Volg nu GRATIS de training Introductie in de techniek!

Wanneer betaalt UWV een opleiding?

Belangrijk om mee te beginnen: in het geval je op dit moment werkloos bent en een uitkering ontvangt, dan is er één regel waar je je altijd aan moet houden: doe niks zonder overleg met jouw adviseur werk binnen het UWV. Ook als je nadenkt over het volgen van een opleiding, is het belangrijk dat je het UWV daarbij betrekt. Het UWV betaalt alleen een opleiding als het noodzakelijk is om ander passend werk te kunnen vinden. In dat geval wordt er van jou verwacht, dat je er alles aan doet om de opleiding goed af te ronden.

Vergroot de opleiding jouw kansen op de arbeidsmarkt?

Wat voor het UWV van belang is, is het feit of het volgen van een opleiding al dan niet bijdraagt aan het sneller vinden van een passende baan. Wanneer het UWV van oordeel is dat dit inderdaad het geval is, dan kan het zijn dat UWV de opleidingskosten vergoedt. Daarnaast kun je vrijstelling krijgen van je sollicitatieplicht. Dit betekent dat je dan gedurende de periode dat je de opleiding volgt niet hoeft te solliciteren.

Opleiding zonder beter perspectief op werk

Wanneer je een opleiding wilt gaan doen die niet van toegevoegde waarde is bij het vinden van ander werk, dan krijg je in de regel toestemming om die opleiding te gaan volgen, maar moet je deze opleiding wel zelf betalen. Je krijgt dan geen bijdrage van het UWV. Ook kun je dan geen vrijstelling verkrijgen van je sollicitatieplicht. Je moet dus actief blijven solliciteren én je blijft volledig beschikbaar voor werk. Als je een passende baan aangeboden krijgt moet je die dus accepteren. Dit kan betekenen dat je misschien moet stoppen met je opleiding.

Wil je een opleiding gaan volgen ten tijde dat je een WW-uitkering ontvangt, is ons advies om samen met je adviseur werk na te gaan welke opleidingen jouw kansen op de arbeidsmarkt vergroten en daaruit een keuze te maken.

Kansberoepen

Het UWV heeft onlangs een lijst gepubliceerd met een overzicht van sectoren waarin veel vraag is naar medewerkers. Deze lijst met kansberoepen geeft aan waar er mogelijkheden zijn voor mensen die werk zoeken. De technieksector heeft een lange lijst met kansberoepen. Het kan dus interessant zijn om te onderzoeken of omscholing naar de techniek jouw kansen op een leuke baan zal vergroten. Bekijk dit samen met je adviseur werk.

Advies nodig?

Uiteraard staat het team van TechniekOpleiding.nl ook voor je klaar als je vragen hebt over een passende opleiding in de techniek of als je zelf nog geen helder beeld hebt in welke richting je het best zou kunnen denken. Wat past bij jou? Waar liggen jouw interesses? In welke werksituatie voel jij je het prettigst? Het team van TechniekOpleiding.nl denkt graag met je mee, zodat je een gedegen voorstel bij je adviseur werk kunt neerleggen.

Neem contact op

Zij gingen jou voor!

Lees hun ervaringen!

Contact

Ontwikkeladvies

Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.

Formulier Stel al je vragen Bel 088 939 0001