TechniekOpleiding.nl


title: " Word een Koeltechnicus en ontdek alle ins en outs! description: " Wil je aan de slag als koeltechnicus? Ontdek wat deze functie inhoudt, welke opleiding je kunt volgen en wat het salaris is. Lees snel verder! intro: "Wat doe je als koeltechnicus? Hoe kun je koeltechnicus worden? Lees meer over koeltechniek en hoe jij na enkele cursusdagen al aan de slag kunt als koeltechnicus. image: /images/Koelmonteur/koeltechnicus-worden.jpg tags: blog

Koeltechnicus worden? Ontdek alle ins en outs!

Ben je geïnteresseerd om aan de slag te gaan als koeltechnicus? Dan is het belangrijk om te weten wat deze functie precies inhoudt, welke opleiding je kunt volgen en wat je kunt verwachten op het gebied van salaris. We geven je alle ins en outs, zodat je straks de beste keuze kunt maken voor jouw carrière.

Wat betekent koeltechniek?

Koeltechniek, ook bekend als koudetechniek, omvat alle technische oplossingen om ruimtes, voorwerpen en stoffen af te koelen en op een gekoelde temperatuur te houden. Dit wordt bereikt door warmte aan de te koelen ruimte te onttrekken en elders af te voeren

Als koeltechnicus kun je je specialiseren in 2 brede werkgebieden:

  1. Koeling: Hierbij richt je je op het ontwerpen, installeren en onderhouden van koelsystemen in diverse omgevingen, zoals supermarkten, restaurants, ziekenhuizen en fabrieken.

  2. Airconditioning: Je houdt je bezig met het installeren en onderhouden van systemen die de luchtkwaliteit, temperatuur en luchtvochtigheid reguleren in moderne gebouwen, zoals kantoren, scholen en recreatiecomplexen.

Wat ga je doen als koeltechnicus?

Als koeltechnicus, ook wel bekend als koelmonteur, ben je verantwoordelijk voor een breed scala aan taken op het gebied van koeltechniek. Enkele van de belangrijkste taken zijn:

  1. Onderhoud en reparatie: Je voert regelmatig onderhoud uit aan koelsystemen om ervoor te zorgen dat ze efficiënt blijven functioneren. Daarnaast ben je verantwoordelijk voor het diagnosticeren en verhelpen van eventuele storingen in de systemen.

  2. Installatie: Bij nieuwbouwprojecten of renovaties installeer je koelsystemen en zorg je voor een correcte aansluiting op elektriciteit en andere voorzieningen.

  3. Advies en ontwerp: Sommige koeltechnici zijn betrokken bij het adviseren over en ontwerpen van maatwerk koelsystemen, afgestemd op de specifieke behoeften van klanten of projecten.

  4. Milieubewustheid: Moderne koeltechnici hebben oog voor de milieueffecten van koelvloeistoffen en werken volgens de nieuwste milieuvriendelijke richtlijnen.

Je werkweek als koeltechnicus bestaat over het algemeen uit 37 tot 40 uur, van maandag tot en met vrijdag. Flexibiliteit is echter vereist, omdat de gewerkte uren afhankelijk zijn van de projecten, prioriteiten en deadlines. Soms kan het nodig zijn om in het weekend en 's nachts te werken, bijvoorbeeld in het geval van een storing.

Je werkplek is gevarieerd, van achter een bureau waar je ontwerpen en schetsen maakt, tot bouwplaatsen waar je daadwerkelijk aan de installaties werkt. Deze afwisseling maakt het beroep van koeltechnicus interessant en dynamisch.

Veiligheid staat voorop in deze functie, dus draag je altijd beschermende kleding, zoals een veiligheidsbril, helm, veiligheidslaarzen en een overall. Dit is essentieel om mogelijke ongelukken te voorkomen en je taken veilig uit te voeren.

Hoe word je koeltechnicus?

Om een koelmonteur te worden, zijn er verschillende stappen die je kunt volgen:

  1. Opleiding koeltechnicus: Kies voor een technische opleiding binnen de koeltechniek die past bij het type werk dat je wilt doen en de verantwoordelijkheden die je wilt dragen. Tijdens je opleiding kun je praktijkervaring opdoen door stages te lopen of te solliciteren bij koeltechnische bedrijven.

