Elektrotechnicus opleiding volgen, ontdek de mogelijkheden

Elektrotechnicus opleiding

Heb je een passie voor techniek en ben je op zoek naar een elektrotechnicus opleiding? Door het ruime aanbod op diverse niveaus kan het zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Want, welk niveau past eigenlijk bij jou en kun je ook leren en werken tegelijkertijd? We helpen je graag bij deze zoektocht.

Ik wil direct omscholen naar elektromonteur

Mbo-opleiding tot elektrotechnicus

Als je op zoek bent naar een erkende mbo elektrotechnicus opleiding, dan zijn er twee opties. De eerste optie is het volgen van een bol-opleiding en de tweede optie is om een bbl-opleiding elektrotechniek volgen. Het verschil leggen we je hieronder uit.

Bol-opleiding elektrotechniek

Als je kiest voor een bol-opleiding elektrotechniek, dan kies je voor veel theorie en minder praktijk. Je gaat daarom ook meer uren naar school en je volgt daar diverse theorielessen en praktijklessen. Zodra je naar het tweede leerjaar gaat, ga je een aantal dagen stage lopen. De verdeling is dan ongeveer 60% school en 40% stage.

Bbl-opleiding elektrotechniek

Wil je liever meer praktijk tijdens je opleiding? Dan is een bbl-opleiding richting de elektrotechniek een betere keuze. Je gaat dan het grootste gedeelte van de week aan de slag bij een werkgever. Het voordeel is dat je direct al salaris ontvangt en de vaardigheden leert tijdens het werk.

Elektrotechnicus opleiding op hbo-niveau

Elektrotechniek is ook te volgen op hbo-niveau. Met de juiste vooropleiding kun je direct deze opleiding volgen. Je moet hier minimaal een havo- of vwo-diploma met een specifiek profiel hebben gehaald, waarbij natuurkunde een vereiste is. Een andere optie om een hbo-opleiding richting elektrotechniek te volgen, is door het afronden van een mbo-niveau 4-opleiding. Heb je dit niet? Volg dan eerst een mbo-opleiding elektrotechniek en daarna kun je alsnog doorstromen naar het hbo.

Wil je liever direct aan de slag in het werkveld en een hbo-diploma halen? Kies dan voor elektrotechniek deeltijd. Op die manier ga je 4 dagen aan het werk en 1 dag naar school.

Opleiding tot elektrotechnicus volwassenen

Zodra je al een baan en maandelijkse vaste lasten hebt, kan het zijn dat je liever een opleiding elektrotechniek voor volwassenen volgt. Ook dan heb je diverse opties waar je uit kunt kiezen:

Versnelde opleiding elektrotechniek

De naam zegt het al: bij deze variant volg je een versnelde opleiding. Je leert dan hoe je in 5 dagen aan de slag kunt gaan als elektrotechnicus. Tijdens deze dagen leer je onder andere hoe je eenvoudige elektrotechnische handelingen op een veilige manier uitvoert en leer je de meest voorkomende symbolen voor installatieschema’s te herkennen. Je doet ook alvast praktijkervaring op tijdens een practicum.

Hierbij leer je onder andere hoe je eenvoudige elektrotechnische handelingen op een veilige manier uitvoert. Ook kun je na afloop de meest voorkomende symbolen voor installatieschema's herkennen. Na afronding van dit traject kun je bij een werkgever praktijkervaring opdoen en eventueel aanvullende cursussen volgen. Je ontvangt na afloop een bedrijfserkend certificaat.

Zodra je de versnelde opleiding tot elektricien hebt afgerond, ga je bij een werkgever praktijkervaring opdoen. Als je werkervaring hebt opgedaan en je nog niet bent uitgeleerd, dan kun je nog een aantal aanvullende cursussen volgen.

Wil jij graag snel aan de slag als elektrotechnicus, volg dan dit opleidingspad. Lees meer over dit opleidingspad op de pagina ‘elektromonteur worden’.

Mbo-avondopleiding tot elektrotechnicus

Wil je een erkende mbo-opleiding elektrotechniek voor volwassenen volgen? Dan is het een optie om een avondopleiding of een dagopleiding te volgen. Het voordeel van een avondopleiding is dat je het naast je huidige baan kunt volgen. Op die manier verlies je geen inkomsten. Het is hierbij goed om rekening te houden met de hoeveelheid lessen. Omdat het een avondopleiding is, moet je vaker lessen volgen. Je hebt iedere avond ongeveer 3 uur les in plaats van de 6 uur bij een dagvariant.

Hoe lang duurt een opleiding elektrotechniek?

Hoe lang een opleiding elektrotechniek duurt, hangt af van de variant die je kiest. Wil je een erkend mbo-diploma? Dan ben je al snel 2 jaar onderweg. Kies je voor een versnelde opleiding, in combinatie met praktijkervaring? Dan kun je al na 5 dagen aan de slag. Bekijk goed of je een erkend mbo-diploma wilt of dat een erkend bedrijfscertificaat voldoende is.

Past het beroep elektrotechnicus bij jou?

