Opleiding Elektrotechniek

Elektrotechniek is overal om ons heen. Dat biedt jou veel kansen.

Wil je je graag omscholen naar de elektrotechniek? Lees meer over de mogelijkheden binnen de elektrotechniek.

Bekijk het opleidingspad tot elektromonteur of lees verder.

Wat is elektrotechniek?

In de elektrotechniek gaat het om de toepassing van elektriciteit. In de elektrotechniek werk je doorgaans aan het verplaatsen en gebruiken van elektriciteit om een apparaat of installatie dat energie nodig heeft te laten functioneren.

Er zijn talloze toepassingen van elektriciteit. Je komt het werkelijk overal tegen: in je huis, op het werk, in openbare ruimten - overal! We kunnen wel zeggen dat zonder elektriciteit de wereld stilligt. Meer uitleg is eigenlijk al niet nodig om duidelijk te maken hoe belangrijk elektrotechnici zijn in samenleving. Werk je in de elektrotechniek, dan zijn er baankansen genoeg.

Wat kun je worden als je een opleiding in de elektrotechniek hebt afgerond?

Een aantal voorbeelden van functies die je kunt uitoefenen als je een elektrotechniek opleiding hebt afgerond is:

 • (1e) monteur elektrotechnische systemen gebouwde omgeving
 • (1e) monteur elektrotechnische industriële installaties
 • Elektromonteur
 • Service- en onderhoudsmonteur elektrotechniek
 • Technische dienst medewerker elektrotechniek
 • Medewerker technische dienst
 • Monteur technisch dienst

Als je werkt in de elektrotechniek, dan voer je (een deel) van de volgende werkzaamheden op een veilige manier uit aan elektrotechnische installaties:

 • Elektrotechnische installaties opbouwen
 • Installaties testen
 • Installaties in gebruik nemen
 • Onderhoud plegen
 • Storingen zoeken en oplossen
 • Uitbreidingen uitvoeren

Is werken in de elektrotechniek wat voor jou?

Werken in de elektrotechniek kent veel dynamiek, veel wisselingen. Je werkt zowel binnenshuis bij je werkgever, als buitenshuis bij klanten. Je bent vaak het hart van een complete industriële- een gebouwgebonden installatie of een klimaatsysteem.

Ben jij onderzoekend ingesteld? Een beetje avontuurlijk van aard en een logische denker? Dan is een baan in de elektrotechniek zeker iets voor jou! Je bent met jouw technische kennis en ervaring van elektrotechnische systemen, vaak de ‘redder in nood’ bij storingen. Vaak staan mensen en processen stil doordat een systeem niet werkt. Dankzij jouw ervaring weet jij systematisch een storing te verhelpen. Ook zul je complexe storingen tegenkomen; die zijn net een soort puzzel. Maar juist die maken het uitdagend om al jouw kennis te gebruiken om de oorzaak te vinden!

In elektrotechniek werk je vaak samen met andere disciplines zoals werktuigbouwers, bouwvakkers, installatiemonteurs, programmeurs. Je leert van elkaar en dat maakt je als techneut meer allround.

Opleiding elektrotechniek

Wil jij een opleiding volgen in de elektrotechniek? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Welke opleiding bij jou past, is afhankelijk van jouw kennisniveau, ervaring en waarin je je wilt specialiseren. TechniekOpleiding.nl biedt veel verschillende opleidingen en cursussen binnen de elektrotechniek. Voor mensen die graag aan de slag willen in de elektrotechniek hebben we een opleidingspad uitgestippeld. Al na enkele cursusdagen kun jij aan de slag in de elektrotechniek.

Bekijk het opleidingspad

Omscholen naar de elektrotechniek

Wil je graag switchen naar de elektrotechniek, maar weet je niet hoe? TechniekOpleiding biedt technische opleidingen voor volwassenen. De opleidingen zijn heel praktijkgericht en zo samengesteld om jou zo snel mogelijk klaar te stomen om aan de slag te gaan in de elektrotechniek. Geen jarenlange opleidingen, maar praktische cursussen waardoor je na enkele cursusdagen al aan de slag kunt bij een werkgever.