  2. Certificering: Zorg ervoor dat je de juiste certificeringen behaalt tijdens je opleiding. Dit vergroot je kansen op de arbeidsmarkt en laat zien dat je bekwaam bent in je vakgebied.

  3. Solliciteren en/of werken: Na het voltooien van je opleiding en het behalen van de juiste certificeringen, kun je solliciteren bij koeltechnische bedrijven om aan de slag te gaan als koelmonteur. Als je al ervaring hebt binnen de techniek, kun je je kennis uitbreiden naar koeltechniek door bijvoorbeeld een verkorte specialisatie opleiding te volgen.

Welke koeltechnicus opleiding ga je volgen?

Er zijn verschillende niveaus van koeltechnicus opleidingen beschikbaar, afhankelijk van het type werk dat je wilt doen en je gewenste verantwoordelijkheden.

Erkende mbo-opleiding

Wil je een erkend diploma behalen? En hoef je nog niet na te denken over vaste lasten? Kies dan voor een mbo-opleiding binnen de koeltechniek, zoals de mbo-opleiding Koeltechniek. Hier leer je basisonderhoud en eenvoudige reparaties van koelsystemen uit te voeren. De duur van een mbo-opleiding is gemiddeld 1 tot 2 jaar.

Post hbo–opleiding

Heb je een mbo 4-opleiding richting de techniek gevolgd of ben je al werkzaam binnen de techniek? En wil je op hbo-niveau meer leren over koeltechniek en een erkend diploma behalen? Dan is een post-hbo opleiding een goede keuze. Hier leer je meer over diverse aspecten van koudetechniek, zoals systeemtechniek, toepassingen, kennis van te koelen producten en regeltechniek. De duur van een post-hbo opleiding is gemiddeld 1 tot 2 jaar.

Basiscursus koeltechniek

Wil je de basis van koeltechniek leren zonder te lang in de schoolbanken te zitten? Bijvoorbeeld omdat jij je wil omscholen en je al vaste lasten hebt? Kies dan voor een basiscursus Koeltechniek. Na afloop kun je direct je kennis in de praktijk brengen, doordat je leert hoe je eerstelijnsstoringen verhelpt aan eenvoudige koelinstallaties en eerstelijnsonderhoud aan koelinstallaties uitvoert.

Verkorte opleiding koeltechniek

Als je al ervaring hebt binnen de techniek en je wilt je kennis uitbreiden naar koeltechniek, zijn er verkorte specialisatie opleidingen beschikbaar. Denk aan een cursus Koeltechniek of ga voor de specialisatie en volg een cursus richting F-gassen.

Kansen binnen de koeltechniek

Als je besluit om een koeltechniek opleiding te volgen, dan hoef je je geen zorgen te maken over een baan. Koeltechniek is namelijk een kansberoep. Dit betekent dat er veel vraag is naar vakmensen en er veel vacatures zijn. Hierdoor zijn er goede baankansen. Dit maakt het dan ook een uitstekende keuze om voor dit beroep te kiezen.

Hoeveel verdien je als koelmonteur?

Het salaris van een koelmonteur kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals ervaringsniveau, locatie en het type werk dat je uitvoert. Over het algemeen kan het salaris van een beginnende koelmonteur rond de €1.800 bruto per maand liggen. Naarmate je meer ervaring opdoet en gecertificeerd wordt, kan het salaris aanzienlijk toenemen. Je kunt in dat geval vaak rond de €3.500 bruto per maand verdienen, maar dit kan zelfs oplopen tot €4.000.

Meer weten over een opleiding tot koeltechnicus?

Wil je graag meer weten over een opleiding tot koeltechnicus? Neem dan contact op met een van onze ontwikkelcoaches, zij helpen je graag bij het vinden van de juiste opleiding die aansluit bij jouw ambities en interesses.

Zij gingen jou voor!

Lees hun ervaringen!

Contact

Ontwikkeladvies

Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.

Formulier Stel al je vragen Bel 088 939 0001