Subsidies

Zowel voor werkgevers als voor (potentiële) werknemers is het vaak een uitdaging om een weg te vinden in de wirwar aan subsidies. Het is lastig om een gefundeerde keuze te maken welke subsidiepot je kunt aanspreken voor jezelf of voor jouw organisatie. Dit heeft vaak te maken met je persoonlijke werksituatie, de regio waarin je woont of werkt of het bedrijf gevestigd is of de branche. Sommige subsidies moet je zelf aanvragen en andere subsidies via je (toekomstige) werkgever.

We kunnen je helpen om jouw mogelijkheden op een rijtje te zetten. Onze ontwikkeladviseurs weten van de hoed en de rand als het gaat om subsidieregelingen, voor zowel werknemers als werkgevers.

Hoe financier ik mijn opleidingswens?

De ontwikkeladviseurs van TechniekOpleiding.nl helpen je graag verder!

Neem contact op met de ontwikkeladviseurs

Liever telefonisch contact? Bel dan naar 088 - 939 0001

Ga je liever zelf aan de slag? Op deze pagina staat een aantal subsidieregelingen ‘in de schijnwerpers’ die voor werkgevers en werknemers in de techniek interessant zijn.

Subsidieregelingen 'in the spotlight'

Voor werkenden en werkzoekenden in Nederland

Als je 18 jaar of ouder bent en je hebt werk of je zoekt werk, dan kun je je aanmelden voor een gratis training via de NL leert door-subsidie. Het kabinet geeft via deze subsidie in 2021 € 200 miljoen extra uit voor omscholing en ontwikkeling van werkenden en werkzoekenden. Meer informatie over NL leert door vind je op de pagina NL leert door van deze site.

Voor werkzoekenden in de gemeente Rotterdam

Het Rotterdams scholingsfonds biedt scholingsvouchers voor werkzoekenden die in de gemeente Rotterdam wonen. Dit fonds betaalt mee aan scholing tot en met mbo 4-niveau. Voor aanvragen kun je terecht bij het Leerwerkloket Rijnmond.

Voor het MKB

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt vanaf 2020 een bedrag van €48 miljoen beschikbaar voor initiatieven gericht op stimuleren van leren en ontwikkelen in het mkb. De SLIM-regeling zal in 2021 opnieuw worden opengesteld. SLIM-aanvragen kunnen net als in 2020 worden ingediend van 2 t/m 31 maart en van 1 t/m 30 september.

Het subsidiepercentage bedraagt 60% van de subsidiabele kosten, maar voor bedrijven met minder dan 50 werknemers bedraagt het subsidiepercentage 80%. De subsidiabele kosten dienen minimaal € 5.000,- te bedragen. Voor MKB’ers in het algemeen geldt een maximaal subsidiebedrag van € 24.999,-.

Voor starters in de techniek

VIZI (INSTALLATIEBRANCHE)

Een stimuleringsregeling van de brancheorganisatie Wij Techniek voor aangesloten bedrijven. De tegemoetkoming voor werkgevers kan oplopen tot wel € 3. 500,- en is bedoeld voor het opleiden, begeleiden of omscholen van nieuwe vakmensen in de technische installatiebranche.

1.000-Banenplan (bouw, techniek) in Groningen en Noord-Drenthe

Bedrijven in regio in bouw en techniek ontvangen een vergoeding. De tegemoetkoming is bedoeld voor het aannemen van personeel vanuit de participatiewet en de WW en zijnde niet-uitkeringsontvangers.

Jobstart (metaalbewerking)

Dit is een traject van OOM (Opleiding Ontwikkeling Metaalbewerking). Een OOM-bedrijf kan subsidie aanvragen voor scholing en begeleiding om een kandidaat geschikt te maken voor een technische functie. Dit zijn bijv. werklozen, arbeidsgehandicapten of flexkrachten die doorstromen naar een arbeidscontract.

Inwerken zij-instromers (metaal)

Dit is Een vergoeding voor A+O Metalelektro bedrijven. De vergoeding is voor functiegerichte training/opleiding en begeleiding van zij-instromers in de techniek. Dit zijn bijvoorbeeld werklozen, bijstandsgerechtigden of statushouders.

Met ingang van 2022

STAP-Budget (Opvolger van NL Leert Door)

Het kabinet heeft vergevorderde plannen om de fiscale scholingsaftrek in de inkomstenbelasting te vervangen door de subsidieregeling STAP-budget (Stimulans Arbeidsmarktpositie). In feite is deze regeling de opvolger van de NL leert door-subsidie, die in 2021 loopt. Het STAP-budget is een subsidie waarbij werkenden en niet-werkenden een persoonlijk ontwikkelbudget krijgen van maximaal € 1.000,- per jaar. Deze subsidieregeling wordt uitgewerkt en treedt per 1 januari 2022 in werking. Zoals het er nu uitziet, zal er via het STAP-budget jaarlijks € 218 miljoen beschikbaar worden gesteld, waarmee er ieder jaar ruimte zal zijn voor circa 200.000 toekenningen.

Zij gingen jou voor!

Lees hun ervaringen!

Contact

Ontwikkeladvies

Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.

Formulier Stel al je vragen Bel 088 939 0001