Download de TechBarometer: hét trendrapport van en voor technisch Nederland.

Veelgestelde vragen

Training Introductie in de Techniek

Voor wie is de training bedoeld?

De training is geschikt voor mensen die aan de slag willen in de techniek, maar nog niet weten wat de mogelijkheden zijn. Dus wil je weten welk technisch vakgebied het beste bij jou past? Dan is deze training erg geschikt voor jou.

Tijdens deze training kun je ervaren of techniek iets voor je is en neem je een kijkje bij verschillende disciplines binnen de techniek. We nemen je mee in de wereld van onder andere elektrotechniek, koeltechniek, meet- en regeltechniek en pneumatiek. Wie weet loop jij hier straks de deur uit en heb je je nieuwe roeping gevonden!

Hoe kom ik in aanmerking?

Via stap.rovc.nl kan je makkelijk en snel opgeven voor de training op een gewenste locatie en datum. Nadat je de aanmelding hebt afgerond krijg je van ons een mail met de vervolgstappen voor o.a. het aanvragen van het STAP-budget. Elke 2 maanden om 10.00 uur start een nieuwe aanvraagperiode voor STAP-budget.

In 2022 gelden de volgende aanvraagperiodes:

 • 1 maart 2022 t/m 30 april 2022
 • 2 mei 2022 t/m 30 juni 2022
 • 1 juli 2022 t/m 31 augustus 2022
 • 1 september 2022 t/m 31 oktober 2022
 • 1 november 2022 t/m 31 december 2022
  Is het budget nu op? Probeer het dan opnieuw in een volgende aanvraagperiode.
Is het echt gratis?

Vanaf 1 maart 2022 stelt de overheid een nieuwe subsidie beschikbaar voor scholing en ontwikkeling, het STAP-budget. Met deze subsidie kunnen werkenden en werkzoekenden één keer per jaar een budget van maximaal €1.000,- (incl btw) aanvragen voor om- of bijscholing, zo ook voor de training Introductie in de Techniek. Als je aanvraag is goedgekeurd, wordt het bedrag uitbetaald aan de opleidingsinstelling.

De training Introductie in de Techniek kost €1.000,- incl. btw. Met het STAP budget hoef je dus helemaal niets zelf te betalen voor de training.

Waar en wanneer vindt de training Introductie in de Techniek plaats?

De training wordt op meerdere momenten in het jaar geven bij de vestigingen van ROVC in Rotterdam, Ede en Helmond.

Hoelang duurt de training?

De training bestaat uit twee dagen van 9.00 tot 16.00 uur. Deze twee trainingsdagen worden zeer praktisch ingestoken en bestaan uit een combinatie van luisteren en doen!

Hoe wordt de training afgerond?

Na het succesvol afronden van de training Introductie in de Techniek ontvang je een bewijs van deelname.

Bewaar dit bewijs goed. Je moet na afloop kunnen bewijzen aan het UWV dat je hebt deelgenomen aan de cursus door 80% aanwezig te zijn.

Wat kan ik na deze training?

Na deze training weet je welke technische vakgebieden er zoal zijn. Je weet in hoofdlijnen wat de verschillende technieken inhouden en herkent verschillende technische systemen. Daarnaast heb je kennisgemaakt met diverse technieken. Wil je hierna verder leren in de richting van een van de kansberoepen? Onze studieadviseurs helpen je graag met het maken van de juiste keuze.

STAP-budget

Wat is het STAP-budget?

STAP staat voor Stimulans Arbeidsmarkt Positie. Vanaf 1 maart 2022 kun je STAP-budget bij UWV aanvragen van maximaal €1.000,- (incl btw) per jaar voor een opleiding of training. Je kunt deze subsidie gebruiken om jezelf verder te ontwikkelen en je positie op de arbeidsmarkt te versterken.

Je kunt per kalenderjaar maximaal één STAP-opleiding doen waarvoor je maximaal €1.000,- STAP-budget subsidie toegekend kunt krijgen.

Jaarlijks is er ruimte voor circa 300.000 toekenningen vanuit het UWV, verdeeld over zes perioden van 2 maanden. De eerste mogelijkheid zal 1 maart 2022 zijn.

