Volg nu GRATIS de training Introductie in de techniek!

Opleiding Procesoperator

Wil jij meer weten over de opleiding procesoperator voor volwassenen? Techniekopleiding.nl helpt je met je keuze!

Als procesoperator ben jij verantwoordelijk voor een productieproces. Je werkt in een fabriek en zorgt ervoor dat het deel van het proces waar jij de operator van bent soepel verloopt en de geproduceerde producten voldoen aan gestelde eisen. Wil je procesoperator worden?

Bekijk alle procesoperator opleidingen of lees verder.

Wat doet een procesoperator?

Met jouw kennis en ervaring weet jij hoe je een procesinstallatie veilig installeert en inregelt. Jij bent de mens achter de machine en zorgt ervoor dat de machine doet wat hij moet doen. Jij weet letterlijk aan welke knoppen je moet draaien om een proces onder controle te houden. Is alles onder controle? Dan heb je tijd voor onderhoud en andere klussen, zoals het uitvoeren van inspecties. Als er storingen zijn dan weet je snel in te grijpen en het proces weer op gang te brengen. Jouw werk wordt daardoor nooit saai! Als procesoperator werk je in een fabriek. Ben je procesoperator, dan kun je je werk in verschillende fabrieken in verschillende branches uitvoeren. Je kunt dus overal terecht waar producten gemaakt worden.

Wat moet je kunnen om een opleiding tot procesoperator te volgen?

De meeste procesoperators hebben een mbo-opleiding afgerond. Dit is geen vereiste om een opleiding tot procesoperator te volgen: je hebt tenminste affiniteit nodig met techniek. Er zijn verschillende opleidingen tot procesoperator. Je hebt niveau A, B en C. Je kunt procesoperator worden door een reguliere mbo-opleiding te volgen tot procesoperator. Die duurt zo’n 2 tot 3 jaar. Via TechniekOpleiding.nl kun je een opleiding tot procesoperator volgen terwijl je al aan het werk bent. Opleidingen van TechniekOpleiding.nl worden gevolgd door volwassenen die al werkzaam zijn in de techniek of die willen werken in de techniek.

Wat kun je worden na het volgen van een opleiding tot procesoperator?

De meest logische stap na het volgen van een opleiding procesoperator, is om ook als procesoperator aan de slag te gaan. Vanuit de rol als procesoperator kun je doorgroeien naar een rol als teamleider, of aan de slag gaan als storingsmonteur in de procesautomatisering.

Wat maakt het werken als procesoperator leuk?

Als procesoperator werk je vaak in een hooggeautomatiseerde omgeving met complexe processen. Je moet je dan ook op de juiste manier weten te beschermen tegen veiligheidsrisico’s. Een onveilige situatie kan ingrijpende gevolgen hebben en een storing van enkele uren heeft vaak verstrekkende financiële consequenties. Dit alles maakt jouw werk uitdagend! Je bent vaak het hart van een complete industriële installatie. Al procesoperator voer je (een deel) van de volgende werkzaamheden uit aan procesinstallaties:

  • procesinstallaties opbouwen
  • procesinstallaties testen
  • procesinstallaties in gebruik nemen
  • onderhoud plegen aan procesinstallaties
  • storingen zoeken en oplossen in procesinstallaties
  • uitbreidingen uitvoeren aan procesinstallaties

Daarnaast werk je als procesoperator meestal in ploegen. Voor de onregelmatige werktijden ontvang je een toeslag. Al met al verdien je goed als procesoperator. Dat maakt het werk voor veel procesoperators extra leuk.

Waar kun je de opleidingen tot procesoperator volgen?

TechniekOpleiding.nl heeft het ruimste aanbod techniekopleidingen van Nederland. Er is altijd wel een opleidingslocatie bij jou in de buurt.

Wat kost een gemiddelde opleiding tot procesoperator?

De kosten van een procesoperator opleiding zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de duur en het soort opleiding. Een basiscursus operator volg je vanaf ongeveer € 965,00 exclusief btw.

De kosten van de opleiding kunnen betaald worden door jouw werkgever, of voor eigen rekening zijn. Vaak zijn er verschillende subsidiemogelijkheden waar jij of jouw werkgever gebruik van kunnen maken. Dat scheelt!

Alle opleidingen procestechniek

Zij gingen jou voor!

Lees hun ervaringen!

Contact

Ontwikkeladvies

Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.

Formulier Stel al je vragen Bel 088 939 0001