Download de TechBarometer: hét trendrapport van en voor technisch Nederland.

STAP-budget

De afkorting STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie. Vanaf 1 maart 2022 kunnen werkenden en werkzoekenden een STAP-budget van maximaal €1.000,- aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Mensen kunnen deze subsidie gebruiken voor het volgen van een training, cursus of opleiding. Met deze nieuwe regeling wil de overheid iedereen de kans geven om zichzelf te ontwikkelen en langer op de arbeidsmarkt actief te blijven.

Een technische opleiding volgen wordt nu nog interessanter

Vanaf 1 maart 2022 kun je het STAP-budget aanvragen, dat kan per persoon één keer per jaar. Het kabinet stelt vanaf dan elk jaar 218 miljoen euro beschikbaar, waarmee jaarlijks meer dan 200.000 mensen een mooie bijdrage krijgen voor hun opleiding of, in sommige gevallen, zelfs kosteloos een opleiding kunnen volgen.

Hoe werkt het STAP-budget?

Als je een (technische) opleiding wil volgen, dan kun je je online aanmelden voor het STAP-budget. Er zijn een aantal eisen voor het STAP-budget. De belangrijkste zijn:

 • Je leeftijd is tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd. (of je wel of niet werkt is voor de aanvraag niet relevant)
 • Je bent een burger van de EU of een famielid van een burger van de EU.
 • De afgelopen 2 jaar ben je minstens 6 maanden voor de volksverzekeringen verzekerd geweest.
 • In dit kalenderjaar heb je nog geen STAP-budget subsidie ontvangen en is er nog budget over.

Wat moet je verder nog weten?

Een aantal punten zijn nog belangrijk:

 • Jaarlijks is er voor de subsidieregeling STAP-budget in totaal 218 miljoen euro beschikbaar en is er dus ruimte voor circa 200.000 toekenningen.
 • Je kunt op 6 momenten verdeeld over het kalenderjaar STAP-budget aanvragen. Wees er op tijd bij, want op=op. Wil je dat we je op de hoogte houden? Schrijf je dan in op deze pagina!
 • Je opleiding dient minimaal 4 weken na je aanvraag te starten en binnen 3 maanden na sluiting van het betreffende aanvraagtijdvak.

Nog geen ervaring in de techniek?

Speciaal voor jou hebben wij de training Introductie in de Techniek ontwikkeld. Tijdens deze training kun je proeven aan de techniek en meekijken bij verschillende disciplines binnen de techniek. We nemen je mee in de wereld van onder andere: elektrotechniek, koeltechniek, meet- en regeltechniek en pneumatiek. Wat kun je verwachten?

 • In 2 dagen basiskennis over verschillende technische vakgebieden.
 • Klassikaal met practicum.
 • Laagdrempelige benadering.
 • Brede technische oriëntatie.
 • STAP-subsidie proof.

Waar wacht je nog op? Bekijk de training!

Hoe kun je het STAP-budget aanvragen?

Als je je aanmeldt voor onze training Introductie in de Techniek leggen we je exact uit wat je moet doen om het STAP-budget aan te vragen. Dit loopt via het UWV. Wordt je aanvraag goedgekeurd? Dan krijgt de opleidingsinstelling het budget uitbetaald. Op die manier hoef je dus zelf helemaal niets te betalen voor de training. Let op: je moet wel kunnen bewijzen aan het UWV dat je hebt deelgenomen aan de training, door 80% aanwezig te zijn.

Bekijk de training

Zij gingen jou voor!

Lees hun ervaringen!

Bathseba

Bathseba

Mocht je als vrouw nog twijfelen of techniek iets voor je is? Deze training is perfect om erachter te komen waar je interesses liggen. Techniek is de toekomst!

Bathseba - Digitaal printoperator

Albert

Albert

Ik wilde me meer verdiepen in wat er allemaal mogelijk is zodat ik straks een goede keuze kan maken en iedere dag met een grote glimlach naar mijn werk kan gaan!

Albert - Docent

Contact

Ontwikkeladvies

Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.

Formulier Stel al je vragen Bel 088 939 0001