Operator opleiding

Automatische processen die uitgevoerd worden door machines bewaken en bijsturen

Wil jij aan de slag als operator en ben je op zoek naar mogelijkheden om je om te scholen? Lees meer over het werken als operator en hoe je binnen enkele cursusdagen operator kunt worden.

Bekijk het opleidingspad tot operator of lees verder.

Wat doet een procesoperator?

Als procesoperator ben jij verantwoordelijk voor een productieproces. Je werkt in een fabriek en zorgt ervoor dat het deel van het proces waar jij de operator van bent soepel verloopt en de geproduceerde producten voldoen aan gestelde eisen.

Jij bent de mens achter de machine en zorgt ervoor dat de machine doet wat hij moet doen. Jij weet letterlijk aan welke knoppen je moet draaien om een proces onder controle te houden. Is alles onder controle? Dan heb je tijd voor onderhoud en andere klussen, zoals het uitvoeren van inspecties. Als er storingen zijn dan weet je snel in te grijpen en het proces weer op gang te brengen. Jouw werk wordt daardoor nooit saai! Als procesoperator werk je in een fabriek. Ben je procesoperator, dan kun je je werk in verschillende fabrieken in verschillende branches uitvoeren. Je kunt dus overal terecht waar producten gemaakt worden.

Wat maakt het werken als procesoperator leuk?

Als operator werk je vaak in een hooggeautomatiseerde omgeving met complexe processen. Je moet je dan ook op de juiste manier weten te beschermen tegen veiligheidsrisico’s. Een onveilige situatie kan ingrijpende gevolgen hebben en een storing van enkele uren heeft vaak verstrekkende financiële consequenties. Dit alles maakt jouw werk uitdagend! Je bent vaak het hart van een complete industriële installatie.

Als operator voer je (een deel) van de volgende werkzaamheden uit aan procesinstallaties:

  • procesinstallaties opbouwen
  • procesinstallaties testen
  • procesinstallaties in gebruik nemen
  • onderhoud plegen aan procesinstallaties
  • storingen zoeken en oplossen in procesinstallaties
  • uitbreidingen uitvoeren aan procesinstallaties

Daarnaast werk je als operator meestal in ploegen. Voor de onregelmatige werktijden ontvang je een toeslag. Al met al verdien je goed als operator. Dat maakt het werk voor veel operators extra leuk.

Opleiding operator

Wil jij een opleiding volgen in de procesindustrie? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. TechniekOpleiding.nl biedt verschillende opleidingen en cursussen binnen de procesindustrie.

Er zijn verschillende opleidingen tot procesoperator. Je hebt niveau A, B en C. Je kunt procesoperator worden door een reguliere mbo-opleiding te volgen tot procesoperator. Die duurt zo’n 2 tot 3 jaar. Via TechniekOpleiding.nl kun je een opleiding tot procesoperator volgen terwijl je al aan het werk bent. Opleidingen van TechniekOpleiding.nl worden gevolgd door volwassenen die al werkzaam zijn in de techniek of die willen werken in de techniek.

De meeste procesoperators hebben een mbo-opleiding afgerond. Dit is geen vereiste om een opleiding tot procesoperator te volgen: je hebt tenminste affiniteit nodig met techniek.

Omscholing tot operator

Wil je graag een carrièreswitch maken en als operator aan de slag gaan? TechniekOpleiding.nl biedt praktijkgerichte technische opleidingen voor volwassenen die zo zijn samengesteld om jou snel aan de slag te helpen als operator. Geen jarenlange opleidingen, maar praktische cursussen waardoor je na enkele cursusdagen al aan de slag kunt bij een werkgever.

Om snel als operator aan het werk te kunnen, geeft de basistraining ‘werken als operator’ jou de snelste start. Al na 2 cursusdagen heb jij voldoende kennis om aan het werk te gaan binnen de procesindustrie.

De meeste procesoperators hebben een mbo-opleiding afgerond. Dit is geen vereiste om een opleiding tot procesoperator te volgen: je hebt tenminste affiniteit nodig met techniek. Er zijn verschillende opleidingen tot procesoperator. Je hebt niveau A, B en C. Je kunt procesoperator worden door een reguliere mbo-opleiding te volgen tot procesoperator. Die duurt zo’n 2 tot 3 jaar.

Er zijn maar weinig werkende volwassenen die daar op zitten te wachten. En het tekort aan operators is groot. Wil je werken in de procesindustrie, dan is het fijn als je direct aan de slag kunt. Door de korte praktijkgerichte cursussen voor volwassenen te volgen, kun je je een lang opleidingstraject en de bijbehorende kosten besparen.

Werken en leren in de procesindustrie

TechniekOpleiding.nl maakt zich sterk voor het opleiden en inzetten van Functioneel Inzetbare Personen. Een functioneel inzetbare persoon is iemand die na het volgen van een korte opleiding, zoals de hierboven genoemde training voor beginnende operators, in staat is om bepaalde routinematige werkzaamheden uit te voeren. Dit betekent dat je dus al direct de werkvloer op kan gaan. Werk je onder begeleiding van een meer ervaren collega, dan doen je al snel veel praktijkervaring op. Je kunt daarna kiezen uit verschillende andere cursussen om je op een bepaald gebied binnen de procesindustrie verder te ontwikkelen.

Wat je nog meer wilt weten over een opleiding tot operator

Overweeg jij om een opleiding in de procesindustrie te volgen? Onderstaand vind je nog wat praktische informatie.

Is er werk voor een zij-instromer in procesindustrie?

Jazeker! Er staan veel vacatures open in de procesindustrie. Voor jou als beginnend operator is er veel werk en heb je een ruime keuze aan werkgevers. De techniek heeft al jaren te kampen met een groot tekort aan technici. De instroom vanuit de reguliere mbo-opleidingen is te klein om invulling te geven aan de vraag vanuit de werkgevers.

Wat moet je kunnen om een opleiding tot operator volgen?

Als je kiest voor een basistraining tot operator, dan heb je geen specifieke voorkennis nodig. Ook niet-technici kunnen deze cursus volgen. Wil je je laten omscholen tot operator, dan is een basiscursus dus de eerste stap. Heb je de basiscursus afgerond of heb je al als operator en wil je je verder verdiepen, dan zijn er diverse vervolgcursussen. Zo kun je je bijvoorbeeld verder ontwikkelen op het gebied van industriële automatisering, pneumatiek, hydrauliek of andere aspecten die komen kijken bij de werking van machines.

Kun je ook instromen zonder mbo-diploma of achtergrond in de procesindustrie?

Ja, dat kan. TechniekOpleiding.nl biedt praktijkgerichte opleidingen. Je leert heel gericht datgene wat je nodig hebt om je vak uit te oefenen. Als je nog geen voorkennis of diploma hebt, start je met een basiscursus. Daarna kun je verder leren en ervaring op doen bij een bedrijf in de procesindustrie.

Zij gingen jou voor!

Lees hun ervaringen!

Contact

Ontwikkeladvies

Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.

Formulier Stel al je vragen Bel 088 939 0001