Doorstroom van technische medewerkers

Doorstroom van medewerkers is een belangrijk aandachtspunt voor werkgevers. Goede doorstroommogelijkheden binnen een organisatie betekent immers dat er persoonlijke groei mogelijk is voor werknemers. Persoonlijke groei en ontwikkeling is voor veel mensen een motivatie om voor een bepaalde werkgever te kiezen; om er te gaan werken óf om er te blijven!

TechniekOpleiding.nl helpt je als werkgever en denkt mee in oplossingen als het gaat om doorstroom van mensen binnen jouw organisatie. Aan de hand van verzamelde vraagstukken uit de branche geven wij concrete oplossingen waar je als werkgever direct mee aan de slag kunt.

“De medewerkertevredenheid moet omhoog.”

Het huidige personeel aan boord houden is belangrijk voor de toekomst van de meeste organisaties. Hiermee borg je immers de opgebouwde kennis en blijft de organisatie groeien. De mogelijkheden voor loopbaanontwikkeling spelen een grote rol in de tevredenheid van medewerkers. Tevens is het stressniveau van medewerkers een heel belangrijke variabele om de mensen in een organisatie duurzaam inzetbaar houden.

De oplossing: breng in kaart wat iemand kan, wat hij moet kunnen en koppel daar opleidingen aan. Doorontwikkeling van medewerkers begint met in kaart brengen wat zij al kunnen, afgezet tegen wat zij zouden moeten kunnen binnen hun huidige functie en welke ambitie deze medewerker heeft. Koppel hier vervolgens relevante opleidingen aan en bied deze op een creatieve manier aan, dan gaat de tevredenheid van de medewerkers omhoog. Als deze medewerker ook nog nuttige zaken voor zijn functie leert waardoor het stressniveau gereduceerd wordt, zijn de juiste ingrediënten bij elkaar voor een mooie en langdurige samenwerking!

Meer over competentiemanagement Meer over flexibel maatwerk

Meer over creatieve opleidingsmethodes

Heb je een ander vraagstuk over medewerkertevredenheid? Laat het ons weten via advies@techniekopleiding.nl.

“We willen medewerkers breder inzetbaar maken.”

Om inzicht te krijgen in de inzetbaarheid van de huidige medewerkers, is het van belang te weten waar zij nu al staan. Zijn medewerkers voldoende in staat hun huidige werkzaamheden uit te voeren? En welke andere werkzaamheden zou je hier graag aan toevoegen?

Een ontwikkeling in de techniek is dat er meer generalisten ontstaan tegen steeds minder echte specialisten. De medewerker zal dan niet van alle technieken alles hoeven af te weten, maar moet wel voldoende in staat zijn om een deel van de werkzaamheden te realiseren.

De oplossing: zorg dat de inzetbaarheid in kaart wordt gebracht Een functieprofiel en een competentieprofiel zijn de basis van een inzetbaarheidsmatrix. Daarmee kun je medewerkers flexibel inzetbaar maken binnen de organisatie en dus ook breder inzetbaar maken.

Meer over competentiemanagement

Heb je een ander vraagstuk over de inzetbaarheid van medewerkers? Laat het ons weten via advies@techniekopleiding.nl.

“Hoe kunnen we personeel laten doorgroeien?”

Om doorontwikkeling van medewerkers mogelijk te maken is het relevant te begrijpen waar zij naartoe willen groeien.

De oplossing: bepaal het doel en vergelijk dat met de huidige functie en competenties. Zorg dat je in kaart brengt wat de medewerker zelf als doel heeft. Wil hij doorgroeien? En zo ja, naar welke functie? Het doel van de medewerker zet je vervolgens af tegen de huidige functie en de competenties. De volgende stap is het gericht opleiden van medewerkers door middel van cursussen richting een erkend diploma; indien mogelijk via een EVC-traject.

Meer over competentiemanagement Meer over flexibel maatwerk

Meer over creatieve opleidingsmethodes Meer over EVC-trajecten

Heb je een ander vraagstuk over groei van medewerkers of wil je jouw bedrijf als inspiratie terugzien op deze website? Laat het ons weten en stuur een e-mail naar advies@techniekopleiding.nl!

“Hoe houden we de kennis van personeel up-to-date?”

De ontwikkelingen in de techniek volgen elkaar snel op. Met de drukte op de werkvloer is het vaak lastig ruimte en tijd vrij te maken om medewerkers up-to-date te houden met de huidige techniek. Juist daarom is het belangrijk om na te denken over welke technieken relevant zijn voor het personeel.

De oplossing: breng de technieken in kaart en school gericht bij. Een functieprofiel met een competentieprofiel kunnen bijdragen aan het in kaart brengen van deze technieken. Met deze kennis kun je medewerkers vervolgens gericht laten bijscholen en ze zo hen kennis weer laten ophalen.

Meer over competentiemanagement

Heb je een ander vraagstuk over de kennis van personeel up-to-date houden of wil je jouw bedrijf als inspiratie terugzien op deze website? Laat het ons weten en stuur een e-mail naar advies@techniekopleiding.nl!

“Wij willen een vlootschouw organiseren.”

Een vlootschouw is onderdeel van de strategische personeelsplanning. Het is een manier om de aanwezige kennis, talenten en competenties van medewerkers binnen een organisatie in kaart te brengen en deze af te zetten tegen de gewenste kennis, talenten en competenties.

In een goede vlootschouw worden ervaringen uit het verleden, competenties uit het heden en de potentie voor in de toekomst gecombineerd. Bij een vlootschouw draait het om de rol van de medewerker binnen de ontwikkeling van het team, niet als individu. Doordat je in de vlootschouw de kennis, talenten en competenties van iedere medewerker in kaart brengt weet je waar de gaten zitten in het arbeidspotentieel en dus welke kennis, talenten en competenties eventueel nog missen per team.

De oplossing : vul de vlootschouwmatrix in Wanneer je alle medewerkers ingevuld hebt in de matrix van de vlootschouw, krijg je een compleet beeld over hoe de aanwezige kennis, talenten en competenties zijn verdeeld over de verschillende afdelingen en organisatieonderdelen.

Meer over competentiemanagement

Heb je een ander vraagstuk over het organiseren van een vlootschouw? Of heb jij zelf ervaring met een vlootschouw? Deel deze met ons en inspireer anderen! Laat het ons weten via advies@techniekopleiding.nl

Cases

Lees de ervaringen van werkgevers

Contact

Ontwikkeladvies

Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.

Formulier Stel al je vragen Bel 088 939 0001