Elektronica

Elektronica wordt overal om ons heen toegepast. Is elektronica jouw vakgebied, dan is er werk in overvloed

Wil jij jouw kennis van elektronica verdiepen of de basis van elektrotechnische installaties ontdekken? Lees meer over de mogelijkheden om je te ontwikkelen in elektronica.

Lees meer over elektromonteur worden

Wat is elektronica?

Elektronica is een onderdeel van elektrotechniek. Waar de elektrotechniek alle elektrotechnische toepassingen omvat, is elektronica specifiek gericht op de toepassing van stroom in de werking van apparaten, machines of installaties.

Elektronica zorgt voor de werking van de apparaten, machines en installaties, door verschillende toepassingen van elektronen. Deze elektronen kunnen stromen door een apparaat of installatie om het te laten werken, maar elektronica is veel breder. De elektronen kunnen ook omgezet worden in signalen, waardoor een apparaat bijvoorbeeld geluid geeft, beelden vertoond, of signalen uitzend.

Waar wij ook zijn: thuis, op kantoor, in de winkel, in fabrieken – overal om ons heen is elektronica. Wij hebben elektronica nodig voor ons gemak en comfort, om met elkaar te communiceren, om informatie te vinden of te verwerken, producten te maken of om onszelf te amuseren. We kunnen niet meer zonder elektronica.

Wil je werken met elektronica, dan heb je uitstekende baankansen. Het volgen van een cursus of opleiding in de elektronica geeft je dus veel zekerheid als het gaat om het vinden van werk.

Wat leer je tijdens een cursus elektronica?

Je leert de basis van elektronica: wat is spanning, wat is weerstand en hoe geleid je spanning? Welke materialen worden in de elektronica gebruikt en waarom? Ook leer je de basis van het werken met elektronica. Hoe lees je een installatieschema of maak je zelf een elektrotechnische tekening? Welke gereedschappen gebruik je als je werkt met elektronica? Om zelf goede tekeningen en stroomschema’s te maken leer je ook stroomberekeningen te maken. Kortom, na het volgen van een basiscursus elektronica heb jij de basiskennis onder de knie en snap jij in de basis de werking van elektrotechnische installaties of apparaten.

Is werken in de elektronica wat voor jou?

Als monteur elektronica heb je heel veel mogelijkheden in de techniek. Want zowel in woonhuizen, kantoren, winkels en fabrieken wordt elektronica ingezet om te zorgen voor comfort, communicatie, informatie, amusement en het maken van producten. Werken in de elektronica is daarom ook dynamisch – je hebt veel variatie in werkzaamheden, zowel binnen- als buitenshuis.

Je houdt je bijvoorbeeld op een veilige manier bezig met (een deel) van de volgende werkzaamheden:

  • het installeren en monteren van industriële installaties
  • elektronische componenten aansluiten op een industriële installatie
  • metingen uitvoeren aan elektronische onderdelen van installaties en apparaten
  • inregelen van elektronische systemen
  • storingen zoeken en oplossen in elektronische systemen
  • uitbreidingen uitvoeren op elektronische systemen

Elektronica cursus

Wil jij je ontwikkelen op het gebied van elektronica? Dan is kennis van elektrotechniek de basis. TechniekOpleiding.nl biedt veel verschillende opleidingen en cursussen, zodat jij snel aan de slag kunt in de elektrotechniek

Bekijk het opleidingspad

Omscholen naar de elektronica

Wil je graag gaan werken met elektronica, maar weet je niet hoe? TechniekOpleiding biedt technische opleidingen voor volwassenen.

De opleidingen zijn heel praktijkgericht en zo samengesteld om jou zo snel mogelijk klaar te stomen om aan de slag te gaan in de praktijk. Geen jarenlange opleidingen, maar praktische cursussen waardoor je na enkele cursusdagen al aan de slag kunt bij een werkgever.

Wil je gaan werken in de elektronica, dan is elektrotechniek de basis. Je kunt om te beginnen de cursus Elektrotechniek – Basis volgen, waarin je in slechts vier dagen tijd de beginselen leert op het gebied van elektrotechniek.

Voor een basiscursus elektrotechniek heb je geen specifieke voorkennis nodig. Will je je laten omscholen en werken met elektronica, dan is zo’n instapcursus dus een uitstekende start. De insteek van de cursus is breed: van groepenkast tot elektrische aandrijftechniek. Heb je deze cursus afgerond? Dan kun je je verder verdiepen in de elektronica.

Wil je storingen leren verhelpen en onderhoud kunnen uitvoeren aan technische installaties, dan kun je de cursus Elektronica-basis volgen. Je leert onder andere de werking van printplaten en de componenten die je daarop kunt aansluiten, zoals diodes, transformators, condensators en led.

Wil je je specifiek richten op het werken met installaties in de industrie, zoals machines in de procestechniek? Dan sluit de cursus Meet- en regeltechniek – basis ook goed aan.

Vind je het lastig om jouw ontwikkelpad uit te stippelen? Vraag je je af welke opleidingen en cursussen voor jou het meest geschikt zijn? Vraag vrijblijvend advies aan een van onze studieadviseurs.

Werken en leren in de elektronica

TechniekOpleiding.nl maakt zich sterk voor het opleiden en inzetten van Functioneel Inzetbare Personen. Een functioneel inzetbare persoon is iemand die na het volgen van een korte opleiding, zoals de hierboven genoemde cursus Elektronica – basis, in staat is om bepaalde routinematige werkzaamheden van specialisten uit te voeren. Dit betekent dat je dus al direct mee de werkvloer op kan of onder begeleiding van een ervaren collega aan de slag gaat bij de klant. Zo combineer je werken en leren in de elektrotechniek.

Wat je nog meer wilt weten over een cursus in de elektronica

Overweeg jij om een opleiding in de elektronica te volgen? Onderstaand vind je nog wat praktische informatie.

Is er werk voor een zij-instromer in de elektronica?

Er is zeker werk voor mensen die zich hebben omgeschoold en als zij-instromer aan de slag willen in de elektronica. De techniek heeft al jaren te kampen met een groot tekort aan technici. De instroom vanuit de reguliere mbo-opleidingen is te klein om invulling te geven aan de vraag vanuit de werkgevers. Voor zij-instromers biedt dat dus kansen.

Wat moet je kunnen om een opleiding elektronica te volgen?

Als je kiest voor een basistraining elektronica, dan heb je geen specifieke voorkennis nodig. Ook niet-technici kunnen deze cursus volgen. Wel is de cursus makkelijker te volgen als je al enige kennis hebt van elektrotechniek. Heb je nog helemaal geen ervaring hiermee, dan zou je eerst de cursus Elektrotechniek – basis kunnen volgen.

Kun je ook instromen zonder mbo-diploma of diploma in de elektrotechniek?

Ja, dat kan. TechniekOpleiding.nl biedt praktijkgerichte opleidingen voor volwassenen. Je leert heel gericht datgene wat je nodig hebt om je vak uit te oefenen. Als je nog geen voorkennis of diploma heb, dan is het volgen van de basiscursus de ideale start.

Zij gingen jou voor!

Lees hun ervaringen!

Contact

Ontwikkeladvies

Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.

Formulier Stel al je vragen Bel 088 939 0001