Een opleiding tot elektrotechnicus past bij jou wanneer je interesse hebt in elektrische systemen, technologie en het oplossen van (complexe) technische problemen. Ook als je graag werkt met elektronica, elektrische apparaten en wilt bijdragen aan de ontwikkeling en verbetering van technische systemen, dan is een opleiding tot elektrotechnicus een goede keuze. Verder past een opleiding tot elektrotechnicus bij je als:

  1. Je over analytisch denkvermogen beschikt: Je vindt het leuk om technische problemen te analyseren en creatieve oplossingen te bedenken
  2. Je affiniteit hebt met wiskunde en natuurkunde: Elektrotechniek is een vakgebied dat sterk afhankelijk is van principes uit de wiskunde en natuurkunde. Vooral bij de opleiding op hbo-niveau is dit een vereiste.
  3. Je nieuwsgierig bent: De techniek verandert continu. Daarom is het belangrijk om nieuwsgierig te zijn naar de nieuwste ontwikkelingen
  4. Je praktisch en hands-on bent ingesteld: Als je graag met je handen werkt en praktische ervaring opdoet, dan is werken binnen de elektrotechniek iets voor jou.
  5. Jij een goed probleemoplossend vermogen hebt: Als elektrotechnicus word je vaak geconfronteerd met complexe technische problemen. Je moet het dan ook leuk vinden om problemen op te lossen.

Baankansen en salaris na een opleiding tot elektrotechnicus

Door het tekort aan technici en het brede werkveld zijn de baankansen na het volgen van een opleiding tot elektrotechnicus groot. Welke mogelijkheden je hebt, hangt af van het opleidingsniveau. Per beroep is er altijd een passend salaris, dat soms hoger is dan je misschien zou verwachten. We vertellen je meer over 2 beroepen, per opleidingsniveau.

Beroep op hbo-niveau:

Zodra je een hbo-opleiding tot elektrotechnicus hebt gevolgd, dan heb je een stevige basis voor een mooie functie. Kies bijvoorbeeld voor:

Engineer elektrische energiesystemen

Als je aan de slag gaat als engineer elektrische energiesystemen, ben je betrokken bij het ontwerp, de ontwikkeling, implementatie en onderhoud van elektrische energiesystemen. Denk aan het ontwikkelen van een nieuwe elektrische auto of het ontwerpen en/of ontwikkelen van nieuwe energiesystemen, variërend van kleine lokale energienetwerken tot grootschalige elektriciteitsopwekking en -distributiesystemen.

Afhankelijk van je ervaring varieert het salaris tussen € 2.600,- en € 6.000,- bruto per maand.

Ontwerper industriële elektronica en automatisering

In een productieomgeving is veel elektrotechniek nodig. Als ontwerper ben je verantwoordelijk voor het ontwerpen en ontwikkelen van elektronische systemen en automatiseringsoplossingen die worden gebruikt in de industriële sector. Je werkt aan projecten die gericht zijn op het verbeteren van processen, het verhogen van de efficiëntie en het optimaliseren van industriële systemen.

Bij dit beroep verdien je per maand minimaal € 2.000,-. Door ervaring op te doen kan dit oplopen tot € 5.500,- bruto per maand.

Beroepen mbo-4 elektrotechniek

Afhankelijk van je interesses zijn er meerdere beroepen die je kunt uitoefenen na het volgen van mbo-4 elektrotechniek of het volgen van diverse cursussen. De kansen binnen de installatie- en servicetechniek zijn het hoogst. Ga bijvoorbeeld aan de slag als:

Onderhoudsmonteur installatietechniek

Als onderhoudsmonteur installatietechniek kun je werken bij een productie-, service- of winkelbedrijf. Jouw taken omvatten het onderhouden, repareren en verbeteren van diverse installaties, zoals gas-, cv-, water- en sanitairinstallaties. Maar ook luchtbehandeling- en klimaatinstallaties, waaronder airconditioners en warmteterugwininstallaties. Of het nu in woningen, scholen, sportfaciliteiten, fabrieken of kantoren is, jij zorgt ervoor dat deze installaties optimaal functioneren.

Het salaris varieert in deze functie tussen de €2.200,- en €3.500,- bruto per maand.

Servicemonteur elektrotechniek

Als servicemonteur elektrotechniek heb je een veelzijdige werkplek. Je kunt in dienst zijn bij een technisch bedrijf, maar ook werken als freelancer. Je opdrachtgevers zijn onder andere installatie-, service- en productiebedrijven, evenals de woningbouwsector. Je bent verantwoordelijk voor het uitvoeren van service en onderhoud aan elektronische machines, installaties en apparaten, en het oplossen van storingen. Ook inspecties en aanpassingen behoren tot jouw takenpakket, waarbij je vaak zelfstandig te werk gaat.

Als je kiest voor dit beroep, dan verdien je iedere maand tussen de €2.550 en €3.500,- bruto per maand.

Meer weten over een opleiding elektrotechniek?

Wil jij graag een opleiding tot elektrotechnicus volgen en snel aan de slag bij een leuke werkgever? Lees meer over opleidingspad tot elektrotechnicus.

Vragen? Neem dan contact op met een van onze studieadviseurs. Zij helpen je graag met het vinden van de juiste opleiding. Contact

Zij gingen jou voor!

Lees hun ervaringen!

Contact

Ontwikkeladvies

Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.

Formulier Stel al je vragen Bel 088 939 0001