Carrièreswitch na je 40e

Als 40er ben je doorgaans al enige tijd aan het werk en gesetteld. Met alle verplichtingen van dien. Een carrièreswitch maken en van baan veranderen na je 40e is een weloverwogen of misschien wel noodgedwongen keuze.

Misschien merk je dat je steeds vaker de behoefte voelt om iets nieuws te gaan doen. Merk je dat soms de gedachte in je hoofd speelt: is dit het? Moet ik in deze baan of in deze branche nog ruim 25 jaar doorwerken? En hoe langer je daarover nadenkt, hoe meer gemotiveerd je wordt om jezelf om te scholen en een stap te maken richting een nieuwe uitdaging.

Het kan ook zijn dat je juist wel tevreden bent met je werk en je carrière, maar dat de branche waarin jij werkzaam bent onder druk staat en het onzeker is of je jouw baan wel kunt behouden op de langere termijn. Die onzekerheid kan ook een reden zijn om na te denken over een carrièreswitch en je te laten omscholing naar een branche waarin de baankansen juist hoog zijn.

Maar kan dat nog wel, omscholen na je veertigste?

Omscholen als je 40er bent

Als je 40 jaar of ouder bent en je overweegt een switch te maken in je loopbaan, dan maak je die beslissing niet zomaar. Voordat je die beslissing neemt, gaan er veel vragen door je hoofd.

  • Is het wel verantwoord: jezelf omscholen als je 40 bent? En wat geef je op? Misschien heb je een vast contract bij je huidige werkgever.
  • Is het wel verstandig dat zomaar op te geven?
  • Pak ik hele andere stof nog wel zo makkelijk op? Kan ik de studiebelasting wel aan in combinatie met mijn werk- en thuissituatie?
  • En welke opleidingen zijn er eigenlijk voor 40 plussers?
  • Vind ik wel een baan als ik die opleiding volg?

Het leven begint bij veertig!

Dat is wat men beweert! En wij zijn het daarmee eens. Als je 40 jaar bent, of 40+, kun je je nog prima laten omscholen en een carrièreswitch maken. Ja, je hebt al een loopbaan achter je liggen, maar je hebt ook nog een vrijwel even lange loopbaan vóór je liggen.

Kansrijke beroepen in de techniek

Het UWV houdt een overzicht bij met kansrijke beroepen. Het overzicht van de kansrijke beroepen laat zien welke beroepen voldoende tot goede baankansen bieden. Deze lijst met kansrijke beroepen kan je helpen om bij het maken van een keuze voor omscholing.

Kijkend naar de lijst met kansrijke beroepen die door het UWV gepubliceerd is, zien wij dat de technische sector een grootleverancier is. Kies je ervoor om je na je 40e om te laten scholen en de techniek in te gaan, dan zijn er kansen in overvloed.

Een snelle en efficiënte carrièreswitch

Inzet, affiniteit met techniek, willen luisteren en willen leren: Deze eigenschappen heb je nodig als je via zij-instroom wilt intreden in de technische branche. In de techniek bestaat er voor veel beroepen de mogelijkheid om door middel van korte cursussen of trainingen snel functioneel inzetbaar te worden. Dit betekent dat je al snel voor een nieuwe werkgever inzetbaar bent en je aan de slag kunt binnen het bedrijf.

Het volgen van korte praktijkgerichte cursussen of opleidingen, is de snelste en meest efficiënte manier om een carrièreswitch te maken.

Omscholingskosten bij carrièreswitch na je 40e

Heb je al een nieuwe werkgever gevonden? Dan is de kans aanwezig dat jouw nieuwe werkgever wel wil bijdragen aan jouw opleiding. Ook zijn er misschien subsidies beschikbaar die de kosten vergoeden.

Zijn de opleidingskosten voor jouw eigen rekening? Dan kun je deze als 40-plusser ook financieren met behulp van het levelanglerenkrediet (LLLK).

Functioneel inzetbaar na omscholing als 40-plusser

Na het volgen van de korte cursussen in jouw nieuwe vakgebied, ben je -gewapend met een stuk basiskennis- al snel functioneel inzetbaar voor jouw nieuwe werkgever. Daar doe je al snel praktijkervaring op en kun je werken- en leren combineren. Vaak loop je eerst een periode mee met een ervaren collega. Na deze periode in je nieuwe baan, kun je ervoor kiezen om weer een korte cursus te volgen en zo langzaam maar zeker door te groeien naar steeds meer verantwoordelijkheid.

Ben jij 40+ en wil jij je laten omscholen?

Op TechniekOpleiding.nl vind je vele cursussen, trainingen en opleidingen die de eerste stap kunnen zijn naar een nieuwe baan in de techniek! Oriënteer je eens rustig op onze site.

Heb je vragen, aarzel niet en bel ons op 088 - 939 0001. De studieadviseurs van TechniekOpleiding.nl helpen jou graag om de overstap te maken naar de techniek!

Neem contact op!

Zij gingen jou voor!

Lees hun ervaringen!

Contact

Ontwikkeladvies

Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.

Formulier Stel al je vragen Bel 088 939 0001