Robbie Kranenborg
Van fysiotherapeut naar Operator
Als werkgever zit je te springen om nieuwe medewerkers. Er meldt zich een kandidaat die als zij-instromer graag aan de slag wil. Hoe weet je of deze persoon wel geschikt is, en het de investering waard is om deze persoon op te leiden en in te werken? Een geschiktheidsonderzoek biedt meer zekerheid.
Als werkgever of intermediair ben je blij met iedere kandidaat die in de techniek wilt werken. De techniek is een van de branches waar het personeelstekort heel groot is. Daar komt nog eens bij dat door technische ontwikkelingen en klimaatdoelstellingen het tekort aan technici alleen maar groter gaat worden.
Iedere kandidaat is dan ook van harte welkom. Maar wat als deze persoon geen ervaring heeft in de technische branche? Hoe kun je dan beoordelen wat deze persoon kan en welke kennis de persoon al heeft? Als werkgever wil je graag weten waar je aan toe bent. Je wilt weten wat deze persoon al kan, wat nog geleerd moet worden en wat een opleidingstraject gaat kosten.
Als je dat weet, dan kun je een onderbouwde beslissing nemen of je de kandidaat aanneemt of niet. Je verkleint het risico dat de kandidaat uiteindelijk toch niet past en de investering niet het gewenste resultaat levert.
Laat je als werkgever of intermediair een geschiktheidsonderzoek uitvoeren, dan weet je waar je aan toe bent als je kiest voor de kandidaat.
Tijdens een geschiktheidsonderzoek, ook wel een EVC-traject genoemd, brengen we in kaart wat de kennis, vaardigheden en ervaring zijn van de kandidaat. Deze kunnen ook zijn verworven buiten de gebaande opleidingspaden. Bijvoorbeeld door werkervaring, zelfstudie en levenservaring.
Een EVC-traject staat voor Erkenning van Verworven Competenties en kijkt in brede zin naar waar de kandidaat kan en weet, los van het beroep, én erkend deze.
Een geschiktheidsonderzoek vraagt zowel van jou als werkgever, als van de werknemer, een investering. Een EVC-traject duurt zo’n 6 tot 10 weken en kost tussen de € 1.390 en € 1.550. Deze kosten zijn exclusief 21% btw en inclusief ervaringscertificaat.
Maar deze investering zul je snel terugverdienen. Het geschiktheidsonderzoek biedt namelijk verschillende voordelen:
Een EVC-traject biedt je de mogelijkheid om de competenties van de potentiële werknemer objectief te beoordelen. Zo kun jij makkelijker inschatten of de persoon wel over de juiste competenties beschikt voor de functie.
Gaat jouw kandidaat bijvoorbeeld als installateur aan de slag bij klanten? Dan is het hebben van sociale en communicatieve vaardigheden heel belangrijk. Of de kandidaat die vaardigheden ook daadwerkelijk heeft, maakt een geschiktheidsonderzoek duidelijk.
Kies je ervoor om met de kandidaat een EVC-traject in te gaan, dan laat je zien dat je wilt investeren in deze persoon en hem of haar serieus neemt. Je bepaalt namelijk aan de hand van een EVC-traject hoe de persoon het beste opgeleid kan worden om zich daadwerkelijk om te scholen en voor jou te komen werken. Dit zal de kandidaat nog meer motivatie geven om voor jouw bedrijf aan het werk te gaan.
Door de competenties van kandidaten in kaart te brengen, heb jij als werkgever inzicht in welke training, bijscholing of loopbaanontwikkeling nodig, zodat de werknemer zich kan ontwikkelen tot volwaardige kracht.
Hoewel het geschiktheidsonderzoek een aantal weken duurt, bespaart het daarna in opleidingsduur en -kosten. Je kunt namelijk de persoon heel gericht opleiden als je weet wat deze persoon nodig heeft om bij jou in de praktijk aan de slag te gaan. Daarmee verdient een geschiktheidsonderzoek zichzelf al snel terug.
Wil je weten of een geschiktheidsonderzoek past bij de situatie van jou en de kandidaat? Wil je meer weten over een EVC-traject en de mogelijkheden die dit biedt?
Lees hun ervaringen!
Van fysiotherapeut naar Operator
Van Logistiek naar Servicemonteur
Van Thuiszorgmedewerkster naar Onderhoudsmonteur cv
Ontwikkeladvies
Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.