STAP-budget

Wat is het STAP-budget?

De afkorting STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie. Werkenden en werkzoekenden kunnen een STAP-budget van maximaal €1.000,- per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Je kunt deze subsidie gebruiken voor het volgen van een training, cursus of opleiding. Met deze regeling wil de overheid iedereen de kans geven om zichzelf te ontwikkelen en langer op de arbeidsmarkt actief te blijven.

Het STAP-budget is gestopt per 3 juli 2023.

Hoe werkt het STAP-budget en hoe kun je het aanvragen?

Om het STAP-budget aan te vragen, moet je je eerst aanmelden voor de gewenste opleiding (bijvoorbeeld Introductie in de Techniek). Hierna ontvang je het STAP-aanmeldbewijs van de opleider. Met dit STAP-aanmeldbewijs kun je via de website van het UWV je aanvraag doen voor het STAP-budget. Elke 2 maanden om 10.00 uur start een nieuwe periode waarin je het STAP-budget kunt aanvragen.

Als je aanvraag is goedgekeurd, krijgt de opleidingsinstelling het budget uitbetaald. Op die manier hoef je dus helemaal niets zelf te betalen, of betaal je alleen het resterende deel boven de € 1000,-. Wees gerust, als je je hebt aangemeld laten wij je exact weten wanneer en wat je moet doen.

Randvoorwaarden STAP-budget

Er zijn wel een aantal eisen voor het STAP-budget.

Je kunt hem aanvragen als:

  • Je tussen de 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd bent
  • Je in loondienst werkt, ondernemer bent of momenteel geen werk hebt
  • Je EU-burger of een partner van een EU-burger bent
  • Je in de afgelopen 2 jaar minstens 6 maanden voor de volksverzekeringen verzekerd bent geweest
  • Je in het jaar van aanvraag iet eerder een STAP-budget hebt ontvangen
  • Je momenteel geen studiefinanciering, een lerarenbeurs of tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen ontvangt
  • Je na afloop kan bewijzen dat je hebt deelgenomen aan de cursus, door minimaal 80% aanwezig te zijn

Voldoe je aan deze voorwaarden, dan kun je het STAP-budget aanvragen.

Hoe werkt de aanvraag van het STAP-budget

1: Meld je aan voor de training ‘Introductie in de Techniek’ via stap.rovc.nl Kies een datum en locatie die bij je past en schrijf je in voor de training Introductie in de Techniek. Na inschrijving ontvang je van ons het STAP-aanmeldbewijs. Deze heb je nodig voor je aanvraag bij het UWV.

2: Vraag je STAP-budget aan bij UWV Ga naar het STAP-portaal op de website van het UWV en meld je aan! Na je aanvraag vindt door UWV controle plaats op de verschillende voorwaarden van het STAP-budget. UWV hanteert voor je STAP-budget aanvraag een maximale beoordelingstermijn van 4 weken, maar zal veelal binnen een werkdag beslissen. Na toekenning van het STAP-budget door UWV volgt hiervan een afschrift van UWV naar de opleider.

Het UWV informeert de opleider niet als je geen STAP-budget krijgt, dus geef dit zelf door aan ons en bespreek of je de cursus voor eigen rekening wilt volgen, wilt annuleren of voor een nieuw tijdvak opnieuw STAP-budget gaat aanvragen.

3: Volg de opleiding. De opleider factureert aan het UWV Zo betaal jij dus helemaal niets! :)

4: De opleider stuurt bewijs van deelname aan het UWV Binnen 3 maanden na afronding van de opleiding stuurt ROVC een 'bewijs van deelname' aan het UWV. In dat 'bewijs van deelname' legt de opleider vast of de opleiding is afgerond. Dat is het geval als de scholing is afgerond met een diploma of certificaat of als de deelnemer ten minste een aanwezigheids- of deelnemingspercentage van 80% heeft behaald.

5: UWV beslist en stuurt een bericht naar jou als aanvrager Vervolgens wordt de subsidie definitief toegekend of, als niet aan de verplichtingen is voldaan, afgewezen. Je ontvangt hierover een bericht van het UWV.

Wat als het STAP-budget niet wordt toegekend?

Was je te laat met je aanvraag en was het budget al op? We waarderen het als je dit even laat weten. In de volgende aanvraagtermijn kun je weer een aanvraag indienen.

Voor meer vragen over het STAP-budget kun je terecht bij stap-budget.nl/faq of nrto.nl/faq-stap-budget.

Zij gingen jou voor!

Lees hun ervaringen!

Contact

Ontwikkeladvies

Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.

Formulier Stel al je vragen Bel 088 939 0001