Het succes van TempoTeam en TechBites

Ruud Beelen werkt als landelijk manager Werk & Leren bij Tempo-Team. Hij zag dat veel flexwerkers binnen de techniek tijdens de coronacrisis thuis kwamen te zitten. De periode zonder werk bleek de ideale tijd om technische flexwerkers te trainen en verder te ontwikkelen binnen hun vakgebied. Samen met een aantal collega’s en ROVC bedacht hij daarom ‘TechBites’: speciale modules die via online klaslokalen in een virtuele leeromgeving worden gegeven. Op die manier krijgen flexwerkers en andere medewerkers de kans om zich ondanks de coronacrisis te blijven ontwikkelen.

Wat zijn TechBites?

TechBites zijn korte modules die zijn opgebouwd uit de reguliere modules van verschillende operator-cursussen. De TechBites worden online gegeven via een “virtual classroom”, die de echte klasruimte bijna volledig nabootst. Elke flexwerker krijgt twee van deze modules aangeboden en drie uur les van de docent. De flexwerker sluit de TechBites af met een eindtoets en ontvangt een certificaat, dat aantoont welke modules zijn behaald. Het certificaat kan vervolgens als vrijstelling ingezet worden voor de gehele operator-cursus. Op die manier geven TechBites flexwerkers een steuntje in de rug en maakt het ze uiteindelijk beter inzetbaar.

Ruud Beelen: “Het ontwikkelen van mensen en het stimuleren van groei is mijn drijfveer. Ik geef graag positieve aandacht aan dingen die goed gaan, zodat ze weer verder groeien. Mensen op hun kracht inzetten en samen werken aan verbetering, dat werkt motiverend!”

Geschikte modules kiezen

Vanaf het begin is ervoor gekozen om TechBites modulair op te zetten. Zo houden bedrijven zelf de keuze om geschikte modules te kiezen. Tegelijkertijd leren flexwerkers alleen datgene wat ze echt nodig hebben in hun werk.

De opleider dacht mee en gaf advies over de opzet van de virtual classroom. Ook boden ze het lespakket aan en maakten ze de planning. Er was een sterke en goede samenwerking met Tempo-Team, waardoor het project TechBites in korte tijd werd gerealiseerd. Voor de opleider was het meteen een mooie manier om in de coronaperiode tóch opleidingen te verzorgen. De TechBites moesten wel kort en flexibel zijn, omdat iets voor de ene flexwerker interessant is en voor de ander niet.

Ruud Beelen: “Het was een grote uitdaging zo’n project in een korte tijd te realiseren. Het maken van de planning kostte meer tijd dan gedacht, aangezien we met twee verschillende systemen werken. Door veel telefonisch overleg en online meetings kon alles toch snel worden doorgevoerd.”

Virtual classroom als alternatief?

TechBites geven dus een goede invulling aan de behoefte naar een nieuwe manier van leren. Maar kun je wel alles leren via een virtual classroom? Ruud Beelen: “Sommige dingen moet je inderdaad ruiken, zien en voelen. Toch denken we dat we hier een groot deel mee kunnen ondervangen. We hebben al veel positieve reacties gekregen.”

Hoewel de TechBites in eerste instantie voor de coronaperiode werden ontwikkeld, is Ruud Beelen er zeker van dat dit nog verder zal worden uitgebreid.

Ook samenwerken?

Neem contact op!

Contact

Ontwikkeladvies

Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.

Formulier Stel al je vragen Bel 088 939 0001