In 2022 gelden de volgende aanvraagperiodes:

 • 1 maart 2022 t/m 30 april 2022
 • 2 mei 2022 t/m 30 juni 2022
 • 1 juli 2022 t/m 31 augustus 2022
 • 1 september 2022 t/m 31 oktober 2022
 • 1 november 2022 t/m 31 december 2022
  Is het budget nu op? Probeer het dan opnieuw in een volgende aanvraagperiode.
Voor wie is het STAP-budget?

De doelgroep voor STAP-budget is iedere volwassene met een band met de Nederlandse arbeidsmarkt. Je kunt als particulier/burger het STAP-budget aanvragen bij UWV.

Je hebt recht op STAP-budget voor een opleiding als je:

 • Je leeftijd is tussen de 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd
 • Je werkt in loondienst, bent ondernemer of je hebt momenteel geen werk
 • Je bent EU-burger of een partner van een EU-burger
 • De afgelopen 2 jaar ben je minstens 6 maanden voor de volksverzekeringen verzekerd geweest
 • In het jaar van aanvraag heb je niet eerder een STAP-budget ontvangen
 • Je ontvangt momenteel geen studiefinanciering, een lerarenbeurs of tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen
 • Je moet na afloop kunnen bewijzen dat je hebt deelgenomen aan de cursus, door minimaal 80% aanwezig te zijn.

Let op: Je kunt beginnen met je cursus vanaf 7 weken na je aanvraag van het STAP-budget, maar moet uiterlijk 3 maanden na het einde van de aanvraagperiode zijn gestart. Bijv. Je vraagt het STAP-budget aan in tijdvak maart-april 2022, op 14 maart 2022. Dan kun je starten in de periode van 2 mei tot 31 juli 2022.

Welke opleidingen kun je doen met STAP-budget?

Op dit moment is het mogelijk om de training Introductie in de Techniek te volgen bij ROVC met het STAP-budget.

Hoe kan een aanvraag voor het STAP-budget worden ingediend?

1. Meld je aan bij de opleider en ontvang een STAP-aanmeldingsbewijs
Vanaf STAP-budget.nl kun je direct doorklikken naar de website van de opleider waar je je kunt aanmelden voor de opleiding. Na je aanmelding ontvang je van de opleider het STAP-aanmeldingsbewijs voor de opleiding die je gekozen hebt.

2. Vraag je STAP-budget aan bij UWV
Vanaf 1 maart 2022 kun je met je STAP-aanmeldingsbewijs van de opleider STAP-budget aanvragen op het STAP-portaal van UWV! Na je aanvraag vindt door UWV controle plaats op de verschillende voorwaarden van het STAP-budget. Ook wordt gecontroleerd of je gekozen scholingsactiviteit voorkomt in het scholingsregister van DUO waarin opleiders hun STAP-opleidingen hebben geregistreerd. UWV hanteert voor je STAP-budget aanvraag een maximale beoordelingstermijn van 4 weken, maar zal veelal direct of binnen een dag beslissen. Na toekenning van het STAP-budget door UWV volgt hiervan een afschrift van UWV naar de opleider.

Het UWV informeert de opleider niet als je geen STAP-budget krijgt, dus geef dit zelf direct aan de opleider door en bespreek of je de cursus voor eigen rekening wilt volgen, wilt annuleren of voor een nieuw tijdvak opnieuw STAP-budget gaat aanvragen.

3. De opleider factureert de STAP-budget subsidie aan UWV

4. De opleider stuurt bewijs van deelname aan UWV
Binnen 3 maanden na afronding van de opleiding stuurt de opleider een 'bewijs van deelname' aan UWV. In dat 'bewijs van deelname' legt de opleider vast of de opleiding is afgerond. Dat is het geval als de scholing is afgerond met een diploma of certificaat of als de deelnemer ten minste een aanwezigheids- of deelnemingspercentage van 80% heeft behaald.

5. UWV beslist en stuurt een beschikking naar jou als aanvrager
Vervolgens wordt de subsidie definitief toegekend of, als niet aan de verplichtingen is voldaan, afgewezen. Als aanvrager/burger ontvang je hierover een beschikking van UWV.

Wanneer gaat de STAP-budget regeling in en tot wanneer loopt deze regeling?

Vanaf 1 maart 2022 is STAP-budget voor het eerst aan te vragen bij UWV. Mensen die aanspraak willen maken, kunnen tot €1.000,- (incl. btw) aanvragen. Elke 2 maanden om 10.00 uur start een nieuwe aanvraagperiode voor STAP-budget.

