Volg nu GRATIS de training Introductie in de techniek!

Opleiding Koeltechniek

Wil jij een cursus Koeltechniek voor volwassenen volgen? Techniekopleiding.nl helpt je met je keuze!

Ben jij al werkzaam in de koeltechniek en wil je jouw kennis en kunde door het volgen van een cursus verbreden of verdiepen? Of wil je je omscholen richting de koeltechniek, maar heb je geen idee waar te beginnen?

Bekijk alle koeltechniek opleidingen of lees verder.

Wat is koeltechniek?

Koeltechniek is een term voor diverse technische oplossingen om ruimtes, voorwerpen en stoffen af te koelen en koel te houden. Dit gebeurt door het onttrekken van de warmte aan de koelruimte, waarna deze warmte ergens anders weer wordt afgegeven. Het resultaat is een gekoelde ruimte. Met koeltechniek kun je bijvoorbeeld etenswaren langer bewaren, maar koeltechniek wordt ook ingezet in de industrie, in luchtbehandelingssystemen en airconditioning of bij de installatie van warmtepompen

Wat moet je kunnen om een opleiding koeltechniek te volgen?

Als je kiest voor een basistraining koeltechniek, dan heb je geen specifieke voorkennis nodig. Ook niet-technici kunnen deze cursus volgen. Wil je je laten omscholen in de richting van de koeltechniek, dan is een basiscursus de eerste stap. Heb je de basiscursus afgerond of heb je al ervaring in de koeltechniek en wil je je verder verdiepen, dan zijn er vervolgcursussen. Een overzicht van alle cursussen staat onderaan deze pagina.

Kun je ook instromen zonder mbo-diploma of diploma in de koeltechniek?

Ja, dat kan. TechniekOpleiding.nl selecteert praktijkgerichte opleidingen. Je leert heel gericht datgene wat je nodig hebt om je vak uit te oefenen. Wanneer je nog geen voorkennis hebt, start je met een korte basiscursus. Na het afronden van deze basiscursus kun je in feite al meelopen met een ervaren collega en aan de slag gaan met het uitvoeren van eenvoudige werkzaamheden in je nieuwe baan. Je brengt het geleerde vanuit jouw opleiding dus direct in de praktijk! Andersom zul je vraagstukken die je in je werk bent tegengekomen ook weer terugzien in de stof van je opleiding. Zo komen je opleiding koeltechniek en je dagelijkse werksituatie bij elkaar.

Wat kun je worden als je een opleiding in de koeltechniek hebt afgerond?

Voorbeelden van functies in de koeltechniek die je kunt uitoefenen als je een opleiding of cursus hebt gevolgd:

  • (1e) monteur koeltechnische systemen
  • Service en onderhoudsmonteur koelsystemen

Wanneer je als monteur in de koeltechniek werkt, dan voer je (een deel) van de volgende werkzaamheden uit aan koelinstallaties:

  • de verschillende onderdelen van een koelsysteem installeren
  • de diverse onderdelen op elkaar aansluiten
  • de installatie voorzien van koelmiddel
  • installaties testen
  • installaties in gebruik nemen
  • onderhoud plegen
  • storingen zoeken en oplossen
  • de installatie opleveren aan de klant

Is werken in de koeltechniek wat voor jou?

Hou je van dynamiek? Ben je avontuurlijk en onderzoekend ingesteld, stressbestendig en kun je nauwkeurig werken? Dan kan een baan in de koeltechniek goed bij jou passen!

Werk je in de koeltechniek, dan heb je te maken met veel afwisseling. Je werkt in de meeste gevallen zowel in de werkplaats als op locatie bij klanten. Bij storingen is snelheid vaak geboden, want valt een koeling uit, dan kun je wel invullen wat dit voor een gevolgen heeft. Aandacht voor onderhoud is daarom belangrijk.

Je bent met jouw technische kennis en ervaring, vaak de ‘redder in nood’ bij storingen aan koeltechnische systemen. Dankzij jouw ervaring weet jij systematisch een storing te verhelpen of inspecties uit te voeren. Complexe storingen zijn net een soort puzzel. Juist die maken het uitdagend om al jouw kennis te gebruiken om de oorzaak te vinden. Heb je de oorzaak eenmaal gevonden? Dan weet jij hoe je de storing moet oplossen!

Waar kun je de elektrotechniek opleidingen volgen?

TechniekOpleiding.nl heeft het ruimste aanbod techniekopleidingen van Nederland. Er is altijd wel een opleidingslocatie bij jou in de buurt.

Wat kost een gemiddelde koeltechniek opleiding?

De kosten van een koeltechniek opleiding zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de duur en het soort opleiding. Een basiscursus koeltechniek is er vanaf ongeveer € 1.300,00 exclusief btw.

De kosten van de opleiding kunnen betaald worden door jouw werkgever, of voor eigen rekening zijn. Vaak zijn er verschillende subsidiemogelijkheden waar jij of jouw werkgever gebruik van kunnen maken. Dat scheelt!

Alle opleidingen koeltechniek

Zij gingen jou voor!

Lees hun ervaringen!

Contact

Ontwikkeladvies

Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.

Formulier Stel al je vragen Bel 088 939 0001