Aircomonteur worden? Lees alles wat je moet weten.

Aircomonteur worden? Ontdek alles wat je moet weten

Ben je geïnteresseerd om je om te scholen richting de techniek en wil je aircomonteur worden? Goed plan! Doordat de zomers steeds warmer worden, zijn bedrijven en woningen steeds vaker voorzien van een airco-installatie. Hierdoor is er zowel nu als in de komende jaren steeds meer behoefte aan aircomonteurs. Voordat je definitief besluit om aircomonteur te worden, is het goed om te weten welke opleiding je moet volgen, wat je precies gaat doen en wat je kunt verdienen. We vertellen je hier meer over.

Wat doet een aircomonteur?

Een aircomonteur is een gespecialiseerde technicus die een belangrijke rol speelt bij het waarborgen van een comfortabel en gezond binnenklimaat. Als aircomonteur ben je verantwoordelijk voor een aantal taken die variëren van het installeren en onderhouden tot het oplossen van storingen van airconditioningsystemen.

In de installatiefase speel je als aircomonteur een sleutelrol bij het in bedrijf stellen van nieuwe airconditioningssystemen. Dit omvat niet alleen het plaatsen van de units zelf, maar ook het nauwkeurig monteren van leidingen, het aansluiten van elektrische bedrading en het zorgen voor de juiste afvoer van condenswater.

Naast installatie is het onderhoud van airconditioningsystemen onderdeel van het werk van een aircomonteur. Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur van de systemen, vermindert de kans op storingen en optimaliseert de prestaties. De monteur voert inspecties uit, reinigt filters en verdamper- en condensorrollen, controleert koelvloeistofniveaus en voert indien nodig kleine reparaties uit. Dit alles draagt bij aan een optimale luchtkwaliteit en een consistent comfortniveau voor gebruikers.

Als een airconditioningssysteem niet naar behoren werkt of volledig uitvalt, komt de diagnostische expertise van de aircomonteur naar voren. De monteur identificeert dan ook snel de oorzaak van het probleem. Dit kan variëren van defecte elektrische componenten tot lekkages in het koelmiddelsysteem. Na het diagnosticeren van het probleem, voert de monteur de nodige reparaties uit, vervangt onderdelen indien nodig en zorgt ervoor dat het systeem weer optimaal functioneert.

Welke vaardigheden heb je nodig om een ​​aircomonteur te worden?

Als je airco-installateur wil worden, dan zijn een aantal vaardigheden belangrijk. Uiteraard zijn er technische vaardigheden nodig. Je moet diepgaand begrip hebben (of krijgen) van de werking van airconditioningssystemen, ventilatiesystemen en bijbehorende elektrische en mechanische componenten. Je moet in staat zijn om technische tekeningen en schema's te lezen, de verschillende componenten te herkennen en te begrijpen hoe ze samenwerken om een optimaal binnenklimaat te creëren.

Ook probleemoplossend vermogen en goede communicatieve vaardigheden zijn belangrijk. Op die manier kun je de klantbehoeften begrijpen en oplossingen bieden.

Welke opleiding heb je nodig om airco-installateur te worden?

Er zijn verschillende mogelijkheden om aircomonteur te worden. Zo kun je aircomonteur worden als je al werkt in de installatietechniek. Je kunt een mbo-opleidig volgen. Je kunt ook aircomonteur worden door in enkele cursusdagen precies te leren wat je moet weten om aan de slag te gaan als aircomonteur.

TechniekOpleiding.nl heeft speciaal voor toekomstig aircomonteurs een opleidingsaanbod samengesteld. Na 7 cursusdagen ben jij er klaar voor om aan de slag te gaan als aircomonteur binnen een bedrijf.

Bekijk het opleidingspad tot aircomonteur

Basiscursus aircotechniek

Als je ervoor kiest om je om te scholen richting het beroep van aircomonteur, dan is basiskennis belangrijk. Volg daarom een basiscursus richting de aircotechniek, zodat je je kunt ontwikkelen binnen de klimaattechniek. Tijdens een basiscursus leer je componenten herkennen in diverse aircosystemen en je bekijkt hoe diverse systemen werken.

