Volg nu GRATIS de training Introductie in de techniek!

Behaal je F-gassen certificaat

Wil jij je F-gassen certificaat behalen? Volg een F-gassen cursus. Techniekopleiding.nl helpt je met je keuze!

Wil jij het F-gassen certificaat behalen, maar weet je eigenlijk niet goed waar te beginnen? TechniekOpleiding.nl heeft het ruimste aanbod opleidingen van Nederland. Er is altijd een cursus F-gassen bij jou in de buurt.

Bekijk alle f-gassen opleidingen of lees verder.

Wat zijn F-gassen?

F-gassen zijn gassen die je onder andere vindt in airco systemen, koelsystemen en warmtepompsystemen. F-gassen zijn schadelijk voor het milieu, maar noodzakelijk om koelsystemen te laten werken. En juist door de klimaatverandering, is de vraag naar koudemiddelen toegenomen. Gelukkig zijn de regels voor het gebruik van F-gassen veranderd. Zo mogen sinds 2020 geen synthetische F-gassen meer gebruikt worden. En sindsdien is het vanuit de Europese Verordening F-gassen ook verplicht een F-gassen certificaat te behalen, voordat je aan de slag mag met koudemiddelen en circuits waarin F-gassen zitten.

Wat moet je kunnen om het F-gassen certificaat te behalen?

Als je het F-gassen certificaat wilt behalen, dan heb je keuze uit twee verschillende F-gassen certificaten: categorie 1 en categorie 2. Welk F-gassen certificaat jij nodig hebt, hangt af van wat je werkzaamheden zijn.

F-gassen categorie 1

Na het behalen van F-gassen certificaat categorie 1 mag je alle werkzaamheden uitvoeren aan mobiele en stationaire koelinstallaties met een koudemiddelinhoud groter dan 3 kg. Ook kun je leidingen gasdicht solderen.

F-gassen categorie 2

Behaal je het F-gassen categorie 2 certificaat? Dan mag je handelingen uitvoeren aan de gashoudende delen van een warmtepompinstallatie met minder dan 3 kg koudemiddel.

Kun je ook zonder mbo-diploma het F-gassen certificaat behalen?

Ja, dat kan, maar er is wel voorkennis vereist:

  • Je moet echt ruime theoretische kennis van de koelkringloop en het h log p-diagram hebben
  • Je hebt inhoudelijke kennis nodig van de werking van koelsystemen
  • Je hebt een aantal jaren relevante werkervaring met koelinstallaties
  • Je hebt ervaring met het hardsolderen aan leidingen

Heb je deze kennis niet? Dan zul je eerst cursussen moeten volgen om die ontbrekende kennis aan te vullen, bijvoorbeeld een cursus Koeltechniek of Airco- en VRF-installaties.

Praktijkgerichte opleidingen richting jouw F-gassen certificaat

Op TechniekOpleiding.nl vind je een ruim aanbod praktijkgerichte opleidingen. Je leert heel gericht datgene wat je nodig hebt om je vak uit te oefenen. Stel: je moet eerst basiscursussen volgen om op het gewenste niveau te komen om het F-gassen certificaat te behalen en je niet gelijk met het F-gassen certificaat kan beginnen. Dan kun je toch na het afronden van zo’n basiscursus al direct meelopen met een ervaren collega en aan de slag gaan met het uitvoeren van eenvoudige werkzaamheden in je nieuwe baan. Je brengt het geleerde vanuit jouw opleiding dus direct in de praktijk! Andersom zul je vraagstukken die je in je werk bent tegengekomen ook weer terugzien in de stof van je opleiding. Zo komen je opleiding en je dagelijkse werksituatie bij elkaar.

Waarom het F-gassen certificaat behalen?

Het behalen van het F-gassen certificaat geeft je de mogelijkheid om echt verder door te groeien in jouw vak. Je mag immers veel meer handelingen verrichten aan koeltechnische installaties!

Jouw werk is dynamisch en kent veel wisselingen. Je werkt zowel binnen- als buitenshuis en je bent vaak het eindstation van een koeltechnische installatie, waaronder ook een airco- of warmtepomp valt. Je voert soldeerwerkzaamheden uit, vulwerkzaamheden en je test het systeem onder meer onder grote druk. Je bent je er bewust van dat je bezig bent met zwaar milieuvervuilende materialen.

Wat kun je met het F-gassen certificaat bereiken?

Een aantal voorbeelden van functies die je kunt gaan uitoefenen na het behalen van je F-gassen certificaat:

  • (1e) monteur koeltechnische systemen
  • (1e) monteur airco- en warmtepomp systemen
  • Service en onderhoudsmonteur koelsystemen
  • Service en onderhoudsmonteur airco- en warmtepompsystemen

Bezit je het F-gassen certificaat, dan voer je (een deel) van de volgende werkzaamheden (veilig) uit aan koelinstallaties:

  • de verschillende onderdelen van een koelsysteem installeren
  • de diverse onderdelen op elkaar aansluiten
  • de installatie van koelmiddel voorzien
  • installaties testen
  • installaties in gebruik nemen
  • onderhoud plegen
  • storingen zoeken en oplossen
  • de installatie opleveren aan de klant

Waar kun je de elektrotechniek opleidingen volgen?

TechniekOpleiding.nl heeft het ruimste aanbod techniekopleidingen van Nederland. Er is altijd wel een opleidingslocatie bij jou in de buurt.

Wat kost het behalen van het F-gassen certificaat?

De kosten van een F-gassen cursus kunnen variëren. Over het algemeen volg je een cursus die gemiddeld € 3.200,00 exclusief btw kost.

De kosten van de opleiding kunnen betaald worden door jouw werkgever, of voor eigen rekening zijn. Vaak zijn er verschillende subsidiemogelijkheden waar jij of jouw werkgever gebruik van kunnen maken. Dat scheelt!

Alle opleidingen F-gassen

Zij gingen jou voor!

Lees hun ervaringen!

Contact

Ontwikkeladvies

Wij helpen jou met persoonlijk ontwikkeladvies. Of je nu werk zoekt of juist een andere functie bij je huidige werkgever: jouw vooropleiding, ervaring, motivatie en ook ambitie staan bij het persoonlijke ontwikkeladvies centraal.

Formulier Stel al je vragen Bel 088 939 0001