Opleiding Aircotechniek

De vraag naar vakmensen in de aircotechniek is groot. Ga snel aan de slag in de aircotechniek.

Wil jij jouw kennis van aircotechniek verdiepen of wil je de aircotechniek in? Lees meer over de mogelijkheden om je te ontwikkelen in de aircotechniek.

Omscholen naar aircotechniek

Wat is aircotechniek?

Aircotechniek houdt zich bezig met installaties die ruimtes kunnen koelen of verwarmen. Een airco-installatie werkt door lucht te koelen met behulp van een koelmiddel. Warme lucht wordt aangezogen en door de airco-installatie afgekoeld. De koelere lucht wordt weer teruggeblazen de ruimte in.

Door de druk op het koelmiddel te verhogen of te verlagen kan de gewenste temperatuur geregeld worden. Zo kan een airco niet alleen de lucht koelen, maar ook verwarmen.

Aircotechniek in de meeste eenvoudige vorm vind je vaak in woonhuizen of gebouwen, waarbij je een binnenunit hebt die de lucht aanzuigt en de gekoelde of verwarmde lucht uitblaast. De buitenunit voert de warme lucht of koude lucht af. In dit proces komt condens vrij. Ook voor de afvoer van condenswater moet rekening gehouden worden met de installatie van een aircosysteem.

Aircotechniek is een vorm van koeltechniek die veel lijkt op de techniek van warmtepompen. Daar waar bij aircotechniek de lucht verwarmd of gekoeld wordt, werkt een warmtepomp met warm of koud water. Ben je aircomonteur? Dan is de stap naar warmtepompmonteur niet groot.

Aircotechniek wordt in gebouwen vaak gecombineerd met andere systemen om het binnenklimaat te reguleren. Zoals ventilatie- en luchtbehandelingsystemen. In dat geval spreken we van gebouwautomatisering.

Als je werkt in de aircotechniek, dan voer je (een deel) van de volgende werkzaamheden veilig uit aan airco-installaties:

  • de verschillende onderdelen van een aircosysteem installeren
  • de diverse onderdelen op elkaar aansluiten
  • de installatie van koelmiddel voorzien
  • installaties testen
  • installaties in gebruik nemen
  • onderhoud plegen
  • storingen zoeken en oplossen
  • de installatie opleveren

Is werken in de aircotechniek wat voor jou?

Ben jij een logische denker? Kun je nauwkeurig werken en ben je onderzoekend en avontuurlijk ingesteld? Dan past werken in de aircotechniek waarschijnlijk goed bij jou! Werken in de aircotechniek is dynamisch, want het kent veel wisselingen; je werkt vaak op locatie. Je bent vaak ‘het hart’ van een gebouwgebonden installatie of een klimaatsysteem. Als er storingen zijn, ben jij dankzij jouw technische kennis en ervaring met koeltechnische klimaatsystemen, vaak de ‘redder in nood’.

Een verstoord binnenklimaat kan behoorlijk vervelend zijn. Als het buiten vriest en de airco wil niet verwarmen, maar alleen nog koelen, dan is er sprake van een probleem! Door jouw ervaring weet jij systematisch een storing te verhelpen of inspecties uit te voeren. Ook zul je complexe storingen op je pad tegenkomen. Maar juist die maken het uitdagend om al jouw kennis te gebruiken om de oorzaak te vinden. Als je de oorzaak eenmaal hebt gevonden, dan heb jij ook geleerd hoe je de storing op moet lossen.

In de koudetechniek werk je vaak samen met andere disciplines, zoals installatiemonteurs, elektromonteurs of gebouwautomatiseerders.

Opleiding aircotechniek

Werk jij al met elektrotechnische installaties en wil je meer leren over aircotechniek? Of wil je je laten omscholen naar de aircotechniek?

TechniekOpleiding.nl biedt veel verschillende opleidingen en cursussen binnen de aircotechniek, koeltechniek en gebouwautomatisering.

Bekijk hoe je je laat omscholen

Omscholen naar de aircotechniek

Wil jij graag de aircotechniek in, maar heb je nog geen kennis en ervaring met aircotechniek? Dat vormt geen belemmering. TechniekOpleiding.nl biedt praktijkgerichte technische opleidingen voor volwassenen, die je in enkele dagen klaarstomen om de kennis in de praktijk te brengen. Zo kun jij na enkele cursusdagen al aan de slag in de aircotechniek.

Zo kun je de cursus Aircotechniek – Basis volgen om aan de slag te gaan binnen de aircotechniek. Deze opleiding kun je ook volgen als je nog geen technische vooropleiding hebt gehad. In 4 cursusdagen leer je alles van aircotechniek. Zowel de basis van koeltechniek (de koelkringloop) komt aan bod, als specifieke componenten van airco’s. Je leert van A tot Z hoe aircosystemen werken en hoe je routinematige taken kunt uitvoeren aan aircosystemen. Zo kun je na het volgen van deze basiscursus al eerstelijnsonderhoud uitvoeren en storingen verhelpen.

Werken en leren in de aircotechniek

Heb je de cursus Aircotechniek – Basis gevolgd, dan ben jij voor een bedrijf functioneel inzetbaar en kun je verschillende routinematige klussen uitvoeren. Daardoor kun je na deze cursus van 4 dagen al aan de slag in de praktijk. In de praktijk leer je van andere collega’s natuurlijk nog meer. Heb je enige praktijkervaring opgedaan? Dan kun je altijd een vervolgcursus doen. Zo combineer je op de meest efficiënte manier werken en leren in de aircotechniek.

Wat je nog meer wilt weten over een cursus in de aircotechniek

Overweeg jij om een opleiding in de aircotechniek te volgen? Onderstaand vind je nog wat praktische informatie.

Is er werk voor een zij-instromer in de aircotechniek?

Absoluut! Aircotechniek is een onderdeel van koudetechniek. Een vakgebied dat enorm in opmars is. Aircotechniek is nauw verwant aan warmtepomptechniek. Het is goedkoper en duurzamer dan het gebruik van CV-installaties die werken op gas. Koeltechniek en daarmee ook aircotechniek heeft de toekomst.

De vraag naar aircomonteurs en installateurs is heel groot. Wil jij bijdragen aan de energietransitie, dan is de keuze voor de aircotechniek een goede keuze. Ook als je nog gen ervaring hebt in de aircotechniek zijn er voldoende baankansen om de stap te maken.

Wat moet je kunnen om een opleiding aircotechniek te volgen?

Als je kiest voor een basistraining aircotechniek, dan heb je geen specifieke voorkennis nodig. Ook niet-technici kunnen deze cursus volgen.

Kun je ook instromen zonder mbo-diploma of diploma in de aircotechniek?

Ja, dat kan. TechniekOpleiding.nl biedt praktijkgerichte opleidingen voor volwassenen. Je leert heel gericht datgene wat je nodig hebt om je vak uit te oefenen. Als je nog geen voorkennis of diploma heb, dan is het volgen van de basiscursus de ideale start. Je hebt hier geen diploma voor nodig.

Zij gingen jou voor!

Lees hun ervaringen!

Contact

Ontwikkeladvies

Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.

Formulier Stel al je vragen Bel 088 939 0001