Airco- en VRF-installaties en F-gassen 1

Zodra je de basiscursus hebt afgerond, is het aan te raden om eerst werkervaring op te doen. Maar de kans is groot dat je nog niet alle werkzaamheden mag uitvoeren die je collega’s wel mogen uitvoeren. Wil je dit wel? Volg dan een specifieke aanvullende cursus volgen, zoals de cursus Airco- en VRF-installaties en F-gassen 1. Op die manier kun je Airco- en VRF-installaties repareren, vervangen en in gebruik nemen, en ook storingen opsporen en verhelpen.

Waarom een F-gassen certificaat nodig als airco-installateur?

Airco’s, zoals een split, multisplit of VRF, bevatten gefluoreerde broeikasgassen, ook wel bekend als F-gassen. Als F-gassen vrijkomen, is dit schadelijk voor het milieu. Daarom dien je in het bezit te zijn van een F-gassen certificaat wanneer er koeltechnische handelingen worden uitgevoerd. Op die manier wordt gegarandeerd dat het onderhoud op een verantwoorde en milieuvriendelijke manier wordt uitgevoerd, met volledige kennis van de veiligheidsprocedures en wettelijke voorschriften met betrekking tot het beheer van deze potentieel schadelijke stoffen.

Om dit certificaat te behalen, moet je vaak een specifieke opleiding volgen en een examen afleggen. Je kiest zelf of je gaat voor een PBNA-examen of een STEK-examen. Na het afleggen van het F-gassen categorie 1 examen, mag je werkzaamheden uitvoeren aan stationaire en mobiele installaties met een koudemiddelinhoud van meer dan 3kg. Dit mag meer dan 6kg zijn als het een hermetisch gesloten systeem betreft.

Hoeveel verdien je als aircomonteur?

Het salaris van een aircomonteur kan variëren afhankelijk van factoren zoals ervaring, locatie en het type werkgever. Je kunt ervoor kiezen om in loondienst te gaan of om als zzp’er te beginnen.

Salaris airco monteur in loondienst

Over het algemeen begint het salaris voor beginnende aircomonteurs gemiddeld, maar naarmate je meer ervaring opdoet en expertise opbouwt, kun je een aanzienlijk hoger inkomen verwachten. In Nederland ligt het gemiddelde salaris voor een aircomonteur tussen de €2.000 en €3.500 bruto per maand.

Salaris airco monteur als zzp’er

Als je als zelfstandige (zzp'er) als aircomonteur wilt werken, heb je naast je technische vaardigheden ook ondernemersvaardigheden nodig. Je zult verantwoordelijk zijn voor het vinden van klanten, het regelen van je eigen schema en het beheren van administratieve taken. Het is belangrijk om jezelf goed te informeren over de wettelijke en fiscale aspecten van zelfstandig ondernemerschap voordat je deze stap zet. Qua tarief kun je € 40,- tot € 75,- per uur vragen. Natuurlijk kun je ook een hoger tarief hanteren, maar let erop dat je dit waarmaakt.

Zijn er veel aircomonteur vacatures?

Er zijn regelmatig vacatures beschikbaar voor airco monteurs bij installatiebedrijven, onderhoudsbedrijven en technische dienstverleners. Deze vacatures kun je vinden op online vacaturebanken, bedrijfswebsites en in lokale kranten. Een sterke achtergrond in techniek, gecombineerd met de juiste certificering, zal je kansen vergroten om een geschikte vacature te vinden. Maar door het tekort aan technici willen bedrijven je ook verder helpen bij het snel inzetbaar worden als aircomonteur. Bekijk daarom van te voren goed welke opties je hebt en of zij eventueel willen bijdragen aan het volgen van een opleiding.

Nog vragen over airco monteur worden?

Bel dan 088 - 939 0001 of stuur een e-mail naar advies@techniekopleiding.nl. De studieadviseurs van TechniekOpleiding.nl helpen je graag verder!

Zij gingen jou voor!

Lees hun ervaringen!

Contact

Ontwikkeladvies

Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.

Formulier Stel al je vragen Bel 088 939 0001