Zo kun je als nieuwkomer in de elektrotechniek de cursus Elektrotechniek – Basis volgen, waarin je in slechts vier dagen tijd de beginselen leert op het gebied van elektrotechniek.

Voor een basiscursus elektrotechniek heb je geen specifieke voorkennis nodig. Will je je laten omscholen richting de elektrotechniek, dan is zo’n instapcursus dus een uitstekende start. De insteek van de cursus is breed: van groepenkast tot elektrische aandrijftechniek. Je maakt in dat eerste omscholingstraject dus meteen kennis met uiteenlopende aspecten binnen de elektrotechniek. Doordat de opleiding echt praktijkgericht is, kun je na afloop bijvoorbeeld al zintuigelijke technische inspecties en eerstelijnsonderhoud uitvoeren aan gebouwgebonden installaties en schakelkasten. Ook eenvoudige storingen kun jij na deze cursus al verhelpen!

Werken en leren in de elektrotechniek

TechniekOpleiding.nl maakt zich sterk voor het opleiden en inzetten van Functioneel Inzetbare Personen. Een functioneel inzetbare persoon is iemand die na het volgen van een korte opleiding, zoals de hierboven genoemde Elektrotechniek – basis cursus, in staat is om bepaalde routinematige werkzaamheden van specialisten uit te voeren. Dit betekent dat je dus al direct mee de werkvloer op kan of onder begeleiding van een ervaren collega aan de slag gaat bij de klant. Zo combineer je werken en leren in de elektrotechniek.

Wat je nog meer wilt weten over een opleiding in de elektrotechniek

Overweeg jij om een opleiding in de elektrotechniek te volgen? Onderstaand vind je nog wat praktische informatie.

Is er werk voor een zij-instromer in de elektrotechniek?

Er is zeker werk voor mensen die zich hebben omgeschoold en als zij-instromer aan de slag willen in de elektrotechniek. De techniek heeft al jaren te kampen met een groot tekort aan technici. De instroom vanuit de reguliere mbo-opleidingen is te klein om invulling te geven aan de vraag vanuit de werkgevers. Voor zij-instromers biedt dat dus kansen. Dat geldt met name voor de elektrotechniek, omdat het binnen de elektrotechniek mogelijk is om na het volgen van enkele korte cursussen al in de praktijk aan de slag te gaan.

Heb je de basiscursus elektrotechniek gevolgd, dan ben je ‘functioneel inzetbaar’ en kun je met ervaren collega’s mee aan het werk. Zo groei je door te leren in de praktijk steeds verder in je functie. Je kunt vervolgens aanvullende cursussen volgen, waardoor je uiteindelijk zelf die opgeleide vakman of vakvrouw wordt in de elektrotechniek.

Wat moet je kunnen om een opleiding elektrotechniek te volgen?

Als je kiest voor een basistraining elektrotechniek, dan heb je geen specifieke voorkennis nodig. Ook niet-technici kunnen deze cursus volgen. Wil je je laten omscholen in de richting van de elektrotechniek, dan is een basiscursus dus de eerste stap. Heb je de basiscursus afgerond of heb je al ervaring in de elektrotechniek en wil je je verder verdiepen, dan zijn er diverse vervolgcursussen.

Kun je ook instromen zonder mbo-diploma of diploma in de elektrotechniek?

Ja, dat kan. TechniekOpleiding.nl biedt praktijkgerichte opleidingen. Je leert heel gericht datgene wat je nodig hebt om je vak uit te oefenen. Als je nog geen voorkennis of diploma hebt, start je met een basiscursus. Na het afronden van zo’n basiscursus elektrotechniek kun je in feite al meelopen met een ervaren collega en aan de slag gaan met het uitvoeren van eenvoudige werkzaamheden in je nieuwe baan.

Zij gingen jou voor!

Lees hun ervaringen!

Contact

Ontwikkeladvies

Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.

Formulier Stel al je vragen Bel 088 939 0001