Opleiding Installatietechniek

Een breed vakgebied met veel baankansen.

Lees meer over het werken in de installatietechniek en welke cursussen en opleidingen je kunt volgen als om in de installatietechniek te gaan werken.

Wat is installatietechniek?

Installatietechniek is het ontwerpen, installeren, monteren en onderhouden van technische installaties. Werk je in de installatietechniek, dan werk je aan technische installaties in gebouwen, woningen of in de industrie. ‘Installatietechniek’ is een containerbegrip, want er zijn namelijk veel verschillende technische installaties waar je als installateur aan kunt werken.

Zoals onder andere:

 • Aircosystemen
 • Warmtepompen
 • Verwarmingssystemen
 • Ventilatiesystemen
 • Liftinstallaties
 • CV-installaties
 • Sanitaire installaties
 • Netwerken
 • Laadpaalinstallaties
 • Zonnepanelen
 • Beveiligingssystemen
 • Domoticasystemen
 • Enzovoorts

In feite kun je als installateur werken aan alle systemen die een gebouw functioneel maken. Dat kunnen zowel elektrische installaties zijn als niet-elektrische installaties. Daarin zit ook het verschil met elektrotechniek.

Elektrotechniek is onderdeel van installatietechniek. Een elektricien is ook een installateur. Maar een installateur hoeft geen elektricien te zijn. Naast de elektricien, vallen veel verschillende beroepen onder de installatietechniek. Bekende beroepen die onder de installatietechniek vallen zijn onder andere: loodgieter, koel- en aircomonteur, verwarmingsmonteur, liftmonteur en monteur beveiligingsinstallaties.

Werk je in de installatietechniek, dan zijn veelvoorkomende werkzaamheden die jij uitvoert aan installaties:

 • het installeren van de verschillende onderdelen van een systeem
 • de diverse onderdelen op elkaar aansluiten
 • testen en in gebruik nemen van installaties
 • opleveren van installaties
 • onderhoudswerkzaamheden uitvoeren
 • storingen opsporen en oplossen

Is werken in de installatietechniek wat voor jou?

Hou je van dynamiek? Ben je avontuurlijk en onderzoekend ingesteld, nieuwsgierig, stressbestendig en kun je nauwkeurig werken? Dan past een baan in de installatietechniek goed bij jou!

Werk je in de installatietechniek, dan heb je te maken met veel afwisseling. Je bent vaak het spreekwoordelijke ‘eindstation’ van een installatie. In de meeste gevallen zowel in de werkplaats als op locatie bij klanten.

Bij storingen is snelheid vaak geboden. Jij bent met jouw technische kennis en ervaring, vaak de ‘redder in nood’ bij storingen aan installaties. Dankzij jouw ervaring weet jij systematisch een storing te verhelpen of inspecties uit te voeren. Complexe storingen zijn net een soort puzzel. Juist die maken het uitdagend om al jouw kennis te gebruiken om de oorzaak te vinden. Heb je de oorzaak gevonden? Dan weet jij hoe je de storing moet oplossen.

Opleiding installatietechniek

Wil je een opleiding volgen in de installatietechniek? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Welke opleiding bij jou past, is afhankelijk van jouw kennisniveau, ervaring en waarin je je wilt specialiseren. TechniekOpleiding.nl biedt veel verschillende opleidingen en cursussen binnen de installatietechniek.

Omscholen naar de installatietechniek

Werk jij nog niet installatietechniek, maar zou je je wel graag willen laten omscholen tot een functie binnen de installatietechniek? Dan vind je op TechniekOpleiding.nl een uitgebreide selectie van opleidingen, cursussen en trainingen waarmee jij je doel kunt bereiken!

Als je nog geen kennis hebt van installatietechniek, maar wel affiniteit hebt met techniek, dan kun je starten met de training Basis Installatietechniek, waarin je in slechts vijf dagen tijd de beginselen leert op het gebied van installatietechniek.

Je maakt in dat omscholingstraject dus kennis met uiteenlopende aspecten binnen de installatietechniek. Doordat de training praktijkgericht is, kun je na afloop bijvoorbeeld al drinkwaterleidingen en gasleidingen op correcte wijze en op maat monteren. Je hebt de basisvaardigheden onder de knie die centraal staan in de installatietechniek en dat betekent dat je vanaf dat moment al functioneel inzetbaar bent voor een werkgever!

Na de basiscursus zou je een richting kunnen kiezen. Welk aspect van installatietechniek vond jij het leukste?

TechniekOpleiding.nl helpt jou installateur worden

TechniekOpleiding.nl helpt je graag installateur te worden. Voor verschillende beroepen binnen de installatietechniek hebben we een ‘omscholingstraject’ voor je klaarstaan. Dit zijn losse cursussen die op elkaar aansluiten, zodat jij snel aan de slag kunt gaan in jouw nieuwe functie. Geen jarenlange opleidingen, maar praktische cursussen waardoor je na enkele cursusdagen al aan de slag kunt bij een werkgever. Lees meer over hoe je snel aan de slag kunt als:

Wat je nog meer wilt weten over een opleiding in de installatietechniek

Overweeg jij om een opleiding in de installatietechniek te volgen? Onderstaand vind je nog wat praktische informatie.

Is er werk voor een zij-instromer in de installatietechniek?

Er is absoluut werk voor mensen die zich hebben omgeschoold en als zij-instromer aan de slag willen in de installatietechniek. Omdat deze branche al jaren te kampen heeft met een groot tekort aan technici en de instroom vanuit de reguliere mbo-opleidingen te klein is om invulling te geven aan de vraag vanuit de werkgevers, biedt dat kansen voor zij-instromers. Dat geldt met name voor de installatietechniek, omdat het op dat vakgebied mogelijk is mensen door middel van enkele korte cursussen al een gedegen basiskennis bij te brengen. Wanneer je na een cursus aan het werk gaat, zul je merken dat je in de praktijk veel van je collega’s leert met wie je meeloopt. Zo ‘rol’ je als het ware langzaam maar zeker in je functie.

Wat moet je kunnen om een opleiding installatietechniek te volgen?

Als je kiest voor een basistraining installatietechniek, dan heb je geen specifieke voorkennis nodig. Ook niet-technici kunnen deze cursus volgen. Wil je je laten omscholen in de richting van de installatietechniek, dan is een basiscursus de eerste stap. Heb je de basiscursus afgerond of heb je al ervaring in de installatietechniek en wil je je verder verdiepen, dan zijn is er breed aanbod aan cursussen voor jouw beschikbaar.

Kun je ook instromen zonder mbo-diploma of diploma in de installatietechniek?

Ja, dat kan. TechniekOpleiding.nl selecteert praktijkgerichte opleidingen. Je leert heel gericht datgene wat je nodig hebt om je vak uit te oefenen. Als je nog geen voorkennis hebt, start je met een korte basiscursus. Na het afronden van deze basiscursus kun je in feite al meelopen met een ervaren collega en aan de slag gaan met het uitvoeren van eenvoudige werkzaamheden in je nieuwe baan. Je brengt het geleerde vanuit jouw opleiding dus direct in de praktijk! Andersom zul je vraagstukken die je in je werk bent tegengekomen ook weer terugzien in de stof van je opleiding. Zo komen je opleiding installatietechniek en je dagelijkse werksituatie bij elkaar.

Zij gingen jou voor!

Lees hun ervaringen!

Contact

Ontwikkeladvies

Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.

Formulier Stel al je vragen Bel 088 939 0001