Opleiding Koeltechniek

Koeltechniek is een vakgebied van de toekomst en biedt veel baan- en ontwikkelkansen

Lijkt het jou leuk om te gaan werken in de koeltechniek, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Lees meer over koeltechniek en hoe jij je kunt laten omscholen richting de koeltechniek.

Bekijk het opleidingspad tot koelmonteur of lees verder.

Wat is koeltechniek?

Koeltechniek is een term voor diverse technische oplossingen om ruimtes, voorwerpen en stoffen af te koelen en koel te houden. Dit gebeurt door het onttrekken van de warmte aan de koelruimte, waarna deze warmte ergens anders weer wordt afgegeven. Het resultaat is een gekoelde ruimte. Met koeltechniek kun je bijvoorbeeld etenswaren langer bewaren, maar koeltechniek wordt ook ingezet in de industrie, in luchtbehandelingssystemen en airconditioning, of bij de installatie van warmtepompen.

Is werken in de koeltechniek wat voor jou?

Hou je van dynamiek? Ben je avontuurlijk en onderzoekend ingesteld, stressbestendig en kun je nauwkeurig werken? Dan kan een baan in de koeltechniek goed bij jou passen!

Werk je in de koeltechniek, dan heb je te maken met veel afwisseling. Je werkt in de meeste gevallen zowel in de werkplaats als op locatie bij klanten. Bij storingen is snelheid vaak geboden, want valt een koeling uit, dan kun je wel invullen wat dit voor een gevolgen heeft. Aandacht voor onderhoud is daarom belangrijk.

Je bent met jouw technische kennis en ervaring, vaak de ‘redder in nood’ bij storingen aan koeltechnische systemen. Dankzij jouw ervaring weet jij systematisch een storing te verhelpen of inspecties uit te voeren. Complexe storingen zijn net een soort puzzel. Juist die maken het uitdagend om al jouw kennis te gebruiken om de oorzaak te vinden. Heb je de oorzaak eenmaal gevonden? Dan weet jij hoe je de storing moet oplossen!

Koeltechniek opleiding

Wil jij je ontwikkelen op het gebied van koeltechniek?

TechniekOpleiding.nl biedt veel verschillende opleidingen en cursussen binnen de koeltechniek. Wil je koelmonteur worden? Dan heeft TechniekOpleiding een opleidingspad voor je uitgestippeld. Al na enkele cursusdagen kun jij aan de slag in de koeltechniek.

Bekijk de opleidingsroute tot koelmonteur

Omscholen naar de koeltechniek

Wil je graag de koeltechniek in? TechniekOpleiding.nl biedt technische opleidingen voor volwassenen in de koeltechiek. De opleidingen zijn heel praktijkgericht en zo samengesteld om jou zo snel mogelijk klaar te stomen om aan de slag te gaan in de praktijk. Geen jarenlange opleidingen, maar praktische cursussen waardoor je na enkele cursusdagen al aan de slag kunt bij een werkgever.

Heb je nog geen kennis en ervaring binnen de koeltechniek, dan is de cursus Koeltechniek – Basis de ideale start. Zo leer je tijdens de cursus alles over de koelkringloop, koelsystemen en componenten. Je leert alles wat je moet weten over koeltechniek om na het volgen van deze cursus eerstelijns onderhoud uit te kunnen voeren aan koelinstallaties en storingen te verhelpen.

Voor het volgen van de basiscursus koeltechniek heb je geen specifieke voorkennis nodig. Will je je laten omscholen en werken in de koeltechniek, dan is de basiscursus dus een uitstekende start.

Na het afronden van de cursus, heb jij genoeg kennis en vaardigheden om inzetbaar te zijn voor een bedrijf.

Werken en leren in de koeltechniek

TechniekOpleiding.nl maakt zich sterk voor het opleiden en inzetten van Functioneel Inzetbare Personen. Een functioneel inzetbare persoon is iemand die na het volgen van een korte opleiding, zoals de hierboven genoemde cursus Koeltechniek – basis, in staat is om bepaalde routinematige werkzaamheden van specialisten uit te voeren. Dit betekent dat je dus al direct mee de werkvloer op kan of onder begeleiding van een ervaren collega aan de slag gaat bij de klant. Zo combineer je werken en leren in de koeltechniek. Wil je naast de kennis die je overgedragen krijgt van collega’s, meer de diepte in? Dan kun je altijd een aanvullende cursus volgen.

Wat je nog meer wilt weten over een cursus in de koeltechniek

Overweeg jij om een opleiding in de koeltechniek te volgen? Onderstaand vind je nog wat praktische informatie.

Is er werk voor een zij-instromer in de koeltechniek?

Er is zeker werk voor mensen die zich hebben omgeschoold en als zij-instromer aan de slag willen in de koeltechniek. De techniek heeft al jaren te kampen met een groot tekort aan technici. De instroom vanuit de reguliere mbo-opleidingen is te klein om invulling te geven aan de vraag vanuit de werkgevers. Voor zij-instromers biedt dat dus kansen.

Wat moet je kunnen om een opleiding in de koeltechniek te volgen?

Als je kiest voor een basistraining koeltechniek, dan heb je geen specifieke voorkennis nodig. Ook niet-technici kunnen deze cursus volgen.

Kun je ook instromen zonder mbo-diploma of diploma in de elektrotechniek?

Ja, dat kan. TechniekOpleiding.nl biedt praktijkgerichte opleidingen voor volwassenen. Je leert heel gericht datgene wat je nodig hebt om aan de slag te gaan in de koeltechniek. Als je nog geen voorkennis of diploma heb, dan is het volgen van de basiscursus de ideale start.

Zij gingen jou voor!

Lees hun ervaringen!

Contact

Ontwikkeladvies

Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.

Formulier Stel al je vragen Bel 088 939 0001