Een traineeship van YoungCapital stoomt talentvolle operators klaar voor de toekomst

Bart Dekker werkt als senior accountmanager bij YoungCapital, een arbeidsbureau dat studenten, starters en jonge professionals naar en in de juiste baan begeleidt. Bart volgt de ontwikkelingen in de technische arbeidsmarkt op de voet. Hij ziet dat bedrijven steeds meer van hun operators verwachten, zowel op het gebied van taken als bevoegdheden. Wat betekent dat voor de operators zelf en hoe verandert hun takenpakket in de praktijk? En vooral: hoe speel je daar als operator op in?

Nieuwe ontwikkelingen

Bart Dekker: “De industrie ontwikkelt zich de laatste jaren razendsnel. Meer en meer automatisering en de inzet van robots zijn aan de orde van de dag. Het zijn nieuwe ontwikkelingen die organisaties de mogelijkheid bieden om anders naar de inzet van operators te kijken. We zien bijvoorbeeld dat operators steeds vaker administratief-controlerende taken krijgen. Ook het eerstelijnsonderhoud verschuift steeds meer naar het takenpakket van operators.”

Traineeship Operational Expert

Bovendien verwachten werkgevers van hun operators dat zij proactief verbeteringen voor het productieproces aandragen. Om in die behoefte te voorzien, zette YoungCapital het traineeship Operational Expert op. Dit traineeship ontwikkelt jong talent in twee jaar succesvol door tot vakvolwassen technische operators. Het stoomt ze echt klaar voor de toekomst, waarin organisaties veel van hen verwachten.

Bart Dekker: “Bedrijven merken met het jonge talent dat de dynamiek, energie en kennisoverdracht in een versnelling komt. Daardoor kloppen bedrijven voor hun operatorfuncties steeds vaker bij YoungCapital aan.”

Waardevolle ervaring voor beide partijen

Ook voor de trainees zelf is het opleidingstraject een waardevolle ervaring. Vakinhoudelijke kennis én persoonlijke ontwikkeling staan namelijk centraal. Zo zette YoungCapital het traineeship Operational Expert succesvol op voor schoonmaakmiddelengigant SC Johnson. Via het traineeship vinden zij een manier om jonge operators aan zich te binden en bestaande kennis te waarborgen. Inmiddels volgen acht kandidaten het tweejarige incompany opleidingstraject. Met als belangrijkste selectiecriteria: een passie voor techniek, persoonlijkheid en intrinsieke motivatie. De vooropleiding (mbo 3 of 4) is daarbij slechts een randvoorwaarde.

Hogere verwachtingen waarmaken

Bedrijven verwachten dus steeds meer van hun operators. Wat betekent dat voor de operators zelf? Bart Dekker licht toe: “De ontwikkelingen vragen om meer technische diepgang in kennis en vaardigheden. Het eerstelijnsonderhoud verschuift steeds meer naar het takenpakket van operators. Dat betekent dat operators hun communicatie naar het onderhoudsteam moeten professionaliseren, via heldere en volledige rapportages. Dat vraagt om een andere mindset en niet alleen kennis van techniek. Een analytische instelling en een sterk oog voor overzicht zijn minstens zo belangrijk.”

Wil jij ook samenwerken?

Neem contact op!

Contact

Ontwikkeladvies

Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.

Formulier Stel al je vragen Bel 088 939 0001