Volg nu GRATIS de training Introductie in de techniek!

Cursus VCA

Wil jij een VCA-cursus volgen en je VCA-certificaat halen? TechniekOpleiding.nl heeft een ruim aanbod VCA-VOL en B-VCA cursussen.

Wil jij een VCA-cursus volgen om het VCA-certificaat te behalen of te verlengen? Wil je kunnen aantonen dat je bekend bent met alle risico’s die je loopt tijdens je werk, waardoor het risico op ongevallen afneemt? Of stelt jouw werkgever een VCA-certificaat verplicht?

Bekijk alle VCA cursussen of lees verder.

Wat betekent VCA?

De afkorting VCA staat voor ‘Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers’. Werk je in een risicovolle omgeving, dan helpt de VCA jou om veilig en gezond te werken. De VCA omschrijft werkmethodes en aandachtspunten op het gebied van veiligheid en gezondheid. Je gebruikt de VCA bijvoorbeeld in de bouw, elektrotechniek, procesbesturing of de petrochemische en offshore industrie. In Nederland zijn ongeveer 15.000 bedrijven VCA gecertificeerd. Het volgen van een VCA- cursus is daarom zeker van meerwaarde. Het vergroot je kansen op werk!

Er zijn twee soorten VCA-opleidingen. De B-VCA is de basiscursus VCA voor medewerkers. En de VOL-VCA is bedoeld voor operationeel leidinggevenden. Welke VCA-opleiding je nodig hebt, hangt af van jouw rol in een organisatie.

Wat moet je kunnen om een cursus VCA te volgen?

Wanneer je de basiscursus VCA gaat volgen heb je geen specifieke vooropleiding nodig. Het is wel handig als je al enige kennis hebt van de VCA-richtlijnen en hier al mee werkt. Natuurlijk maak je tijdens de cursussen VCA ook gebruik van praktijkvoorbeelden en oefen je met praktijksituaties.

Je leert tijdens de cursus B-VCA onveilige situaties te herkennen en maatregelen te treffen om ongevallen te voorkomen. Je leert alles over Arbowetgeving, brand- en explosiegevaar, gevaarlijke stoffen en etikettering, werken op hoogte, werken in besloten ruimten én persoonlijke beschermingsmiddelen. Bij de cursus VOL-VCA leer je, naast het bovenstaande, ook rekening te houden met het milieu en de gezondheid van de mensen in jouw team. Ook VCA-bedrijfscertificering en het bedrijfsnoodplan komt aan bod.

Voor wie is het nodig om VCA-examen te doen?

Het VCA-examen is een aanrader voor iedereen die werkzaam is in de werktuigbouw, elektrotechniek of procesbesturing. Ook als je bouwkundig of civieltechnisch werk doet of andere technische werkzaamheden uitvoert, zoals isolatie aanbrengen, steigers bouwen, industrieel reinigen, stralen en conserveren of verantwoordelijk bent voor verticaal transport van goederen, is een VCA-certificaat waardevol of zelfs noodzakelijk. Als je je aanmeldt voor een VCA-basiscursus, dan schrijf je je automatisch ook in voor het B-VCA-examen dat door PBNA wordt afgenomen. Rond jij dit VCA-examen met een voldoende af? Dan ontvang je het officiële diploma VCA-basisveiligheid met een geldigheid van 10 jaar.

Waar kun je de VCA-cursussen volgen?

TechniekOpleiding.nl heeft het ruimste aanbod techniekopleidingen van Nederland. Er is altijd wel een opleidingslocatie bij jou in de buurt.

Wat kost een gemiddelde VCA-opleiding

De kosten van een opleiding VCA zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de duur en het soort opleiding. Een dagcursus VCA kost ongeveer € 285,00 exclusief btw.

De kosten van de opleiding kunnen betaald worden door jouw werkgever, of voor eigen rekening zijn. Vaak zijn er verschillende subsidiemogelijkheden waar jij of jouw werkgever gebruik van kunnen maken. Dat scheelt!

Alle opleidingen voor het behalen van je VCA-certificaat

Zij gingen jou voor!

Lees hun ervaringen!

Contact

Ontwikkeladvies

Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.

Formulier Stel al je vragen Bel 088 939 0001