In 2022 gelden de volgenden aanvraagperiodes:

 • 1 maart 2022 t/m 30 april 2022
 • 2 mei 2022 t/m 30 juni 2022
 • 1 juli 2022 t/m 31 augustus 2022
 • 1 september 2022 t/m 31 oktober 2022
 • 1 november 2022 t/m 31 december 2022
  Is het budget nu op? Probeer het dan opnieuw in een volgende aanvraagperiode.

Tot 2025 is er €218 miljoen beschikbaar, voor circa 300.00 mensen. Vanaf 2026 is jaarlijks structureel €218 miljoen beschikbaar.

Welke kosten kun je vergoed krijgen met STAP-budget?

Je kunt per kalenderjaar maximaal één STAP-opleiding doen waarvoor je maximaal €1.000,- STAP-budget subsidie toegekend kunt krijgen.

Kosten die hiermee vergoed kunnen worden zijn kosten voor het volgen van de scholingsactiviteit (les-, cursus- of college- of examengeld), maar ook kosten voor verplichte leermiddelen (waaronder cursusmateriaal en boeken) en beschermingsmiddelen die beslist nodig zijn voor het volgen van de opleiding en die door de opleider in rekening worden gebracht bij de deelnemer.

Overige kosten die verband houden met de scholingsactiviteit, zoals extra aangeschafte boeken, komen niet in aanmerking voor vergoeding. Deze kosten zijn voor rekening van de aanvrager. Ook kosten voor elektronische apparatuur, zoals computer, laptop, tablet en telefoon komen niet in aanmerking voor vergoeding.

Wat als de kosten van de STAP-opleiding hoger zijn dan €1.000,-?

Is een opleiding duurder dan €1.000,- (incl. btw)? Dan betaal je de rest zelf.

Als ik het STAP-budget heb aangevraagd, kan ik de aangevraagde scholing dan nog annuleren?

Het is mogelijk om voor aanvang van de scholing je aanmelding te annuleren. Als deze annulering tijdig plaatsvindt, betaalt de opleider het voorschot terug aan UWV. De algemene voorwaarden van de opleider zijn richtinggevend bij de beoordeling of er sprake is van een tijdige annulering van de aanmelding.

Let op: bij ROVC kun je tot 2 weken voor aanvang van de cursus zonder kosten annuleren.

Als je vervolgens een andere STAP-scholingsactiviteit kiest, zal je een nieuwe STAP-subsidie aanvraag bij UWV moeten doen.

Wat gebeurt er als je de scholing niet kan volgen of niet kan afronden?

Als je de scholing niet kan starten of kan afronden, dan bestaat er geen recht op subsidie. Je dient dit zo snel mogelijk aan UWV door te geven én aan de opleider. Is het niet volgen of niet afronden van de cursus aan jou te wijten —bijv. als je te laat aan ons doorgeeft dat je de cursus niet kunt volgen— dan kan je voor een periode van maximaal 2 jaar worden uitgesloten van het aanvragen van STAP-budget.

Wat als ik me heb aangemeld voor een STAP-opleiding en ik krijg geen STAP-budget toegekend van UWV?

Was je te laat met je aanvraag en was het budget al op? De opleider zal het waarderen als je dit even laat weten. Het STAP-aanmeldingsbewijs is voorlopig, aangezien je als subsidieaanvrager nog in de fase van subsidieaanvraag zit. In de volgende aanvraagtermijn kun je weer een aanvraag indienen.

Voor meer vragen over het STAP-budget kun je terecht bij stap-budget.nl/faq of nrto.nl/faq-stap-budget.

Zij gingen jou voor!

Lees hun ervaringen!

Bathseba

Bathseba

Mocht je als vrouw nog twijfelen of techniek iets voor je is? Deze training is perfect om erachter te komen waar je interesses liggen. Techniek is de toekomst!

Bathseba - Digitaal printoperator

Albert

Albert

Ik wilde me meer verdiepen in wat er allemaal mogelijk is zodat ik straks een goede keuze kan maken en iedere dag met een grote glimlach naar mijn werk kan gaan!

Albert - Docent

Contact

Ontwikkeladvies

Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.

Formulier Stel al je vragen Bel 088 939 0001