Instroom van technische medewerkers

Als werkgever in de techniek kan de instroom van goede technische medewerkers een uitdaging zijn, gezien het huidige tekort aan technici waar onze branche mee te maken heeft.

TechniekOpleiding.nl denkt als platform graag met je mee in oplossingen. Onderstaand hebben wij vraagstukken vanuit de branche verzameld waar werkgevers als het gaat om instroom van medewerkers tegenaan lopen. Voor elk vraagstuk is er een concrete oplossing, die wij graag met je delen!

“Wij zoeken personeel”

De zoektocht naar personeel is een uitdaging waar veel organisaties mee te maken hebben. Combineer dat met het tekort aan technici en het resultaat is dat er veel vacatures niet of na heel lang zoeken ingevuld worden.

De oplossing: vis uit een andere vijver.

Een oplossing voor niet ingevulde vacatures is vissen uit een andere vijver. Als de vijver met technici met een afgeronde mbo-4 opleiding en 10 jaar ervaring leeg blijkt te zijn, dan kun je blijven vissen…. De vijver met gemotiveerde zij-instromers op mbo-2 niveau zonder ervaring is daarentegen nog goed gevuld!

Heb je wel eens nagedacht over het werven van Functioneel Inzetbare Personen? Een functioneel inzetbaar persoon is iemand die doelgericht is opgeleid, zonder dwingend profiel. Hij of zij is door het volgen van enkele korte cursussen snel inzetbaar en direct van toegevoegde waarde voor jouw organisatie.

Meer over FIP's

Werkt jouw organisatie al met FIP’s? Wees een inspiratie voor anderen en deel jouw verhaal! Stuur een berichtje naar advies@techniekopleiding.nl

“Hoe blijven we aantrekkelijk als werkgever en waarborgen we de continuïteit?”

Personeel aantrekken van het gewenste niveau lukt vooral als het bedrijf aantrekkelijk is en de toekomst rooskleurig is. Naast een gezonde bedrijfsvoering kan ook het perspectief richting nieuwe medewerkers een grote rol spelen in het aantrekken van personeel. Opleidingen zijn cruciaal om het loopbaanperspectief van een medewerker richting te geven.

De oplossing: ga flexibel om met opleidingen en kennisoverdracht.

Door flexibel om te gaan met het aanbieden van opleidingen en de manier van kennisoverdracht divers te laten plaatsvinden ben je van meerwaarde voor een werknemer. Je laat als werkgever zien dat je zijn persoonlijke ontwikkeling belangrijk vindt en waarde hecht aan doorgroeimogelijkheden.

Flexibel omgaan met opleidingen kan bijvoorbeeld een maatwerkopleiding dichtbij de woonplaats van de nieuwe medewerker zijn. Creatieve opleidingsmethodes zijn coaching on the job, VR/AR of versnelde opleidingstrajecten.

Meer over flexibel maatwerk

Meer over creatieve opleidingsmethodes

Heb jij zelf een positieve ervaring met flexibel maatwerk of een creatieve opleidingmethode? Wees een inspiratie voor andere werkgevers en deel jouw verhaal! Stuur een berichtje naar advies@techniekopleiding.nl

“Hoe stellen we de juiste vacaturetekst op?”

Werkgevers in de techniek zijn vaak op zoek naar nieuwe medewerkers met een erkend diploma in combinatie met relevante werkervaring. De pool waarin deze medewerkers te vinden zijn is klein, dus zullen ze uit een andere vijver moeten vissen.

De oplossing: de juiste vacaturetekst begint bij het uitgangspunt: waar ben je naar op zoek?

Het tekort aan technici vraagt ook aan werkgevers om een beweging in een andere dan de oude vertrouwde richting. Omdenken dus! Wil je een vacature snel ingevuld hebben, leg dan de nadruk op motivatie en affiniteit in plaats van op een afgeronde opleiding en relevante werkervaring. En die mensen zijn er wel! Heb je de juiste kandidaat gevonden, dan kun je hem of haar met enkele korte cursussen functioneel inzetbaar maken. En met de juiste begeleiding en aanvullende, korte cursussen heb je dan over een of twee jaar wel die vakman met werkervaring die hij bij jouw bedrijf, volgens jouw manier van werken heeft opgedaan. En dat is ook nog eens een dankbare en gemotiveerde medewerker, omdat hij bij jouw bedrijf die kans heeft gekregen.

Meer over FIP's

Werkt jouw organisatie al met FIP’s? Wees een inspiratie voor anderen en deel jouw verhaal! Stuur een berichtje naar advies@techniekopleiding.nl

“Hoe maken we personeel zo snel mogelijk geschikt voor hun job?”

Onboarding van nieuwe medewerkers gaat gepaard met veel nieuwe informatie en vaak met gerichte opleidingen. Maar hoe zorg je ervoor dat mensen snel functioneel inzetbaar zijn in hun nieuwe baan?

De oplossing: stel vast welke kennis ontbreekt en leidt gericht op

Het is belangrijk om inzichtelijk te maken welke kennis nieuwe medewerkers nodig hebben om hun functie gericht en in een logische opbouw te leren. Dit doe je voor te kijken hoe iemand functioneel inzetbaar wordt (FIP) voor zijn baan. In een FIP-traject wordt het functieprofiel ontleed in specifieke werkzaamheden. Vervolgens wordt door middel van korte cursussen de relevante kennis gekoppeld aan die werkzaamheden. Op die manier is een nieuwe medewerker binnen korte periode al van toegevoegde waarde binnen de nieuwe functie.

Meer over FIP's

Heb je een ander vraagstuk over medewerkers snel inzetbaar maken? Of werkt jouw organisatie al met FIP’s? Wees een inspiratie voor anderen en deel jouw verhaal! Laat het ons weten via advies@techniekopleiding.nl

Cases

Lees de ervaringen van werkgevers

Contact

Ontwikkeladvies

Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.

Formulier Stel al je vragen Bel 088 939 0001