Randstad heeft de oplossing voor scheefgroei bij technische banen

Martijn Geerdink werkt als senior manager bij Randstad Techniek. Meer dan ooit merkt hij dat het vinden van goed gekwalificeerde technische mensen steeds lastiger wordt. Dat komt vooral door de economische druk. Die dwingt bedrijven om steeds meer op de korte termijn te denken, terwijl ze eigenlijk een langetermijnvisie nodig hebben. Randstad Techniek ondersteunt bedrijven met oplossingen en opleidingsprogramma’s, om zo de beste mensen op de beste plek te krijgen.

Maar hoe regel je dat? Martijn Geerdink: “Bedrijven vragen om een schaap met vijf poten, maar nu hebben ze nog maar tweeënhalf. Daarom denken wij aan twee kanten met ze mee. Ten eerste, is het mogelijk een functie anders in te richten en ten tweede, kun je mensen zo ‘maken’ dat ze in het profiel passen?”

Scheefgroei

Martijn Geerdink ziet een steeds grotere scheefgroei op de technische arbeidsmarkt: “Bedrijven vragen steeds meer om technici, terwijl het aanbod juist verder afneemt. Daar komt nog bij dat ook de gevraagde technische vaardigheden niet meer zo makkelijk te vinden zijn. Als klap op de vuurpijl moeten vooral de toeleverende productiebedrijven steeds sneller inspelen op pieken en dalen in de productie. Kortom, een enorme uitdaging! Hoe kom je als bedrijf dan toch aan geschikte technische medewerkers?

Andere denkwijze

Voor het vinden van nieuwe mensen moet je anders gaan denken. Martijn Geerdink licht toe: “Vroeger keek je vooral naar het cv. Tegenwoordig is het belangrijk om veel meer te kijken naar wat iemand op dit moment kan, wat iemand nog niet kan en vervolgens welke vaardigheden hij of zij zou kunnen ontwikkelen.”

Natuurlijk zijn er voor bedrijven ook alternatieven, zoals het inhuren van buitenlandse technici. Toch kiezen organisaties steeds vaker voor zij-instroom met behulp van opleidingstrajecten. Binnen Randstad Techniek kreeg juist het opleiden een steeds grotere rol. Alle opleidingsactiviteiten zijn met dit doel gebundeld in de Randstad Vakschool. Inmiddels volgen honderden bbl’ers een opleiding.

Snel inzetbare technische medewerkers nodig?

Voor de bedrijven die mensen willen die snel inzetbaar zijn, zijn de opleidingen Technisch Operator Modulair (TOM) en Potentiële Instroom Metaal (PIM) een ideale oplossing. De TOM is een 13-weekse training die al sinds 2011 bestaat en in samenwerking met ROVC werd ontwikkeld. Tijdens deze training raken de meeste flexwerkers en zij-instromers razend enthousiast over een loopbaan in de (proces)techniek. Ook bedrijven hebben interesse in deze enorm gemotiveerde medewerkers en zien uitval en storingen direct afnemen.

Nieuw opleidingstraject PIM

Potentiële Instroom Metaal (PIM) is een nieuw opleidingstraject. Martijn Geerdink: “PIM biedt mensen een uitgebreide snuffelstage. Ze ervaren wat draaien, frezen, lassen, boren en tappen is en hoe ze tekeningen moeten lezen. Ze ontdekken zelf of ze meer van het fijnmechanische, of meer van het ruwere werk zijn. Zo kunnen ze een bewuste richting kiezen waarin ze zich verder willen ontwikkelen. Hierdoor ontstaat snel en relatief goedkoop een grotere visvijver van technische talenten.” In de praktijk blijkt dat bedrijven niet kunnen wachten tot de start van PIM.

Interesse

Heb je interesse om, net als Randstad, ook aan de slag te gaan om mensen snel functioneel inzetbaar te maken?

Neem contact op!

Contact

Ontwikkeladvies

Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.

Formulier Stel al je vragen Bel 088 939 0001