Opleiding Elektricien

Wil jij een elektricien opleiding volgen? Techniekopleiding.nl helpt je met je keuze!

Elektrotechniek is overal! In de industrie, bij de aandrijving en besturing van machines (industriële elektrotechniek), maar ook in de gebouwgebonden installaties van kantoren of huizen (installatietechniek). Wil jij elektricien worden?

Lees hoe je elektricien wordt

Wat doet een elektricien?

Een elektricien repareert, installeert en onderhoudt de elektra infrastructuur. Daaronder valt alles met betrekking tot de elektrische installatie; van de groepenkast tot aan het stopcontact. Een elektricien kan bijvoorbeeld op een veilige manier de complete elektra aanleggen van een gebouw.

Wat is het verschil tussen een elektricien en een elektromonteur?

Dat is er niet. Elektricien en elektromonteur zijn slechts andere benamingen voor dezelfde functie.

Wat moet je kunnen om een opleiding tot elektricien te volgen?

Als je kiest voor een basistraining elektrotechniek, dan heb je geen specifieke voorkennis nodig. Ook niet-technici kunnen deze cursus volgen. Wil je je laten omscholen in de richting van de elektrotechniek, dan is een basiscursus dus de eerste stap. Heb je de basiscursus afgerond of heb je al ervaring in de elektrotechniek en wil je je verder verdiepen, dan zijn er diverse vervolgcursussen. Deze vind je uiteraard ook terug onderaan deze pagina.

Kun je ook instromen als elektricien zonder mbo-diploma of diploma in de elektrotechniek?

Ja, dat kan. TechniekOpleiding.nl biedt praktijkgerichte opleidingen. Je leert heel gericht datgene wat je nodig hebt om je vak uit te oefenen. Als je nog geen voorkennis of diploma hebt, start je met een basiscursus. Na het afronden van zo’n basiscursus elektrotechniek kun je in feite al meelopen met een ervaren collega en aan de slag gaan met het uitvoeren van eenvoudige werkzaamheden in je nieuwe baan. Je brengt het geleerde vanuit jouw opleiding dan direct in de praktijk! Andersom zul je vraagstukken die je in je werk bent tegengekomen ook weer terugzien in de stof van je opleiding. Zo komen je opleiding en je dagelijkse werksituatie bij elkaar.

Opleiding tot elektricien voor volwassenen

De opleidingen en cursussen elektrotechniek van TechniekOpleiding.nl zijn vak- en praktijkgerichte opleidingen voor volwassenen. De opleidingen tot elektricien zijn geen reguliere mbo- of hbo-opleidingen, maar zijn zo ingericht dat je de opleiding kunt volgen naast je werk. Je gaat dus niet ‘terug naar school’, maar volgt een studie naast je werk.

Wat maakt het werken als elektricien leuk?

Als elektricien draag jij zorg voor ons elektriciteitsnetwerk. Je kan veel meer dan een stopcontact of lichtpunten aanleggen! Je bent ook gespecialiseerd in meet- en regeltechniek, in telecommunicatietechniek, in energietechniek. Je kunt service verlenen en bent in staat om storingen in elektrotechnische systemen of installaties op te zoeken en te verhelpen. Ook hou je elektrotechnische installaties up-to-date. Daar is dus te allen tijde actuele kennis voor nodig.

Realiseer je dat je als elektricien na het volgen van je opleiding nooit uitgeleerd bent. De installaties en systemen worden doorontwikkeld en verbeterd. Jij moet als elektricien ook van alle nieuwe aanpassingen en ontwikkelingen op de hoogte zijn en weten hoe het werkt.

De baankansen in de elektrotechniek zijn groot. Ben jij een goed opgeleide elektrotechnicus? Dan hoef je niet verlegen te zitten om werk. De elektrotechniek heeft altijd behoefte aan goede technici!

Waar kun je de elektrotechniek opleidingen volgen?

TechniekOpleiding.nl biedt opleidingen aan in heel Nederland. Er is altijd wel een opleidingslocatie bij jou in de buurt.

Wat kost een gemiddelde opleiding tot elektricien?

De kosten van een opleiding zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de duur en het soort opleiding. Een basisopleiding tot elektricien kost gemiddeld € 2800,-.

De kosten van de opleiding kunnen betaald worden door jouw werkgever, of voor eigen rekening zijn. Vaak zijn er verschillende subsidiemogelijkheden waar jij of jouw werkgever gebruik van kunnen maken. Dat scheelt!

Elektricien worden?

Lees hoe je elektricien wordt

Zij gingen jou voor!

Lees hun ervaringen!

Contact

Ontwikkeladvies

Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.

Formulier Stel al je vragen Bel 088 939 0001