Elektricien worden? Ontdek hoe en wat je gaat verdienen

Elektricien worden

Wil je switchen van carrière en graag elektricien worden? Bijvoorbeeld omdat je bezig bent geweest met elektrische bedrading in je huis en meer wil leren over hoe elektriciteit werkt? Of omdat je altijd al met techniek en elektriciteit affiniteit hebt gehad? In dit artikel duiken we dieper in op het beroep van elektricien. Ontdek je hoe je de beste opleiding kiest die bij jou past en wat je kunt verdienen als elektricien.

Wat doet een elektricien?

Elektrotechniek is overal! In de industrie, bij de aandrijving en besturing van machines (industriële elektrotechniek), maar ook in de gebouwgebonden installaties van kantoren of huizen (installatietechniek).

Een elektricien repareert, installeert en onderhoudt de elektra-infrastructuur. Daaronder valt alles met betrekking tot de elektrische installatie; van de groepenkast tot aan het stopcontact. Een elektricien kan bijvoorbeeld op een veilige manier de complete elektra aanleggen van een gebouw.

Elektricien worden: welke opleiding moet je volgen?

Het volgen van een elektricien opleiding is een belangrijke eerste stap voor iedereen die overweegt om elektricien te worden. Het is een leerzame en (vaak) praktijkgerichte opleiding, die je voorbereidt op de uitdagingen en verantwoordelijkheden van het beroep. Als je een opleiding tot elektricien wil volgen, dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden:

Bij welke aanbieder volg je de opleiding?

Er zijn verschillende mogelijkheden als het gaat om waar je een opleiding wil volgen. Denk aan een technische school, online aanbieder of een technisch opleider speciaal voor volwassenen. Het maakt niet uit waar je de opleiding volgt, maar het is belangrijk om voor een erkende opleider te kiezen. Op die manier kies je voor kwaliteit en haal je het meeste uit je opleiding.

Niveau

Bekijk van tevoren welk opleidingsniveau voor jou het meest efficiënt werkt en haalbaar is. Weet je al of je een erkend mbo- of hbo-diploma wil halen? Of is een erkend bedrijfscertificaat voldoende?

Inhoud van de opleiding

Het is slim om van tevoren goed de inhoud te bestuderen. De opleiding zal een combinatie zijn van theoretisch leren en praktische training. De ene opleiding is theoretischer dan de ander. Je leert het meest in de praktijk, daarom raden we je aan om een opleiding te kiezen waar de praktijk centraal staat.

Versnelde opleiding elektricien volgen

Wil je snel aan de slag als elektricien? Volg dan een versnelde opleiding. Een versnelde opleiding tot elektricien is een vak- en praktijkgerichte opleiding voor volwassenen. Dit is geen reguliere mbo- of hbo-opleidingen, maar de opleiding is zo ingericht dat je deze kunt volgen naast je werk. Je gaat dus niet ‘terug naar school’, maar volgt een studie naast je werk.

Hoelang duurt het om elektricien te worden?

Hoelang het duurt om elektricien te worden, is afhankelijk van het soort opleiding. Ga je bijvoorbeeld voor een mbo- of hbo-opleiding? Dan ben je minimaal 3 tot 4 jaar bezig totdat je de opleiding hebt afgerond.

Ga je voor de versnelde opleiding tot elektricien? Dan kun je na 5 dagen al direct aan de slag en ervaring in de praktijk opdoen. In een kort opleidingstraject van 5 cursusdagen leer je de basis die je nodig hebt om aan de slag te kunnen als elektricien.

Bekijk het korte opleidingspad tot elektromonteur

Kan je elektricien worden zonder diploma of certificaat?

Of je elektricien kan worden zonder diploma of certificaat, hangt af van de eisen van een potentiële werkgever of keurmerk die je wilt halen. Zonder een diploma of het volgen van relevante cursussen en trainingen, kan het lastig zijn om als elektricien aan de slag te gaan. Mocht je niet direct een opleiding of cursus willen volgen, dan zijn er zijn een aantal mogelijkheden om toch elektricien te worden:

  1. Informeel leren: Heb je van jezelf een natuurlijke interesse in elektriciteit en leer je graag door middel van zelfstudie en het werken aan kleine projecten? Dan kun je op deze manier toch al ervaring en basiskennis opdoen.

  2. Leerling: In sommige gevallen kunnen mensen zonder diploma als leerling aan de slag of een stage vinden bij een erkend elektricien. Door praktijkervaring op te doen en te werken onder toezicht van een ervaren professional, kun je de vaardigheden en kennis ontwikkelen die nodig zijn voor het vak. Na verloop van tijd kunnen ze mogelijk certificeringen of licenties behalen.

  3. Starten als assistent: Het is ook een optie om als assistent van een elektricien te starten. In deze rol help je bij eenvoudige taken en kunnen je gaandeweg leren van ervaren collega's. Wel is het goed om te weten dat dit vaak een instappositie is met beperkte mogelijkheden voor groei en vooruitgang. Tenminste, als je niet alsnog voor verdere opleiding kiest.

kies voor een erkend diploma of bedrijfserkend certificaat

Hoewel het mogelijk is om enige ervaring op te doen en te werken als elektricien zonder een formeel diploma of certificaat, raden we je aan om een versnelde elektricien-opleiding te volgen. Dit kost je relatief weinig tijd kwijt, terwijl je wel veel theoretische kennis en praktische ervaring opdoet. Dit is belangrijk voor het begrijpen van complexe elektrische systemen en veilig werken met elektriciteit. Bovendien geven veel werkgevers de voorkeur aan gekwalificeerde elektriciens met een erkend diploma of certificering. Een goede opleiding vergroot dan ook je kansen op een succesvolle carrière als elektricien.

Wil je erkend elektricien worden? Dan moet je onder andere beschikken over een landelijk erkend vakdiploma of kunnen aantonen dat je over de vereiste kennis en kunde beschikt. Daarnaast moet je werken volgens het bouwbesluit en NEN-normen. Het kan ook zijn dat er een inspectie op uitgevoerd werk wordt verricht.

Wat verdient een elektricien?

Je zult merken dat er talloze mogelijkheden zijn in deze branche! Dit geldt zowel als je in loondienst werkt als wanneer je als zelfstandig ondernemer aan de slag gaat. Het salaris van een elektricien wisselt dan ook. Gemiddeld verdient een elektricien als zzp’er tussen de €2.500 en € 3.400 bruto per maand. Werk je als elektricien in loondienst, dan ligt dit gemiddeld iets lager: tussen de €2.350 en €3.250 bruto per maand.

Nog vragen over hoe je elektricien kunt worden?

Bel dan 088 - 939 0001 of stuur een e-mail naar advies@techniekopleiding.nl en het team van TechniekOpleiding.nl helpt je verder!

Zij gingen jou voor!

Lees hun ervaringen!

Contact

Ontwikkeladvies

Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.

Formulier Stel al je vragen Bel 088 939 0001