PLC: over PLC’s en PLC’s leren programmeren

Wil jij een PLC-cursus volgen om in de industriële automatisering aan de slag te gaan? Techniekopleiding.nl helpt je met je keuze!

Wil jij leren om dingen te automatiseren? Bijvoorbeeld in de klimaattechniek of domotica in woningen? Of processen in een distributiecentrum, een fabriek of in de landbouw? PLC’s vind je overal waar processen geautomatiseerd zijn. Automatiseringstaken kunnen geprogrammeerd. Deze programmatuur wordt opgeslagen in een PLC. Leer je PLC-programmeren, dan kun je op veel verschillende plekken aan de slag.

Om je deze vaardigheden eigen te maken kun je een cursus volgen om te leren PLC-programmeren.

Wat zijn PLC’s en hoe werkt een PLC?

Een PLC is de harde schijf van een machine of installatie. Afhankelijk van hoe geavanceerd de PLC is en het besturingsprogramma is dat gebruikt wordt, kan de PLC allerlei taken aansturen.

Een PLC (Progammable Logic Controller) werkt met ingangen en uitgangen die je kunt programmeren. Het is het hart van meet- en regeltechniek. Dat houdt in dat er een signaal nodig is om de PLC in werking te stellen, de PLC geeft aan wat er met het signaal moet gebeuren en zet vervolgens bewust iets wel of niet in werking (een actuator).

Wat de PLC moet doen als een bepaald signaal binnenkomt, dat kun je programmeren.

In de procestechniek vinden we hier veel mooie voorbeelden van. Bijvoorbeeld het oppakken van een product in een productieproces. Signaleert een sensor het product, dan wordt een digitaal signaal gestuurd naar de PLC. De PLC is zo geprogrammeerd, dat als dat betreffende signaal binnenkomt, een grijparm in werking treedt. In de programmatuur kun je daar meerdere functies aan hangen. Zo kun je ook bij het signaal van de sensor, meerdere acties aansturen: direct de grijparm het product laten oppakken en een seconde later een klepje openzetten om vloeistof los te laten bijvoorbeeld.

In de PLC staan alle regels geprogrammeerd over hoe het proces moet werken. Daarbij kun je gebruik maken van diverse functies. De eerste PLC’s werkten als een relais in een stroomkring: alleen met AND, OR en timers werden simpele processen door de eerste PLC’s aangestuurd. PLC’s die nu op de markt zijn, zijn veel geavanceerder. Naast het uitvoeren van allerlei verschillende functies, worden PLC’s ook gebruikt voor dataverzameling. Waar we naar toe gaan is dat ook AI in steeds meer processen een rol gaat spelen, zodat de PLC zo aangestuurd kan worden dat processen optimaal ingeregeld worden. Daarmee is de scheidslijn tussen een computer en een PLC vervaagd.

Wel is het zo dat een PLC vaak een klein kastje is en geen volledige computer. Het programmeren gebeurt doorgaans gewoon op een laptop of computer, de programmatuur wordt overgezet op de PLC. De PLC is dus als het ware een geprogrammeerde harde schijf.

Omscholen naar de besturingstechniek en leren PLC-programmeren?

Wil jij je laten omscholen en lijkt het je leuk om met besturingstechniek aan de slag te gaan? Dan zijn er veel kansen voor jou!

Steeds meer in onze samenleving wordt geautomatiseerd. Daarom is het leren PLC-programmeren een hele goede keuze als je een beroep wilt met baangarantie. Bovendien zijn er veel ontwikkelingen op dit gebied. Je kunt dus eenvoudig instromen én jezelf doorontwikkelen.

Bovendien kun vrijwel in iedere branche terecht als je PLC’s kunt programmeren. Of je nu graag werkt bij mensen thuis, op een olieboorplatform of in een kas, PLC’s en automatiseringen zijn overal.

Keuze genoeg dus in wat jij kunt doen na het volgen van een cursus PLC-programmeren.

Cursussen om te leren PLC-programmeren

Als nieuwkomer op het vlak van PLC’s kun je bijvoorbeeld kiezen voor een basiscursus PLC. In deze cursus van 4 dagen leer je meer over PLC’s de cursus is gemaakt voor mensen die uiteindelijk in de industriële automatisering willen werken. De cursus gaat niet alleen in op de basis van het programmeren van PLC’s, maar ook op alle andere componenten, zoals sensoren. De ideale start voor jou in de industriële automatisering.

Na het volgen van de basiscursus kun je de cursus PLC – Industriele Automatisering volgen. Tijdens deze cursus ga je dieper in de op de materie van de basiscursus én ga aan de slag met programmeren in Siemens LOGO.

LOGO is het instapprogramma voor PLC-programmeurs. Ideaal om de basis te leren van het PLC-programmeren. Tijdens de cursus krijg je diverse praktijkopdrachten, zodat je na het volgen van de cursus voor een bedrijf inzetbaar bent om de wat eenvoudigere PLC-programmeertaken op te pakken of eenvoudige storingen te verhelpen.

Hulp nodig bij het kiezen van de juiste PLC cursus?

Welke cursus het beste bij jou aansluit is afhankelijk van jouw kennis en ervaring. TechniekOpleiding.nl helpt je graag de PLC-opleiding te vinden die bij jou past. Kom je vanuit een ander vakgebied, dan wil je misschien naast kennis over PLC’s meer kennis opdoen binnen je nieuwe vakgebied en vraag je je af hoe een PLC-cursus in het totaalplaatje past.

TechnniekOpleiding.nl helpt je graag een keuze te maken. Neem contact op met een van de studieadviseurs om de juiste keuze te maken.

Zij gingen jou voor!

Lees hun ervaringen!

Contact

Ontwikkeladvies

Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.

Formulier Stel al je vragen Bel 088 939 0001