Volg nu GRATIS de training Introductie in de techniek!

Opleiding Mechatronica

Wil jij een opleiding mechatronica voor volwassenen volgen? Techniekopleiding.nl helpt je met je keuze!

Denk jij erover na een opleiding mechatronica te gaan volgen? Wil jij mechatronica monteur worden, maar weet je eigenlijk niet goed waar je moet beginnen? Of ben je al werkzaam in de mechatronica en wil je jouw kennis en kunde door het volgen van een cursus verbreden of verdiepen? TechniekOpleiding.nl helpt je op weg!

Bekijk alle mechatronica opleidingen of lees verder.

Wat is mechatronica?

Mechatronica is een veelomvattend begrip! Het bestaat namelijk uit de combinatie van elektrotechniek, werktuigbouwkunde, meet- en regeltechniek, besturingstechniek en ICT. Als mechatronicus heb je dus verstand van verschillende technische disciplines. Met een mechatronica opleiding kun je je technische kennis zowel verbreden als verdiepen. Ook als je graag wilt doorgroeien in je werk als technicus, is een mechatronica opleiding heel geschikt. Een mechatronicus verzorgt service en onderhoud aan verschillende machines, installaties en apparaten. En die kom je overal tegen. De voorbeelden zijn legio. Van volautomatische melkmachine tot lift. Van lasrobot tot kopieermachine. Mechatronica is gewoon overal!

Wat moet je kunnen om een mechatronica opleiding te volgen?

Wil je werken met mechatronica en in staat zijn om als een allround inzetbare mechatronicus aan de slag te gaan? Dan biedt een gedegen mechatronica cursus de vakkennis en de juiste bagage voor een succesvolle carrière in de mechatronica. De mechatronica opleidingen die TechniekOpleiding.nl aanbiedt, bestaan uit meerdere modules die uiteindelijk leiden tot jouw vakdiploma. Wat je moet kunnen om een start te maken met die afzonderlijke cursusmodules, verschilt per module. Voor elke basismodule geldt in principe dat je hier geen specifieke voorkennis voor nodig hebt.

Opleiding mechatronica voor volwassenen

De opleidingen en cursussen mechatronica van TechniekOpleiding.nl zijn vak- en praktijkgerichte opleidingen voor volwassenen. TechniekOpleiding.nl biedt geen reguliere mbo- of hbo-opleidingen aan, maar praktijkopleidingen die veel worden gevolgd door volwassenen die al werken in de techniek. De cursussen mechatronica zijn zo ingericht dat je de opleiding kunt volgen naast je werk. Je gaat dus niet ‘terug naar school’, maar volgt een studie naast je werk. Je gaat direct sleutelen aan machines, zonder dat je eerst dagen doorbrengt in de schoolbanken.

Kun je ook instromen zonder mbo-diploma of diploma in de mechatronica?

Ja, dat kan. TechniekOpleiding.nl biedt praktijkgerichte opleidingen. Je leert heel gericht datgene wat je nodig hebt om je vak uit te oefenen. Wanneer je nog geen voorkennis hebt, start je met een korte basiscursus. Na het afronden van zo’n basiscursus kun je in feite al meelopen met een ervaren collega en aan de slag gaan met het uitvoeren van eenvoudige werkzaamheden in je nieuwe baan. Je brengt het geleerde vanuit jouw opleiding dus direct in de praktijk! Andersom zul je vraagstukken die je in je werk bent tegengekomen ook weer terugzien in de stof van je opleiding. Zo komen je opleiding en je dagelijkse werksituatie bij elkaar.

Wat kun je worden als je een opleiding in de mechatronica hebt afgerond?

Als je een vakopleiding mechatronica hebt afgerond, dan ben je mechatronica monteur. Je houdt je bezig met het monteren, installeren en onderhouden van machines. Daarbij kun je:

  • tekeninglezen
  • veilig en betrouwbaar monteren en installeren
  • plegen van preventief onderhoud
  • uitvoeren van metingen en inspecties
  • oplossen van storingen
  • verbeteren en aanpassen van machines en installaties
  • communiceren met collega’s, werkvoorbereiders, gebruikers en opdrachtgevers

Is werken in de mechatronica wat voor jou?

Als je in de mechatronica wilt werken, dan moet je een passie hebben voor de werking van machines. Je bent zelfstandig, oplossingsgericht, analyserend en flexibel. Machines worden vaak aangedreven door elektromotoren en de besturing is ook elektrisch. Als mechatronicus heb je kennis en ervaring met aandrijftechniek en elektrotechniek. Zo kun je zelfstandig machines monteren, installeren, in bedrijfsstellen en onderhouden. Een veelzijdig beroep met veel afwisseling!

Waar kun je een mechatronica opleiding volgen?

TechniekOpleiding.nl heeft het ruimste aanbod techniekopleidingen van Nederland. Er is altijd wel een opleidingslocatie bij jou in de buurt.

Wat kost een gemiddelde mechatronica opleiding?

De kosten van een mechatronica opleiding zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de duur en het soort opleiding. Een basiscursus mechatronica volg je vanaf ongeveer €930,00 exclusief btw.

De kosten van de opleiding kunnen betaald worden door jouw werkgever, of voor eigen rekening zijn. Vaak zijn er verschillende subsidiemogelijkheden waar jij of jouw werkgever gebruik van kunnen maken. Dat scheelt!

Alle opleidingen mechatronica

Zij gingen jou voor!

Lees hun ervaringen!

Contact

Ontwikkeladvies

Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.

Formulier Stel al je vragen Bel 088 939 0001