Volg nu GRATIS de training Introductie in de techniek!

Opleiding Elektronica

Wil jij een opleiding Elektronica voor volwassenen volgen? Techniekopleiding.nl helpt je met je keuze!

Wil jij jouw kennis van elektronica verdiepen of de basis van elektrotechnische installaties ontdekken? Volg een cursus elektronica en bekijk het aanbod!

Bekijk alle elektronica opleidingen of lees verder.

Wat is elektronica?

Waar wij ook zijn: thuis, op kantoor, in de winkel, in fabrieken – overal om ons een wordt gewerkt met elektronica. Wij hebben elektronica nodig voor ons gemak en comfort, om met elkaar te communiceren, om informatie te vinden of te verwerken, producten te maken of onszelf te amuseren. We kunnen niet meer zonder elektronica. Wil je werken met elektronica, dan heb je uitstekende baankansen. Het volgen van een cursus of opleiding in de elektronica geeft je dus veel zekerheid als het gaat om het vinden van werk. Voor wie affiniteit heeft met techniek en wil werken met elektronica, is de basiskennis van elektronica noodzakelijk. Die kennis kun je opdoen met een cursus in de elektronica. In veel beroepen is het belangrijk basiskennis van elektrotechniek te hebben.

Wat leer je tijdens een cursus elektronica?

Je leert de basis van elektronica: wat is spanning, wat is weerstand en hoe geleid je spanning? Welke materialen worden in de elektronica gebruikt en waarom? Ook leer je de basis van het werken met elektronica. Hoe lees je een installatieschema of maak je zelf een elektrotechnische tekening? Welke gereedschappen gebruik je als je werkt met elektronica? Om zelf goede tekeningen en stroomschema’s te maken leer je ook stroomberekeningen te maken. Kortom, na het volgen van een basiscursus elektronica heb jij de basiskennis onder de knie en snap jij in de basis de werking van elektrotechnische installaties.

Wat moet je kunnen om een opleiding elektronica te volgen?

Als je een elektronica cursus op basisniveau gaat volgen, dan heb je geen specifieke voorkennis nodig. Is het makkelijk als je al wel over enige technische voorkennis beschikt? Ja, uiteraard. Maar het is niet noodzakelijk. Laat het ontbreken van technische voorkennis je er dan ook niet van weerhouden om jouw doel in de elektronica sector te bereiken! Wil jij je laten omscholen naar een technische functie waarbij elektronica een rol speelt? Ga ervoor! Alle basiskennis en vaardigheden, leer je tijdens de basiscursus.

Kun je ook instromen zonder mbo-diploma of diploma in de elektronica?

Ja, dat kan. TechniekOpleiding.nl biedt praktijkgerichte opleidingen. Je leert heel gericht datgene wat je nodig hebt om met elektronica aan de slag te gaan. Vaak is het zo dat je na de basiscursus al mee kan lopen met een ervaren collega en je direct aan de slag kan met het uitvoeren van eenvoudige werkzaamheden. Je kunt het geleerde vanuit jouw opleiding dus direct in de praktijk brengen! Andersom zul je vraagstukken die je in je werk bent tegengekomen ook weer terugzien in de stof van je opleiding. Zo komen je opleiding elektronica en je dagelijkse werksituatie bij elkaar.

Wat kun je worden als je een opleiding in de elektronica hebt afgerond?

Een aantal voorbeelden van functies in de elektronica die je kunt uitoefenen als je een opleiding of cursus hebt gevolgd:

 • (1e) monteur elektrotechniek
 • Technicus elektrotechniek
 • Monteur mechatronica
 • Technicus mechatronica
 • Service en onderhoudsmonteur mechatronica

Is werken in de elektronica wat voor jou?

Als monteur elektronica heb je heel veel mogelijkheden in de techniek. Want zowel in woonhuizen, kantoren, winkels en fabrieken wordt elektronica ingezet om te zorgen voor comfort, communicatie, informatie, amusement en het maken van producten. Werken in de elektronica is daarom ook dynamisch – je hebt veel variatie in werkzaamheden, zowel binnen- als buitenshuis.

Je houdt je bijvoorbeeld op een veilige manier bezig met (een deel) van de volgende werkzaamheden:

 • het installeren en monteren van industriële installaties
 • elektronische componenten aansluiten op een industriële installatie
 • metingen uitvoeren aan elektronische onderdelen van installaties en apparaten
 • inregelen van elektronische systemen
 • storingen zoeken en oplossen in elektronische systemen
 • uitbreidingen uitvoeren op elektronische systemen

Word jij enthousiast bij het lezen van bovenstaande tekst? Dan is werken in de elektronica wat voor jou!

Waar kun je de elektronica opleidingen volgen?

TechniekOpleiding.nl heeft het ruimste aanbod techniekopleidingen van Nederland. Er is altijd wel een opleidingslocatie bij jou in de buurt.

Wat kost een gemiddelde elektronica opleiding?

De kosten van een elektronica opleiding zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de duur en het soort opleiding. Een basiscursus elektronica volg je vanaf ongeveer € 1.800,00 exclusief btw.

De kosten van de opleiding kunnen betaald worden door jouw werkgever, of voor eigen rekening zijn. Vaak zijn er verschillende subsidiemogelijkheden waar jij of jouw werkgever gebruik van kunnen maken. Dat scheelt!

Alle opleidingen elektronica

Zij gingen jou voor!

Lees hun ervaringen!

Contact

Ontwikkeladvies

Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.

Formulier Stel al je vragen Bel 088 939 0001