dat kan zeker. Toegegeven, omscholing na je 50ste is wel anders dan wanneer je aan het begin van een carrière staat. Het is logisch dat je dan andere afwegingen maakt.
Kort samengevat zijn er twee redenen waarom je nadenkt over omscholing na je 50ste – je wilt het graag of de situatie waarin je verkeert vraagt erom.
Als 50 plusser heb je er al aardig wat werkjaren opzitten. Wellicht naar volle tevredenheid, maar misschien twijfel je om te blijven doen wat je al jaren doet. Je pensioen is nog ver weg en je hebt de behoefte aan een nieuwe uitdaging. Een nieuwe baan, nieuwe mensen ontmoeten, over andere dingen leren en nadenken. Dat kan je uiteindelijk doen besluiten om voor omscholing te kiezen.
Een andere reden dat mensen voor omscholing en een hele andere baan gaan na hun 50e, is omdat ze de keuze noodgedwongen moeten maken. Misschien staat jouw huidige baan onder druk en is het onzeker of je je loopbaan bij je huidige werkgever kunt voortzetten. Omscholing naar een kansrijk beroep met veel zekerheid op een baan kan dan een oplossing zijn.
Als 50 plusser denk je toch wat langer na over een switch in je loopbaan. Je moet de afweging maken of omscholing als 50 plusser voor jou een goede keuze is. Het is logisch dat je twijfelt. Zet alles eens op een rijtje. Probeer antwoord te geven op vragen als: wat ga je opgeven? Een vaste baan? Fijne collega’s? Zekerheid? Waar zouden mijn kansen liggen na omscholing? Welke richting zou ik in willen slaan?
Als 50 plusser zijnde kun je je nog prima laten omscholen en een nieuwe baan vinden in een andere sector. Belangrijk is om goed in kaart te brengen waar jouw interesses liggen en waar kansen in de arbeidsmarkt zijn. Kijk je naar de door het UWV gepubliceerde lijst met kansrijke beroepen, dan zie je dat de technische sector serieuze mogelijkheden biedt voor een nieuwe start. In de techniek zijn genoeg kansen voor zij-instromers, ook als je je na je 50e laat omscholen.
Kies je voor een carrièreswitch naar de techniek, dan is een baan in de techniek vrijwel gegarandeerd. Het tekort aan technici is zo groot, dat je met basiskennis al aan de slag kunt.
Weet je niet goed wat jouw kennisniveau en vaardigheden zijn voor de technische baan die jij op het oog hebt? Met een EVC-traject kun je dit in kaart brengen. Door precies te weten waar jij staat en wat je kunt, kun je de juiste opleiding of cursussen kiezen die jou zo helpen zo snel mogelijk aan de slag te gaan in die functie.
Wil je je laten omscholen en via zij-instroom intreden in de technische branche, dan is het een must dat je over bovengenoemde eigenschappen beschikt. In de techniek kun je door middel van korte cursussen of trainingen voor veel beroepen al snel functioneel inzetbaar worden. Dit betekent dat je snel aan de slag kunt bij jouw nieuwe werkgever en van hieruit verder kunt leren.
Na een korte cursus waarin je de basisbeginselen van de richting van jouw keuze wordt bijgebracht, loop je eerst een periode mee met een ervaren collega. Zo leer je direct in de praktijk! Na deze periode, kun je ervoor kiezen om weer een korte cursus te volgen en zo verder door te groeien naar steeds meer verantwoordelijkheid. Dit betekent dat je snel aan de slag kunt bij jouw nieuwe werkgever en van hieruit verder kunt leren.
Ontdek welk beroep er bij jou past door de affiniteitentest te doen.
Kun je wel wat hulp gebruiken bij het uitstippelen van jouw pad? Aarzel niet en bel ons op 088 - 939 0001 of stuur een e-mail naar advies@techniekopleiding.nl. Onze studieadviseurs helpen je graag met jouw zoektocht naar omscholing en een baan in de techniek!
Lees hun ervaringen!
Van Logistiek naar Servicemonteur
Van Magazijnmedewerkster naar Monteur
Van APK-keurmeester naar Servicemonteur cv
Ontwikkeladvies
Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.